Nova vest
Fudbal

Utorak, 11.10.2011.

09:53

B92: Balkanska liga, realnost?

Kako B92 saznaje, prvi sastanak najjačih klubova Balkana o osnivanju Balkanske asocijacije klubova i Balkanskom kupu održaće se 15. novembra u Sofiji.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Domaćin sastanka biće CSKA iz Sofije, a potencijalni učesnici su i Crvena zvezda, Partizan, Vojvodina iz Srbije, bugarski Levski i Lokomotiva, Olimpijakos, Panatenaikos i PAOK iz Grčke, turski Galatasaraj, Fenerbahče, Bešiktaš, kao i Steaua, Dinamo Bukurešt i Kluž iz Rumunije.

Ta liga je prvi put pomenuta kada je Zvezda u martu ove godine gostovala u Atini, kako bi odigrala prijateljsku utakmicu sa Olimpijakosom. Tom prilikom su se rukovodstva dva kluba saglasila da ideja regionalnog organizovanja klubova može da bude rešenje za najveće klubove Balkana koji igraju u slabim domaćim ligama, u kojima ima sve manje sponzora zbog svetske ekonomske krize, zbog čega i televizije počinju da plaćaju manje za TV prava.

Zvezda je u vezi sa tom idejom nekoliko meseci u kontaktu sa bugarskim i turskim klubovima. Utakmica u Plovdivu bila je samo povod za večeru Lukića sa vodećim ljudima bugarskih klubova CSKA, Levskog i Lokomotive. Dogovoreno je da se najvećim balkanskim klubova iz Srbije, Bugarske, Grčke, Turske i Rumunije predloži osnivanje Balkanske asocijacije klubova, a činila bi je po tri najveca kluba iz svake zemlje.

Asocijacijacija bi se bavila rešavanjem problema koje imaju klubovi, razmenom iskustava, saradnjom među njima na svim nivoima od marketinga, preko mlađih kategorija i veterana do prvih timova. Sofijski CSKA će uputiti pozive klubovima da se u novembru održi sastanak na kojem bi bila osnovana Asocijacija. Prema prvim idejama Asocijacija bi imala Skupštinu u kojoj bi svih 15 klubova bilo ravnopravno, a pronašli bi se mehanizmi da nema preglasavanja klubova, ali ni zemalja. Asocijacija bi imala Sekteratijat i Predsedništvo, čije bi sedište bilo u Sofiji.

Na sastanku će biti razmatrana i ideja zajedničkog takmičenja. Poći će se od toga da za kratko vreme nije moguće organizovati pravu Balkansku ligu jer se ne zna sta bi bilo sa domaćim ligama, nije napravljen dogovor sa nacionalnim Savezima i UEFA, a postoji i problem sa terminima. Zato će biti predloženo osnivanje Balkanskog kupa.

Balkanski kup bi se igrao tokom jeseni i proleća u terminima sredinim nedelje odnosno ’evropskim terminima’. Igralo bi 16 ekipa, od čega 15 iz Asocijacije i jedna po pozivu. Ukoliko bi neki klub uspeo da se plasira u grupni deo Lige šampiona ili Lige Evrope tada on ne bi igrao Kup, već neki drugi klub iz njegove zemlje. Učesnici bi bili podeljeni u četiri grupe od po četiri tima, dva bi išla dalje, a potom bi se igrala nokaut faza, odnosno četvrtfinale, polufinale i finale.

Klubovi bi dobili nadoknadu za učešće u takmičenju, premirana bi bila svaka pobeda kao i prolaz u sledeću rundu takmičenja. Pobednik Kupa bi osvajao veliku novčanu nagradu. Klubovima bi bili plaćeni svi troškovi takmičenja, što podrazumeva avionski prevoz na svaku utakmicu i smeštaj u hotelu sa pet zvezdica za 40 ljudi. Aocijacija bi plaćala sve troškove za službena lica, delegate i sudije. Klubovi bi zarađivali na ulaznicama, a prihod od marektinga bi se delio tako što bi klubovi deo marketinškog prostora ustupali Asocijaciji. TV prava bi bila centralizovana i prihod od njih bi se takođe delio između Asocijacije i klubova.

Autori te ideje su ubeđeni da će za ovako atraktivno takmičenje veoma lako naći generalnog, kao i druge sponzore, kao i da će prihod od TV prava biti veoma visok. Klubovi bi morali da imaju više igrača u rosteru da bi mogli da igraju dva takmičenja, ali bi finansijska korist, gledanost, mogućnost da na velikim utakmicama bolje prodaju igrače i mogućnost da se preko regionalnog takmičenja susretnu sa novim sponzorima, koji ne rade samo u njihovoj zemlji, sve to pokrila. Klubovi bi imali i sportsku korist jer bi na velikim utakmicama njihovi igrači brže sazrevali, a imali bi mogućnost i da zadrže neke igrače. I najvažnije, kroz velike utakmice klubovi bi postajali konkurentniji u evropskim takmičenjima jer bi i klubovi sa Balkana imali jaku ligu.

Ideja je da se Kup igra nekoliko godina dok takmičenje ne zaživi. Ukoliko se pokaže uspešnim u svakom smislu, od sportskog do finansijskog aspekta, odnosno ukoliko kubovi budu videli svoj interes da igraju to takmičenje ono bi preraslo u Balkansku ligu. Na toj transformaciji će se raditi zajedno sa nacionalnim Savezima i UEFA.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

93 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve