Nova vest
Fudbal

Sreda, 12.01.2011.

17:37

Platini želi zalivsko SP 2022.

Potpredsednik FIFA Mišel Platini izrazio je nadu da će Katar organizovati Mundijal 2022. godine u saradnji sa komšijskim državama, a ne samostalno.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

"Nadam se da će to biti Svetsko prvenstvo (Persijskog) zaliva", rekao je Platini novinarima u sedištu UEFA u Nionu.

Platini, koji je i predsednik Evropske fudbalske federacije (UEFA), nije precizirao na koje zemlje misli, ali je ocenio da ima dovoljno vremena da se postigne dogovor da još neka država bude domaćin utakmica Svetskog prvenstva.

Inicijativu da se organizacija Mundijala 2022. godine podeli na više zemalja prvi je izneo predsednik FIFA Sep Blater, samo nekoliko dana po odlučivanju o domaćinu turnira.

Blater je to predložio zato što se 10 od 12 stadiona na kojima će se igrati mečevi na Svetskom prvenstvu u Kataru nalazi u radijusu od 30 kilometara.

Tehnička komisija FIFA ocenila je da bi organizovanje smeštaja za 32 reprezentacije kao i odigravanje 64 utakmice na prostoru manjem od Crne Gore bilo "logistički i operativni izazov".

Velika dilema je i termin održavanja turnira zbog velikih vrućina u Kataru tokom leta. Mnoge fudbalske ličnosti zato su predložile da se Mundijal igra zimi.

Platini je podržao takvu ideju i podsetio da je i Francuska, domaćin Svetskog prvenstva 1998. godine, posle dobijanja organizacije turnira izmenila neke prvobitne planove.

"Ko će se za 12 godina sećati reči? Svi će biti srećni što smo imali jedan dobro organizovani turnir. Niko se neće sećati šta je bilo pre toga", naveo je Platini, koji je bio predvodnik francuske kandidature.

Polemike je izazvala i sama odluka da se Mundijal 2022. godine dodeli Kataru, a turnir 2018. Rusiji.

Platini je, ipak, ocenio da je podatak da te dve "nove zemlje" do sada nisu organizovale Svetsko prvenstvo bio i njihov najjači argument. Posebno ubedljiva bila je prva dama Katara - Moza Bint Naser Al Misned.

"Šta da kažete kada vas žena emira pita: 'Kada dolazite na Bliski istok? Kada dolazite kod arapskog naroda? Zar nije moguće da mi organizujemo Svetsko prvenstvo? Kažite mi zašto'", prisetio se Platini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

7 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve