Nova vest
Fudbal

Utorak, 17.04.2012.

13:34

"Smrt Morozinija greška lekara"

Smrt fudbalera Livorna Pjermarija Morozinija je greška lekara, izjavio je za Sport predsednik Medicinske komisije FSS dr Miljko Ristić.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Ristić je iznenađen time što nije upotrebljen defibrilator, koji je obavezan po propisima UEFA i FIFA.

Pjermario Morozini preminuo je u subotu, pošto je tokom utakmice italijanske Serije B između Peskare i Livorna doživeo srčani udar. Zbog toga je najpre prekinu meč, a zatim i otkazan kompletan fudbalski program u Italiji.

Poznati srpski hirurg ističe da nije imao uvid u dokumentaciju, ali može da izvuče zaključke iz slučaja.

Ipak, iz svega proizilazi da je u pitanju greška klupskog lekara Livorna. Očito je da dijagnoza Morosinija nije na vreme utvrđena. I to je propust koji se, na žalost, tragično završio“, prim. dr. Ristić.

Da li je po vašem mišljenju bilo šanse da se spase život Morosiniju?

Čudi me da nije upotrebljen defibrilator, koji je obavezan po propisima UEFA i FIFA. Taj instrument je težak 800 grama i svaki lekar može da ga nosi u džepu. Da je upotrebljen defibrilator nesrećni fudbaler bi najverovatnije bio vraćen u život. I tek posle toga bi trebalo da bude transportovan u bolnicu, gde bi se nastavilo lečenje. Ovako...

Fudbaleri su obavezni da bar dva puta po sezoni odrade sistematski pregled.

Pregledaju se bar dva puta, na početku priprema i u pauzi šampionata. I pored svega toga, jedan detaljan ultrazvučni pregled srca. U srpskom fudbalu to je obaveza, koja traje već petu sezonu. I sprovodi se bez problema“.

Na nedavnom seminaru UEFA u Beču glavna tema je bila očuvanje zdravlja fudbalera.“Bio je to skup gde se na delu proveravalo znanje lekara. Tada su data i detaljna upustva kakav je postupak kada se igračima desi nešto slično kao pre nekoliko dana Morosiniju. Po svemu sudeći lekar Livorna, nažalost nije dobro naučio tu lekciju“, zaključio je u intervjuu za Sport dr Ristić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve