Nova vest
Fudbal

Utorak, 11.01.2011.

18:22

Klubovi u minusu od 1.2 milijarde €

Više od polovine velikih evropskih klubova nalazi se u dugovima, a finansijska godina završena je u minusu od 1.2 milijarde evra.

Izvor: AK

Autor: AK

Default images

655 evropskih klubova ostvarilo je u 2009. godini prihode od 11.7 milijardi evra (povećanje od 4.8%), dok su rashodinosili 12.9 milijardi (povećanje od 9.3%).

Minus od 1.2 milijarde je skoro dvostruko veći od prethodnog rekorda, navodi se u saopštenju UEFA, koja od sledeće godine uvodi nova finansijska pravila.

Kada bi nova pravila sadastupila na snagu, 11 klubova bi verovatno moralo da napusti Ligu šampiona i Ligu Evrope zbog finansijskih problema. ajveći dužnici su veliki klubovi iz Engleske i Španije, dok najizbalansiranije finansije imaju Bundesligaši.

Predsednik UEFA Mišel Platni je istakao da neće biti “upiranja prstom”, ali da će vremenom morati da dođe do sankcija.

"Kada u junu stupi na snagu novi pravilnik o finansijskom poslovanju klubova, svi će morati da promene dosadašnjinačin ponašanja, jer će UEFA imati hrabrosti da uh isključuje iz najprofitabilnijeg takmičenja, Lige šampiona. Klubovi koji ne budu želeli da se povinuju novim finansijskim propisima, moraće da žive sa bolnim posledicama", rekao je Platini.

Nova planirana pravila, koja će da važe za sve klubove iz 53 evropske lige koje učestvuju u evropskim takmičenjima, dizajnirana su tako da osiguraju viši nivo “fer pleja” kako klubovi ne bi trošili više novca nego što zarade.

Predsednik Evropske asocijacije klubova Karl-Hajn Rumenige izjavio je da 197 članica organizacije podržava nova pravila UEFA.

“Mislim da je vreme da malo usporimo, da stanemo na kočnicu i uvedemo malo razuma u fudbal”, rekao je Rumenige, inače izvršeni direktor Bajerna iz Minhena, kluba poznatog po racionalnom trošenju novca.

Po novim pravilima klubovi bi mogli da budu izbačeni iz Lige šampiona u sezoni 2014-2015 i ostanu bez dela “kolača” od 900 miliona dolara koliko svake sezone podele 32 učesnika najelitnijeg klupskog takmičenja na svetu.

Klubovi se mogu zadužiti najviše 6.5 miliona dolara tokom prve tri godine, a najviše do 58 miliona ukoliko bogati vlasnik uplati donaciju kojom bi se oslobodili duga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve