Nova vest
Fudbal

Utorak, 21.06.2011.

15:12

Zvezdin predlog: Baražom do LE

Čelnici fudbalskog kluba Crvena zvezda predstavili su danas na stadionu "Marakana" predlog reorganizacije domaćeg klupskog takmičenja za narednu sezonu.

Izvor: ČŽ

Autor: ČŽ

Default images

Po tom predlogu bi se baražom popunjavala Superliga i određivali učesnici Lige Evrope.

Skupu su, pored predstavnika Zvezde, prisustvovali predsednik Zajednice Superlige Babarogić i član radne grupe Pantović. Zvezda je predložila da se putem baraža određuju učesnici kvalifikacija za LE, koji bi igrala četiri najbolje plasirana kluba, izuzev šampiona i osvajača kupa.

Na isti način bi se popunili učesnici Superlige, jer bi 13. i 14. klub iz elite igrao sa ekipama koje su osvojile treće i četvrto mesto u Prvoj ligi. Predloženo je da liga u naredne tri sezone zadrži 16 klubova, a da se posle toga raspravlja o eventualnom smanjenju na 12 učesnika.

Klubovi bi imali po jedan glas u novosonovanom preduzeću i činili bi Skupštinu, dok bi Upravni odbor imao šest članova - predstavnici Crvene zvezde, Partizana, Vojvodine i još tri kluba sa teritorije Vojvodine, zapadne i istočne Srbije.

Pored posedovanje infrastukture, kao uslovi za dobijanje takmičarske licence u Superligi predložene su bankarske garancije i podrška lokalne samouprave.

Zvezdin predlog podrazumeva da budžet Superlige u naredne tri godine iznosi tri miliona evra po sezoni, dok bi narednih godina bio povećavan.
Sav prihod od generalnog sponzora, Tv prava i državne pomoći delio bi se podjednako svim superligašima.

Novac od TV prava bi se delio na sledeći nači - 35 odsto na jednake delove svim učesnicima takmičenja, 35 odsto u zavisnostu od plasmana na tabeli, a 30 odsto u zavisnosti od toga koliko je koji klub bio zastupljen u prenosima.

Takav način funkcionisanja lige i budžet omogućio bi klubovima iz manjih sredina da renoviraju stadione.
Zvezda je predložila da klubovi koji ispadnu iz Superlige najmanje dve naredne godine ostvaruju prihode kao da su i dalje prvoligaši, dok bi treće godine, ukoliko se ne vrate u Superligu, izgubili pravo na deo prihoda.

Predloženo je i uvodjenje sudijskog komesara Superlige, koji bi kao nezavisno telo davao preporuke organima Fudbalskog saveza Srbije nadležnim za arbitražu.

U Crvenoj zvezdi očekuju odgovore ostalih prvoligaša, posle čega će "crveno-beli" organizovati okrugli sto i eventualni zajednički stav proslediti Izvršnom odboru FS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve