Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 23.05.2011.

12:08

Kraj sezone, trofeji za “Orlove”

Polako se završavaju sezone u najboljim evropskim fudbalskim ligama, a srpski igrači imaju dosta razloga za zadovoljstvo.

Izvor: AK

Autor: AK

Default images

Nemanja Vidić je i zvanično podigrao pehar šampiona Premijer lige, dok je Zoran Tošić sa CSKA osvojio Kup Rusije.

Dušan Tadić ponovo je namestio gol u Holandiji, Nenad Milijaš je opstao za Vulvsima u Premijeršipu, Dejan Lekić i Ivan Obradović sa Osasunom i Saragosom u Primeri, dok je Birmingem Nikole Žigića novi član Čempionšipa.

Engleska: Vidić podigao novi trofej, Žigić ispao

Mančester junajted je na “Old Trafordu” zvanično proslavio titulu prvaka, a čas da podigne 19. trofej šampiona Engleske za “crvene đavole” imao je Nemanja Vidić. Junajted je u poseldnjem kolu sa 4:2 dobio Blekpul koji je ispao iz Premijer lige pa sada može da se potpuno posveti konačnom cilju – finalu Lige šampiona koje u subotu igra protiv Barselone.

Vidić, koji je tokom nedelje proglašen za najboljeg igrača Premijer lige u sezoni, igrao je do 84. minuta. Protekle sezone nastupio je na 34, od 38 mogućih mečeva u šampionatu. Postigao je pet golova i imao asistenciju.

Aleksandar Kolarov nije igrao ni u poslednjem kolu Premijer lige u kojem je Mančester siti pobedom u Boltonu 2:0 obezbedio direktan plasman u Ligu šampiona. Ponovo se spekuliše o povratku srpskog reprezentativca u Italiju, iako je bio jedan od standardnih članova tima Roberta Manćinija.

Lošu sezonu iza sebe imao je Liverpul, ostao je bez učešća u Evropi pa će sledeće moći da se koncentriše samo na Premijer ligu. Još goru godinu ima Milan Jovanović, kojem se transfer snova pretvorio u agoniju jer je nastupio sa mo deset puta u najjačoj ligi na svetu, a jedva je tri puta uspeo da šutira ka golu. Lane se trenutno oporavlja od operacije konela i razmatra gde će mu biti najbolje da nastavi karijeru.

Za razliku od borbe za vrh, ekstremno uzbudljivo bilo je u borbi za opstanak u Premijeršipu. Pet timova je vodilo bitku za “goli život”, a na kraju su je izgubili Blekpul i Birmingem našeg Nikole Žigića koji će kao i Lane skoro sigurno potražiti novu sredinu. Visoki centarfor je 25 puta nastupio za “plave” u šampionatu, postigao pet golova uz tri asistencije, uz nekoliko fenomenalnih partija koje su pomogle timu da, ironično, ima jednu od najboljih sezona u istoriji pošto je osvojio Liga Kup.

Italija: Oporavio se Stankovića, Ljajić asistirao

Poslednje kolo u Seriji A odlučivalo je samo ko će u kvalifikacije za Ligu šampiona, a kao pobednik izašao je Udineze, a Dušan Basta ponovo nije bio ni u protokolu.

Što se tiče naših igrača, kapiten Srbije Dejan Stanković vratio se u tim Intera posle povrede primicača, a odmah je dobio mesto u startonoj postavi protiv Katanije. Meč je završio u 56. minutu kada ga je zamenio Marko Materaci. Stanković je tako “osetio” igru ali i sačuvao se za predstojeće finale Kupa Italije protiv Palerma.

Fiorentina je imala još jednu razočaravajućui sezonu, ponovo je završila daleko od mesta koja vode u Evropu, a u poslednjem meču odigrala je samo 2:2 sa Brešom. Ipak, srpski reprezentativac Adem Ljajić dobio je šansu kod Siniše Mihajlovića i odužio se asistencijom kod drugog gola. Priliku da igra dobio je i Nikola Gulan koji je zbog povrede nastupio samo 31 minutu.

Juve i Napoli odigrali su bez glolova, Luiđi Del Neri je dobio otkaz, a Miloša Krasića je držao u igri 75 minuta. Videćemo kako će izgledati igra Juventusa i Krasićeva uloga u “staroj dami” kada je preuzme Antonio Konte.

Miloš Dimitrijević ponovo je nastupio za Kjevo, ovaj put je odigrao 60 minuta u pobedi na Siciliji nad Palermom 3:1. Ivan Radovanović je sa klupe gledao težak poraz Bolonje od poslednjeplasiranog Barija sa 4:0.

Nenad Tomović izborio je opstanak sa Lećeom, ali mu je istekla pozajmica pa se vratio u Đenou koja mora da odluči da li će da ga zadrži. Tim će sigurno napustiti Boško Janković.

Španija: Opstali Obradović i Lekić, Đukić nije uspeo

Završena je još jedna uzbudljiva sezona u Primeri. Barselona je odbranila tron, Real je konačno stigao do trofeja (Kup Kralja), a obeležio ju je i Kristijano Ronaldo koji je sa 40 golova postao rekorder po broju golova u šampionatu.

Srpski internacionalci nisu imali previše uspeha, ali mogu da budu zadovoljni konačnim ishodom. Saragosa i Osasuna su uspeli da sačuvaju status u eliti, pa će Ivan Obradović i Dejan Lekić i sledeće sezone igrati u Primeri.

Obradović je imao dosta uspona i padova u formi, problema sa povredom, ali je često bio starter u timu. U poslednjem, odlučujućem meču sa klupe je gledao pobedu nad Levanteom. Odigrao je 20 utakmica ove sezone.

Dejan Lekić imao je solidnu debitantsku sezonu, nastupio je 27 puta za Osasunu i postigao dva gola. Ukoliko ostane u klubu, a verovatno hoće, možda će dobijati i znatno veću minutažu od aktuelne. I on je sa klupe gledao pobedu vrednu opstanka nad Viljarealom od 1:0.

Sevilja je u poslednjem kolu sa 3:2 pobedila Espanjol, stigla do petog mesta i učešća u Ligi Evrope, a kolo srpski rezervista upotpunio je i Ivica Dragutinović koji će preko leta skoro sigurno tražiti novi klub.

“Uspeha” nije imao samo Miroslav Đukić koji je doneo promene u igri Erkulesa, ali kasno i nedovoljno da se ovaj tim ne vrati u Segundu.

Francuska: Biševac se povredio, Pejčinović jedini standardan

Posle skoro šest decenija titulu u Francuskoj osvojio je Lil, a u poslednjem kolu biće odlučena borba za opstanak.

Valensijen se nalazi u teškoj situaciji ali je sa 2:2 izborio veliki bod u Marseju proteklog vikenda. Milan Biševac nije igrao zbog lakše povrede, ali će verovatno biti spreman za odlučujući duel sa Nicom. To će mu biti 100. ali i poslednji u klubu jer je skoro sve završio oko prelaska u Pari Sen Žermen.

Direktnom rivalu za opstanak Nici je dovoljan bod za nastavak boravka u eliti, što im je omogućila pobeda od 2:0 protiv Lorijena. Nemanja Pejčinović je odigrao ceo meč, a na klupi je bio Danijel Ljuboja.

Na klupi Lansa bio je i Nenad Kovačević, a poraženi su od Arla. Bordo je lako poražen od Tuluza 2:0, a Vujadin Savić je ostao bez mesta u timu “žirondinaca”. Nant je sa 2:1 dobio Avr, ali gol nije postigao Filip Đorđević.

Rusija: Tošiću Kup, poraz Zenita

Moskovski CSKA osvojio je novi trofej, Kup Rusije pobedom nad Alanijom 2:1, na 100. godišnjicu kluba. Dvostruki strelac bio je Nigerijac Sejdou Dumbija, a tim iz Vladikavkaza je postigao jedini gol u takmičenju, pošto je sve protivnike eliminisao penalima, posle 0:0 i regularnom delu meča!

Dobar meč odigrao je Zoran Tošić koji je do 83. minuta, kada je napustio teren, imao nekoliko veoma dobrih gol šansi, ali ne i najbolju koncentraciju.

Ostali klubovi igrali su redovno kolo, a šampion Zenit je poražen u Tomsku od Toma 2:1. Danko Lazović je za 90 minuta zaradio žuti karton, a Aleksandar Luković ponovo nije igrao. Đorđe Jokić je bio standardan u dresu domaćeg tima.

Marko Lomić je bio solidan u minimalnoj pobedi Dinama nad Kriljima za koja je ceo meč odigrao veoma dobri Nenad Đorđević, kapiten tima.

Spartak je u Moskvi deklasirao Krasnodar sa 4:0, a da Kuban izbegne katastrofu nisu pomogli Nemanja Tubić i Dušan Anđelković koji su odigrali svih 90 minuta.

Ostalo: Tadić gura Groningen u Evropu

Ajaks je proslavio titulu u Holandiji, ali sezona kod “lala” još nije gotova pošto se igra baraž za Ligu Evrope. Za to mesto boriće se Groningen i Den Hag.

Groningen je u poufinalu plejofa sa ukupnim rezultatom 4:4 (2:1 kuće, 2:3 u gostima) izabacio Herakles, a ključ pobede i prolaza bio je sjajni Dušan Tadić koji je namestio oba gola.

To što je Ajaks osvojio titulu ne znači da je posao završen za sve u Holandiji. Četiri ekipe su nastavile borbu za plasman u Ligu Evrope, a među njima je Groningen.

Salcburg Milana Dudića oprostio se od titule u Austriji kiksom sa Ridom (2:2), a defanzivac je igrao do 57. minuta.

Leh je u Poljskoj poražen od Lehije, Dimitrije Injac je dobio žuti karton, Ivan Đurđević je takođe nastupao 90 minuta, dok je Vojo Ubiparip bio na klupi. Legija je savladala novog šampiona Vislu, a ponovo je odličan bio Miroslav Radović, o čijem se povratku u Partizan sve više piše. Milan Jovanović stao je na gol Visle pošto je isključen golman njegovog tima.

Miloš Ninković još ne igra za Dimamo koji je poražen u poseldnjem kolu ukrajinskog šampionata od Iličivecu sa 2:0. Ovaj tim je opstao u ligi, ali je eliminisan Sevastopolj Igora Duljaja koji je poražen od Tavrije 1:0. Bivši igrač Šahtjora odigrao je svih 90 minuta.

Za Tavriju su ceo meč odigrali Damir Kahriman, Željko Ljubenović i Slobodan Marković koji je bio kapiten do zamene u 78. minutu.

Karpati i Vorskla su pobedili bodove, pa su zadovoljni bili njihovi igrači Ivan Milošević i Jovan Markoski koji je dobio i žuti karton. Metalrug iz Donjecka je slavio sa 3:1 nad Volinom, Đorđe Lazić nije imao učinak na terenu..

Vladimir Dišljenković i Milan Obradović su odigrali svih 90 minuta za Metalist koji je pobedom nad Odlonom potvrdio treće mesto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

5 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve