Nova vest
Fudbal

Utorak, 11.01.2011.

13:22

CNN: ”Maksimir ’90. promenio svet”

Prekinut meč Dinama i Crvene zvezde na Maksimiru 13. maja 1990. godine našao se među pet najbitnijih fudbalskih mečeva, prema tv mreži CNN.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

CNN je usvrstio neodigrani meč na Maksimiru među pet utakmica koje su “promenile svet”, pre svega u političkom smislu.

Susret između zagrebačkih ‘modrih’ i beogradskih ‘crveno-belih’ trebalo je da odlučuje o prvaku Jugoslavije, ali se ispostavilo da je prekid tog meča simbolično najavio početak građanskog rata između Srba i Hrvata i raspad zajedničke države.

Za novinare CNN-a detalj koji je obeležio okršaj razjarenih huligana iz Zagreba i Beograda na travi maksimirskog stadiona je nasrtaj kapitena Dinama Zvonimira Bobana na policajca Refika Ahmetovića.

Boban je mnogo puta zatim istakao da se "sa ponosom" seća trenutka kada se zaleteo i udario nogom u stomak iznenađenog Ahmetovića, tvrdeći da je na taj način hteo da izrazi otpor trenutnom stanju u državi.



Nekadašnji fudbaler Milana i kapiten reprezentacije Hrvatske igrao je, međutim, još godinu dana nakon incidenta u Maksimiru za državni tim Jugoslavije, a poslednji meč u "plavom" dresu protiv Farskih Ostrva u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 1992. u Švedskoj odigrao je na stadionu Crvene zvezde nakon početka sukoba u Hrvatskoj.

Na prvom mestu najbitnijih fudbalskih mečeva nalazi se susret između Sekretarijata i Predsedništva engleske Fudbalske asocijacije (FA) 1864. godine. Taj meč je prva fudbalska utakmica koja je odigrana prema napisanim pravilima.

Drugo mesto bio je susret Zapadne Nemačke i Mađarske u finalu Svetskog prvenstva 1954. u Švajcarskoj koji je neočekivano pripao Nemcima sa 3:2. Prethodno je u grupnoj fazi Mađarska slavila sa 8:3. Trijumf je izazvao veliko slavlje u Zapadnoj Nemačkoj i prvi pozitivan izliv nacionalnog ponosa još od završetka Drugog svetskog rata.



Treće mesto je susret između Rendžersa i Baksa 1966. godine u Južoafričkoj republici. To je bio susret koji su održali zatvorenici Roben Ajlenda gde je, između ostalih, bio zatvoren i Nelson Mandela. Političkim zatvorenicima su čuvari dozvolili da osnuju fudbalsku asocijaciju – Makana i da organizuju ligu. Aktuelni predsednik Južne Afrike Džejkob Zuma, bio je sudija za FS Makana i to su bili njegovi prvi koraci u vođenju neke organizacije.

Na petom mestu našao se susret Iraka i Saudijske Arabije 2007. godine na Kupu Azije. Kada je Irak u polufinalu savladao Južnu Koreju na penale, usledilo je veliko slavlje na ulicama Bagdada. Gotovo istog momenta, bombaš samoubica aktivirao je bombu posle čega je stradalo 50 ljudi. Fudbaleri Iraka ostali su zatečeni, gledajući snimke na televiziji. Jedna od žrtava je bilo i 12-godišnje dete, čija je majka, držeći njegovo telo rekla “Dajem vam svog sina kao žrtvu za nacionalni tim Iraka. Moramo da pobedimo”.

Igrači su odlučili da odigraju finale i ostalo je istorija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve