Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 10.01.2011.

10:28

Barsin trio za 'Zlatnu loptu'

U ponedeljak uveče, na gala ceremoniji u Cirihu, FIFA će dodeliti ’Zlatnu loptu’ najboljem fudbaleru sveta za 2010. godinu.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

U konkurenciji se nalaze trojica fudbalera Barselone – Lionel Mesi, Andres Inijesta i Ćavi Ernandes.

Ovo će biti prvi put da je lista kandidata sužena na tri imena. Prethodno se na širem spisko našlo 23 igrača. Takođe, ovo će biti prva zajednička dodela trofeja od strane ’Frans fudbala’ i Svetske fudbalske federacije.

’Frans fudbal’ je 1956. godine prvi put dodelio trofej najboljem evropskom fudbaleru, za kojeg su glasali novinari sve do 1995. godine. Pre tri godine, moglo je da se glasa za bilo kog igrača iz bilo koje lige, a u glasanju su učestvovali novinari širom sveta.

FIFA je trofej za najboljeg igrača prvi put dodelila 1991. godine, a krajem prošle godine ova dva priznanja su se sjedinila u jedno.

Sa prvobitnog spiska od 23 imena, izabrana su tri kandidata – Inijesta, Mesi i Ćavi, gde su se javile neke nesuglasice izostavljanjem Bastijana Švajnštajgera i Veslija Snajdera, ali se najbolji igrač na kraju ipak bira između Argentinca i dva Španca. Prošle godine titula je pripala Lionelu Mesiju.

Andres Inijesta

Klub: Barselona
Nacionalnost: Španija
Pozicija: vezni
Datum rođenja: 11.5.1984.
Najbolji momenat u 2010: Pobedonosni gol u finalu Svetskog Prvenstva, 11. jula.

Andres Inijesta je prošle godine na izboru za igrača godine po ’Frans fudbalu’ zauzeo četvrtu poziciju sa 194 poena, dok je po izboru FIFA bio peti. Prošle godine je osvojio Svetsko Prvenstvo sa Španijom kao i duplu krunu sa Barselonom i našao se u idealnom sastavu Mundijala. Vezni igrač Barselone je uprkos sjajnoj godini neretko imao problema sa povredama, što bi moglo da ga košta određenog broja glasova.

Lionel Mesi

Klub: Barselona
Nacionalnost: Argentina
Pozicija: napadač
Datum rođenja: 24.6.1987.
Najbolji momenat u 2010: Sva četiri gola za Barselonu u pobedi nad Arsenalom 4:1, 6. aprila.

Mesi je prošle godine osvojio ’Zlatnu loptu’ sa više nego duplo više poena u odnosu na drugoplasiranog Kristijana Ronalda, dok je u izboru FIFA bio još ubedljiviji – tri puta više glasova. U 2010. godini osvojio je duplu krunu u Španiji, proglašen je za najboljeg igrača Primere, bio je najbolji strelac Primere, osvojio je ’Zlatnu kopačku’, bio je prvi strelac Lige Šampiona i fudbaler godine u Argentini. Mesi je tokom proteklih godinu dana u proseku postizao gol po utakmici u Primeri, gde je takođe bio asistent veliki broj puta, što se najbolje pokazalo u ’klasiku’ u kojem je Barselona savladala Real sa 5:0.

Ćavi

Klub: Barselona
Nacionalnost: Španija
Pozicija: vezni
Datum rođenja: 25.1.1980.
Najbolji momenat u 2010: Namestio je oba gola u odlučujućoj pobedi Barselone nad Realom na ’Santjago Bernabeuu’, 10. aprila.

Ćavi je protekle godine bio treći u oba izbora za igrača godine, a pored trofeja sa Barselonom, našao se i u najboljem sastavu Mundijala i bio je sportista godine u Kataloniji. Ćavi je i tokom 2010. godine bio ’srce’ Barselone, pre svega sjajnim asistencijama, dok je za Španiju briljirao na Mundijalu gde je imao preko 500 dodavanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve