Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 09.02.2012.

13:47

Pirs privremeno, čeka se Rednap?

Sledeći engleski selektor neće nužno biti Englez, ali bi bilo dobro da bude, saopštio je čelnik FA Dejvid Bernstin.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

„Gordi Albion“ ostao je bez selektora sinoć, kada je Fabio Kapelo podneo ostavku, samo četiri meseca pred Evropsko prvenstvo.

Selektor mlade reprezentacije Stjuart Pirs vodiće engleski nacionalni tim u prijateljskom meču protiv Holandije, poslednjeg februarskog dana. Mediji uveliko spekulišu da je najozbiljniji kandidat menadžer Totenhema Hari Rednap.

Na obraćanju medijima Bernstin je preneo medijima da je Kapelo posle dužeg razgovora sa čelnicima FA odlučio da podnese ostavku.

Pretpostavlja se da je jedan od razloga za odlazak Italijana atmosfera u timu, pošto je Džonu Teriju drugi put oduzeta kapitenska traka, ovoga puta zbog optužbi vezanih za rasizam.

I pre ovog događaja znalo se da će Kapelo pre sledećeg kvalifikacionog ciklusa napustiti klupu Engleske, pa se javnost već dugo bavi pitanjem sledećeg selektora.

Gotovo konsenzualno prihvaćeno je da bi najbolji kandidat bio Hari Rednap, koji ispunjava nekoliko bitnih uslova – Englez je (što je posle nerazumevanja sa strancima postalo veoma bitno), odlično radi svoj posao u klubu (doveo Totenhem od sredine tabele do borbe za titulu u sve jačoj konkurenciji Premijer lige), ume da pod kontrolom drži zvezde (Garet Bejl, Emanuel Adebajor), ume da rotira igrače i spreči nezadovoljstvo u timu sa velikim brojem kvalitetnih igrača, a očigledno ume da se nosi sa pritiscima i izazovima (od slučaja Modrić do sopstvenog sudskog procesa).

Upravo je nekoliko sati pre Kapelove ostavke popularni ’Ari oslobođen optužbe za utaju poreza (iz doba kada je vodio Portsmut), čime je i poslednja smetnja otklonjena.

Jedini problem sada predstavlja njegov klupski angažman – Totenhem ove godine igra izvanredno, stabilno je treći i čak je kandidat za titulu, prvi put od kada se igra Premijer liga. U teoriji, on bi mogao da vodi i klub i reprezentaciju do leta, a zatim da se oprosti od Vajt Hart Lejna, ali je to za sada samo u domenu teorije.

Rednap tvrdi da o mestu selektora „nije razmišljao“, a već je dobio podršku nekoliko važnih članova tima, pre svih Vejna Runija i Rija Ferdinanda, koji su se već sinoć oglasili na Tviteru.

Ostali „viđeniji“ kandidati su Gus Hidink i Rafa Benites, oba sa ozbiljnim pedigreom na međunardonom planu, oba sa iskustvom vođenja klubova na Ostrvu, i što je očigledno veoma bitno (posle Kapelovog „mrmljanja“) – oba odlični poznavaoci engleskog jezika. Mediji čak pominju i još uvek aktivnog Dejvida Bekama, koji je već u Južnoj Africi bio u stručnom štabu reprezentacije (nije igrao zbog povrede).

Odluka neće biti doneta naprečac – do kraja ovog meseca timom će se baviti Stjuart Pirs, koji sa priličnim uspehom vodi tim do 21 godine (plasirao se na dva uzastopna EP, čak stigao i do jednog finala). Malo je verovatno da bi nekadašnji standardni levi bek Albiona i veliki fan Sex Pistolsa mogao da dobije posao trajno. Pirs će u julu i angustu voditi olimpijski tim Velike Britanije na Igrama u Londonu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

9 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve