Nova vest
Fudbal

Petak, 07.01.2011.

17:33

Hrvati oštrije sa huliganima

Hrvatska vlada usvojila je na sednici u Zagrebu izmene Zakona o sprečavanju nereda na sportskim takmičenjima, kojima se pooštravaju mere protiv huligana.

Izvor: B92, Beta

Autor:B92, Beta

Default images

"To su mere za zaštitu pravih navijača i građana, a protiv divljanja i divljačkog ponašanja", rekla je premijerka Hrvatske Jadranka Kosor.

Nove mere vlada je usvojila zbog brojnih incidenata na sportskim takmičenjima, posebno na fudbalskim stadionima, koji su kulminirali na utakmici Dinamo – Hajduk prvog maja prošle godine, kada je jedan policajac ostao bez oka.

"Taj policajac ostao je invalid samo zato što je radio svoj posao, bio je na stadionu i štitio navijače", rekla je Kosorova.

Novim merama zabranjuje se maskiranje navijača i strogo se zabranjuje prodaja alkoholnih pića u sportskim objektima.

Uvode se i nova četiri kaznena dela: učestvovanje u tuči ili napadu na gledaoce, organizovanje nasilja na utakmicama, uništavanje stvari ili imovine i nepoštovanje mera i zabrana.

Komentarišući ocenu ministra obrazovanja i sporta Radovana Fuhsa da će se zbog novih mera "deo navijača" žaliti da im se uskraćuju prava, premijerka Kosor je rekla da je to zakon za "zaštitu navijača, a ne protiv njih".

Državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Ivica Buconjić rekao je da se policiji novim merama omogućava da zabrani takmičenje ako sportski objekat nije adekvatno opremljen, ali i da se organizator takmičenja obavezuje na prekid takmičenja u slučaju većih nereda.

"Takođe, omogućava se i kažnjavanje huligana koji su incidente napravili van zemlje, a policija im do sada zbog toga nije mogla ništa. Njima se može zabraniti dolazak na utakmice na osnovu ranijih incidenata, mogu im se oduzeti pasoši i zabraniti put na medjunarodne mečeve", rekao je Buconjić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

7 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve