Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 15.08.2011.

20:18

Deset Srba cilja Ligu šampiona

U utorak i sredu igraju se prvi mečevi plejof faze kvalifikacija za Ligu šampiona. Nekoliko evropskih velikana imaće veoma težak posao.

Izvor: AK

Autor: AK

Default images

Već u utorak na teren će engleski Arsenal kojem gostuje italijanski Udineze. Benfika gostuje holandskom Tventeu, dok će uzbudljivo biti u Lionu gde Olimpik dočekuje ruski Rubin.

Kopenhagen u Danskoj dočekuje češhu Viktoriju iz Plzena, a Šturm očekuje nezgodno gostovanje BATE Borisovu.

Iako u utorak igra Arsenal, derbi dana svakako je duel Olimpika i Rubina. Rusi su već nekoliko godina veoma nezgodan rival, u trećoj rundi priredili su malo iznenađenje lako eliminisavši ukrajinski Dinamo. Međutim, sada ih očekuje tim koji iza sebe ima 11 uzastopnih učešće u Ligi šampiona. Videćemo da li mogu da prekinu tradiciju Francuza.

Arsenal i Udineze Dušana Baste nemaju mnogo dodirnih tačaka, ali ovoga leta ih spaja jedna stvar. Oba tima ostala su bez svojih najboljih igrača koje je “uzeo” šampion Evrope Barselona. Arsena Venger će morati da pronađe novog kapitena i lidera ekipe pošto je Sesk Fabregas konačno vratio u Kataloniju, dok će Antonio Di Natale ove godine sam predvoditi napad “zebri”, pošto je Čileanac Aleksis Sančes takođe otišao u Španiju.

Međutim, koliko god da Fabregasov odlazak utiče na igu Arsenala, toliko je i skinuo pritisak sa “tobdžija” jer se poslednjih godinu dana samo o tom transferu i pričalo. Sada konačno Arsenal može da se okrene fudbalu.

“Izgubli smo igrača svetske klase i tužni smo zbog toga. Ali, ovo je klub sa 125 godina dugom tradicijom, mnogi veliki fudbaleri su odlazili, ali je klub nastavljao. Želimo da pokažemo da imamo snagu i jedinstvo da se borimo kao uvek za naš klub”, rekao je menadžer tima Arsen Venger.

Ipak, odlazak Seska je najmanji problem Vengera. On neće moći da računa na suspendovane Samira Nasrija i Robina van Persija, te povređene vezne igrače Džeka Vilšira i Abua Dijabija. Na startu sezone u Premijer ligi Arsenal je igrao samo 0:0 u Njukaslu. Arsenal je redovan u LŠ od sezone 1998/1999. Finale je igrao 2006.

Zanimljivo će biti u Belorusiji gde domaći BATE Borisov našeg Marka Simića dočekuje austrijski Šturm sa Milanom Dudićem. Austrijanci pokušavaju da uđu u grupnu fazu LŠ prvi put od sezone 2000/2001. Šturm je u prethodnim rundama kvalifikacija “preskočio” Videotom i Zestafoni, a samopouzdanjeekipi podiže i činjenicada su samo jednom poraženi u sedam kvalifikacionih mečeva za LŠ.

Tvente je prošle sezone igrao u Ligi šampiona kao šampion Holandije, a ovom mu je treći put da pokušava preko kvalifikacija da učestvuje. Prethodna dva puta eliminisan je od Arsenala i Sportinga. I ovaj put rival će im biti Portugalci, ekipa Benfike koja je prošle sezone stigla do polufinala Lige Evrope. Sjajni tim iz Lisabona, za koji od ove sezone nastupa i Nemanja Matić, ima velike ambicije, slavili su na 13 od prethodnih 15 mečeva na svom “Lušu” pa će u Enšedeu pokušati da izbore što povoljniji rezultat pred revanš na svom terenu.

Ivica Iliev i Marko Jovanović su prošle sezone igrali sa Partizanom u Ligi šampiona. Imaju šansu da nastupe i ove, ali prvo njihova Visla mora da bude bolja od kiparskog APOELA koji vodi Ivan Jovanović. Naši fudbaleri će imati i motiv više protiv tima iz Nikozije koji je pre nekoliko godina eliminisao upravo Partizan u poslednjoj rundi kvalifikacija. Ovo je sedmi put da Visla pokušava da stigne do grupne faze LŠ, svaki od prethodnih šest puta završio se na finalnom stepeniku kvalifikacija. Prvi meč igra se u sredu.

U sredu će na teren još tri naša fudbalera. Najteži posao imaće Milan Gajić čiji Cirih gostuje nemačkom gigantu iz Minhena Bajernu. Bojan Šaranov se nije proslavio na debiju sa Makabi ih Haife koji u ovoj rundi igra se Genkom koji je eliminisao srpskog šampiona Partizan. Prvi meč igra se u Izraelu. Miljan Mutavdžić ima težak posao sa Malmeom jer gostuje u Zagrebu ekipi Dinama.

Revanš mečevi igraju se za sedam dana kada će se pobednici priključiti 22 tima koja su se automatski kvalifikovala. Žreb za grupnu fazu Lige šampiona je 25. avgusta u Monaku.

Liga šampiona, plejof kvalifikacija:
Kopenhagen (Danska) – Viktorija Plzen (Češka)
BATE Borisov (Belorusija) – Šturm (Austrija)
Tvente (Holandija) – Benfika (Portugal)
Arsenal (Engleska) – Udineze (Italija)
Olimpik Lion (Francuska) – Rubin Kazanj (Rusija)

Sreda:
Vilsa Krakov (Poljska) – APOEL (Kipar)
Makabi Haifa (Izrael) – Genk (Belgija)
Dinamo Zagreb (Hrvatska) – Malme (Švedska)
Odenze (Danska) – Viljareal (Španija)
Bajern Minhen (Nemačka) – Cirih (Švajcarska)

Svi mečevi igraju se od 20.45 časova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve