Nova vest
Fudbal

Sreda, 10.11.2010.

14:17

Navijači ne zaboravljaju Enkea

Hiljade navijača Hanovera odaju poštu nekadašnjem golmanu te ekipe i reprezentacije Nemačke Robertu Enkeu, koji je izvršio samoubistvo pre tačno godinu dana.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Enke je patio od depresije, pa je 10. novembra 2009. godine iskoračio ispred voza i okončao život. Selektor Nemačke Joahim Lev u sredu je položio venac na Enkeov grob, nedaleko od Hanovera. Privatnoj ceremoniji prisustvovala je i Enkeova udovica Tereza.

Navijači su ispunili i šator ispred stadiona Hanovera u kome je postavljena izložba o Enkeu, koji je trebalo da bude prvi golman Nemačke na Svetskom prvenstvu u Južnoj Africi, iako je za reprezentaciju igrao svega osam utakmica.

Predsednik Fudbalskog saveza Nemačke Teo Cvanciger pozvao je nemački narod na borbu protiv diskriminacije bolesnih kako bi ljudi otvoreno
govorili o problemima, a ne skrivali ih kao Enke.

"Tuga, bol i iznad svega pitanje 'zašto' i dalje su tu. Na to pitanje se mora odgovoriti. Robert Enke je imao svoje slabosti, ali ne smemo da od tih slabosti pravimo tabu teme i dozvolimo da se one kriju u tajnosti", kazao je Cvanciger.

Hanover posle smrti 32-godišnjeg Enkea nije uspeo da ostvari pobedu u narednih 13 mečeva. Ostanak u prvoj ligi sačuvao je pobedivši Bohum
u poslednjem kolu sezone.

"Tužni smo što nas je napustio, ali smo i zahvalni i ponosni što je bio sa nama. Enkeovo ime zauvek će biti zapisano u Hanoveru", ističe se u saopštenju objavljenom na sajtu Hanovera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

4 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve