Nova vest
Fudbal

Utorak, 22.05.2012.

16:36

FSS kod Platinija i Blatera

FSS izrazio je žestok protest FIFA zbog odluke Izvršnog komiteta da članicama odobri odigravanje prijateljskih mečeva sa selekcijom takozvane Republike Kosovo.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Tim povodom za sredu u Budimpešti zakazan je sastanak čelnika FS sa predsednikom UEFA Mišelom Platinijem i prvi čovekom FIFA Sepom Blaterom.

"Odluka Izvršnog komiteta FIFA, na sastanku "iza zatvorenih vrata", a bez bilo kakvih konsultacija sa UEFA i Fudbalskim savezom Srbije, potpuno je neutemeljena u Statutu FIFA. Tim povodom zakazali smo hitne sastanke sa Platinijem i Blaterom. Na njima ćemo dosledno insistirati da se preispita i poništi ta odluka, jer je nepravedna i može da ima i dalekosežne posledice za čitav region", navodi se u saopštenju FSS.

FSS dmantuje da će se tema oko prijema takozvanog FS Kosova, na bilo koji način, naći na dnevnom redu Kongresa FIFA, koji će 23. i 24. maja biti održan u Budimpešti.

Fudbalski savez Srbije, po ko zna koji put, zahteva od svih relevantnih organa FIFA i UEFA striktnu primenu svojih statuta i podseća da se članu 10. Statuta FIFA, koji se odnosi na prijem, suspenziju i isključenje iz članstva, jasno kaže:

1. Svaki savez koji je odgovoran za organizaciju i nadgledanje fudbala u svojoj zemlji može postati član FIFA. U tom kontekstu, izraz "zemlja" se odnosi na nezavisnu državu, koju priznaje medjunarodna zajednica. U skladu sa tim, samo jedan savez će biti priznat u jednoj zemlji.

2. Članstvo je dozvoljeno samo ako je savez već provizorni član konfederacije (UEFA), najmanje dve godine.

I u Statutu UEFA, u članu 5, koji se takođe odnosi na članstvo doslovno stoji:

1. Pravo na učlanjenje u UEFA imaju nacionalni fudbalski savezi koji se nalaze na evropskom kontinentu, u zemlji koju Ujedinjene nacije priznaju kao nezavisnu državu, i koji su odgovorni za organizaciju i primenu pravila u vezi sa fudbalom na teritoriji svoje zemlje.

FSS podseća da se već nekoliko godina zaredom, uvek pred važne skupove FIFA, pojačava lobiranje po istom pitanju, a koje predvodi gospodin Žeron Šampanj, bivši visoki funkcioner FIFA.

"Ne ulazeći u bilo čcije interese, stojimo na čvrstom stanovištu potkrepljenom propisima i zato tražimo njihovo striktno poštovanje i njihovu doslednu primenu, jer u suprotnom, posebno naglašavamo: svaka drugačija odluka bila bi štetna ne samo po našu državu i našu organizaciju, nego po čitav region i u geografskom i u fudbalskom smislu", saopštava FSS.

FS je istovremeno izrazio zahvalnost prema UEFA, jer već treći put uspešno odoleva svakakvim pritiscima i raznim lobistima.

"Ne sumnjamo da ćemo na sastanku UEFA, koji će prethoditi Kongresu FIFA, usaglasiti zajednički stav i nastup sa ostalim članicama, koji će biti u skladu sa Statutom UEFA, kao najvišim pravnim aktom organizacije čije poštovanje i primena predstavljaju obaveze za sve", zaključuje se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve