Nova vest
Fudbal

Sreda, 23.05.2012.

21:06

Ludogorec šokirao Bugarsku

Fudbaleri Ludogoreca iz Razgrada šokirali su Bugarsku osvajanjem titule šampiona u poslednjem kolu.

Izvor: AK

Autor: AK

Default images

Tim koji je prošle sezone bio bugarski drugoligaš, a pre toga nekoliko godina amaterski tim, u odlučujućem meču pobedio je sa 1:0 u Razgradu CSKA iz Sofije koji je uoči poslednjeg kola imao dva boda više na prvom mestu.

Prvu titulu za Ludogorec u istoriji osvojio je i srpski golman Uroš Golubović. Ludogorec je pre samo sedam dana osvojio i Kup Bugarske, pa je u prvoj sezoni u najvišem rangu stigao do "duple" krune.

Junak Ludogorec, koji je meč poslednjeg kola igrao na krcatoj lokalnoj 'Areni' kapaciteta 6.000 mesta, postao je Miroslav Ivanov koji je u 19. minutu postigao jedini gol na meču.

Posao za CSKA otežao je crveni karton Grančova u finišu prvog poluvremena, ali sofijski tim nije uspeo da stigne do potrebnog boda ni kada je igrač domaći Djakov isključen pola sata pre kraja.

Ludogorec je tim iz Ludogorja, severoistočnog regiona Bugarske koji je osnovan 1945. godine, ali bio ugašen 2006, ime mu u prevodu znači "divlja šuma".

Klub se tek 2010. plasirao u profesionalni rang bugarskog fudbala kada ga je preuzeo lokalni biznismen Kiril Domušijev je počeo sa ulaganjem u Ludogorec. Usledio je ulazak u prvu ligu i, u prvoj godini u tom rangu, titula prvaka Bugarske. U Ludogorecu igra ukupno 13 stranih fudbalera, među kojima su trojica Brazilaca, Portugalac, Francuz, Belgijanac, Finac, Čeh, trojica Slovaka i Crnogorac.

Ekipa iz Razgrada imala je pet kola pre kraja šampionata osam bodova manje od CSKA ali je stigla do titule.

Ludogorec će krenuti od druge runde kvalifikacija za Ligu šampiona, CSKA, Levski i Lokomotiva Plovdiv, kao poraženi finalista kupa, će igrati kvalifikacije za Ligu Evrope.

Liteks iz Loveča, šampion iz 2010. i 2011. godine, završio je na šestom mestu a iz lige ispadaju Vidima-Rakovski iz Sevlieva, Kaliakra iz Kavarne i Svetkavica iz Targovišta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve
Fudbal

Rakitiću lepo u Rijadu

Fudbaler Al Šababa Ivan Rakitić rekao je da će, ako bude sve u redu, produžiti ugovor sa saudijskim klubom jer je zadovoljan ulogom u klubu i životom u Rijadu.

B92.sport

18:05

6 h

U fokusu

Vidi sve