Nova vest
Fudbal

Subota, 22.01.2011.

08:47

OFK naziva stadion po legendi Moši

U godini u kojoj proslavlja vek od osnivanja BSK (1.9. 1911.), OFK Beograd će pokrenuti inicijativu da stadion ponese ime Blagoja Moše Marjanovića.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

OFK Beograd je posle Drugog svetskog rata od BSK-a nasledio članove rukovodstva, fudbalere i klupske boje, pod imenom Metalac.

Moša Marjanović (1907-1984) je bio najbolji srpski fudbaler pre Drugog svetskog rata, prvi je odigrao 50. meč za reprezentaciju, ukupno 57 i dalje je treći strelac na večnoj listi strelaca sa 36 golova, iza Bobeka (38) i Miloševića (37).

Bio je prvi profesionalni igrač u Srbiji, a platu je zarađivao po postignutom golu. Kao dobar strelac, dobijao je i 1.800 dinara mesečno, što je bio veliki novac u ono vreme (oko 32 dolara). U doba najveće slave imao je svoju modnu liniju i svoj parfem.

Kad su Hugu Majlsu, selektoru čuvenog „vondertima“ Austrije rekli da ima savršen tim, odgovorio je da nije tako, jer mu nedostaje još samo Moša Marjanović.

Posle Drugog svetskog rata koji je proveo u Nemačkoj u zarobljeništvu vratio se u domovinu i posle kratke fudbalske epizode posvetio se trenerskom zanatu. Na klupi je bio uspešan koliko i u kopačkama. Kao trener BSK, današnjeg OFK Beograda, osvajao je Kup Jugoslavije 1953. i 1955, po čemu je najtrofejniji trener u istoriji Romantičara.

Znanje je uz posebnu dozvolu ondašnje vlasti pokušao da unovči u Italiji, u Torinu i Kataniji, ali se vratio u Beograd posle samo tri godine.

Na zapadnoj tribini Omladinskog stadiona već duže od dve godine stoji mural Moše Marjanovića, čime su i klub i navijači pokazali da pamte lik i delo ovog legendarnog fudbalera i trenera.

‘Romantičari’ sada žele u potpunosti da se vrate tradiciji i dok na klupskom nivou razmatraju mogućnost povratka imena BSK odlučili su da pred gradske vlasti izađu sa predlogom sa stadion na Staroj Karaburmi dobije ime Blagoja Moše Marjanovića.

Stadion ‘plavo-belih’ izgrađen je 1957. i zvanično ime mu je bilo Stadion omladine Jugoslavije. Velike zemlje više nema, pa je i ime skraćeno na Omladinski stadion. Zdanje je u vlasništvu grada, a dato je na korišćenje OFK Beogradu.

‘Romantičari’ ime ne mogu da promene bez odobrenja vlasnika, pa klub priprema pismo u kome će od gradskih vlasti tražiti podršku za preimenovanje stadiona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve