Nova vest
Fudbal

Sreda, 24.08.2011.

22:35

BATE izbacio Šturm, prošao Arsenal

Fudbaleri Arsenala, Liona, Benfike, BATE Borisova i Viktorije Plzenj plasirali su se u grupnu fazu Lige šampiona.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Arsenal je, posle pobede od 1:0 kod kuće, savladao Udineze i u gostima (2:1), a BATE je pobedio Šturm u Gracu 2:0 i obezbedio prolaz dalje posle 1:1 u Belorusiji. Durgi gol postigao je Marko Simić.

Viktorija Plzenj je ponovo pobedio Kopenhagen – posle 3:1 u Danskoj, u Češkoj je bilo 2:1. Benfika je, posle 2:2 u Enšedeu, dobila Tvente 3:1 u Lisabonu, a Lion je još ranije eliminisao Rubin.

Shodno svojoj fudbalskoj filozofiji, menadžer Arsenala Arsen Venger na “Friuliju” nije želeo da brani prednost iz prve utakmice, što nam je garantovalo otvoren meč sa mnogo prilika.

Prve dve propustio je Arsenal u ranoj fazi meča, a golman domaćih Samir Handanović dobio je na samopouzdanju sa dve dobre interevencije.

Imale su ‘tobdžije’ još nekoliko solidnih pokušaja, a zatim je Udineze u kratkom intervalu stvorio dve izgledne šanse. Prvo je Armero posle centaršuta Di Natalea šutirao glavom, a lopta se odbila od zemlju i završila na stativi gola gostiju.

Nedugo zatim, u 23. minutu, Isla je prodro po desnoj strani i centrirao, a Di Natale je ponovo zatresao levu stativu gola Šćesnog.

Neverovatnu priliku propustio je Arsenal u 32. minutu – letošnje pojačanje Žervinjo napravio je dva majstorska driblinga i poslužio Volkota, koji je sa 5m šutirao iz punog trka, ali je Handanović na vreme istrčao i briljantno odbranio. Usledila je kontra ‘zebri’, ali je Šćesni odbranio lukav pokušaj Di Natalea iz ‘mrtvog’ ugla.

Mreža se napokon zatresla u 39. minutu, a Di Natale je dokazao da je vrstan fudbaler – Pinci je ‘potkopao’ loptu za idealni centaršut, 33-godišnji napadač našao se između Đurua i Dženkinsona i sa 10m je glavom poslao loptu od stative u gol (1:0).

U Premijer ligi je najbrži tempo igre, što je bilo očigledno već na početku prvog poluvremena. Udineze nije uspevao da održi jednako visok ritam kao u prvom delu igre, a ‘tobdžije’ su trčale kao da je meč tek počeo.

Logični epilog toga bila je igra pred golom domaćih, a potom i pogodak u njihovoj mreži u 55. minutu – Žervinjo je neshvatljivo lako predriblao Benatiju na levoj strani i dodao loptu do Van Persija, a holandski napadač je zakucao loptu u gol (1:1).

Pet minuta kasnije dogodio se ključni momenat meča – Udineze je nagrađen penal jer je Vermalen igrao rukom, ali je golman Šćesni sjajno odbranio udarac Di Natalea i sprečio domaće da dobiju novu injekciju adrenalina i energiju sa tribina.

Umesto toga, usledilo je razočaranje, a sve nade domaćih u prolaz dalje raspršio je Tio Volkot u 69. minutu, kada je munjevito istrčao kontru i savladao Handanovića (2:1).

To je bio kraj, do kraja su obe ekipe imale solidne šanse, ali promene rezultata nije bilo i Arsenal će 14. godinu u nizu igrati u grupnoj fazi LŠ.

Srpski fudbaler Milan Dudić odigrao je svih 90 minuta za Šturm, ali nije pomogao svojoj ekipi da izbegne poraz od BATE Borisova. Golove za beloruski sastav postigli su Volodko u 36. i srpski internacionalac Marko Simić (24) u 69. minutu, pa će BATE drugi put u istoriji igrati u Ligi šampiona. Godine 2008. osvojili su tri boda u ‘grupi smrti’ sa Juventusom, Real Madridom i Zenitom.



Benfika je sa tri gola u prvih 15 minuta drugog poluvremena slomila otpor Tventea, a junak meča je dvostruki strelac, 22-godišnje pojačanje iz Standarda Aksel Vitsel.

Tako će dvostruki šampion Evrope iz Lisabona ponovo nastupiti u elitnom takmičenju. Srpski fudbaler Nemanja Matić igrao je za portugalsku ekipu od 74. minuta.

Kopenhagen je u Plzenju došao u vođstvo preko Bolanosa u 32. minutu, što je dalo nadu Dancima da mogu da nadoknade zaostatak iz prvog meča. Ipak, Viktorija je u drugom poluvremenu izjednačila preko Bakosa u 68. minutu, da bi Duris u završnici doneo još jednu pobedu Česima i tako potvrdio prolaz u LŠ.



Liga šampiona, plej-of:
utorak:

APOEL – Visla 3:1 (0:1)
Manduka 29, Almeida 54, Almeida 87 - Vilk 71
Genk – Makabi Haifa 2:1 (1:2), penalima 4:1
Fosen 35, Bufel 41 - Golasa 37
Malme – Dinamo Zagreb 2:0 (1:4)
Figuerido 69, Janson 86
Viljareal – Odense 3:0 (0:1)
Rosi 50, 66, Marćena 82
Cirih – Bajern 0:1 (0:2)
Gomez 7

sreda:
Rubin – Lion 1:1 (1:3)
Načo 77 - Kone 87
Udineze – Arsenal 1:2 (0:1)
Di Natale 39 - Van Persi 55, Volkot 69
Benfika – Tvente 3:1 (2:2)
Vitsel 46, 66, Luisao 59 - Gonsales 85
Šturm – BATE Borisov 0:2 (1:1)
Volodko 36, Simić 69
Viktorija Plzenj – Kopenhagen 2:1 (3:1)
Bakos 68, Duris 90 - Bolanos 32

*u zagradi su rezultati prvih utakmica

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve