Nova vest
Fudbal

Utorak, 22.05.2012.

12:02

FIFA: Odobrene prijateljske Kosovu

Izvršni odbor FIFA je na sastanku u Budimpešti dao odobrenje svim članicama te organizacije da mogu da igraju prijateljske mečeve sa reprezentacijom Kosova.

Izvor: NĐ ČŽ

Autor:NĐ ČŽ

Default images

Ta odluka je u skladu sa članom 79 statuta FIFA, a sastankom je predsedavao predsednik svetske fudbalske organizacije Jozef Blater.

Protiv te odluke glasalo je svih osam predstavnika Evropske fudbalske unije, ali su ih ostali preglasali. Predlog da se Kosovu dozvoli da igra prijateljske mečeve dao je lično Sep Blater, a prihvatile su ga ostale konfederacije.

"Ovo nije priznanje kosovske nezavisnosti", eksplicitan je generalni sekretar FIFA Žerom Valke.

"Ovo je priznanje da se na tom prostoru igra fudbal. Odluka daje kredibilitet čelnicima tamošnje organizacije, koji su zabrinuti, jer njihovi igrači masovno odlaze da igraju za druge zemlje".

Veliki broj fudbalera rođenih na Kosovu ili poreklom sa njega nastupa za reprezentacije širom Evrope, od Finske (braća Kući, Vučitrn) do Albanije (Besnik Hasi iz Đakovice, Ljorik Cana i Besart Beriša iz Prištine), a najbrojniji su u Švajcarskoj, gde su standardni reprezentativci Valjon Behrami (Kosovska Mitrovica) i mlade zvezde Granit Džaka i Džerdan Šaćiri (oba Gnjilane).

Odluka predviđa da bi svi oni mogli da pređu u nacionalni tim Kosova, ukoliko jednog dana južna srpska pokrajina dobije priznanje UN, samim tim i punopravno članstvo u FIFA. U prijateljskim mečevima svi oni mogu da igraju za Kosovo, baš kao što je slučaj sa Kataloncima i Baskijcima.

Dan pre sastanka član izvršnog odbora te organizacije Ali Sen nagovestio je da bi Kosovo moglo da dobije dozvolu da igra prijateljske mečeve sa članicama FIFA.

Na sastanku je doneto još nekoliko odluka koje se tiču organizacija takmičenja u mlađim uzrasnim kategorijama.

Od sada su na svim stadionima zabranjeni vatrometi.

Vokri: FIFA nas priznala

Predsednik Fudbalskog saveza Kosova Fadilj Vokri potvrdio je da je Svetska fudbalska federacija (FIFA) odlučila da Kosovo može da igra prijateljske utakmice pod okriljem te organizacije.

"Radi se o odobrenju Fudbalskom savezu Kosova da igra sa zemljama koje su priznale Kosovo, još nismo primljeni kao punopravni članovi, nećemo još moći da igramo u takmičenjima reprezentacija po grupama za prvenstvo Evrope, ali ćemo moći da igramo prijateljske utakmice sa zemljama koje su priznale Kosovo", izjavio je Vokri.

Vokri je u telefonskoj izjavi iz Budimpešte za agenciju Beta kazao da je ta odluka usvojena u ponedeljak na sastanku u glavnom gradu Mađarske.

Odluka FIFA je pretposlednji čin pre punopravnog prijema fudbalske reprezentacije Kosova u tu organizaciju, dodao je on.

Fadilj Vokri bio je centarfor Prištine i Partizana, kao i reprezentativac Jugoslavije. Igrao je od 1980. do 1995. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

139 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve