Nova vest
Fudbal

Utorak, 14.09.2010.

23:03

LŠ: Derbi u Minhenu

Posle mečeva u grupama A, B, C i D, koji su odigrani u utorak, u sredu počinje takmičenje u grupama E, F, G i H u Ligi šampiona.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images

Od tih osam mečeva nama će najzanimljiviji biti onaj u Donjecku, gde Partizan gostuje Šahtjoru, dok u Londonu Arsenal dočekuje Bragu.

Ipak, derbi kola se igra u Minhenu, gde Bajern dočekuje Romu, dok taj epitet može da ponese i duel madridskog Reala i Ajaksa. Svi mečevi igraju se od 20.45 časova.

Grupa E

MInhen: Bajern – Roma
Kluž-Napoka: Kluž – Bazel

Bajern na startu nove sezone u Ligi šampiona, u kojoj je u prošloj došao do finala, ulazi bez povređenog Arjena Robena i suspendovanog Franka Riberija, ali, ipak, trener minhenskog kluba Luis van Gal smatra da će njegov tim moći da se snađe bez njih dvojice protiv Rome.

Ovo nije ni najjača ni najlakša grupa, ali imamo dobru šansu da prođemo dalje. Jeste da igramo bez Robena i Riberija, ali Bajern ima dovoljno dobrih igrača. Mislim da nismo favoriti zbog prošlosezonskog finala, jer u Ligi šampiona samo jedan klub može da bude favorit, a to je Barselona, a drugi je Čelsi. Borićemo se i želimo da odemo korak dalje nego prošle sezone, ali ono što nam je potrebno je dobar start u grupnoj fazi, a ja kao rođeni pobednik želim pobede na svakom meču“, rekao je Van Gal.

S druge strane, u Roma će biti oslabljena neigranjem Mirka Vučinića, Rodriga Tadeija, Filipa Meksesa, Jona Arnea Risea u Paola Kastelinija, ali i pored toga, trener Rimljana Klaudio Ranijeri naglašava da njegov tim očekuje težak posao.

U grupi šampiona smo, tako da znamo da će nam biti teško. Bajern je favorit, a ostala tri tima su na istom nivou i boriće se za drugo mesto. Kada smo Van Gal i ja radili u Španiji imali smo promenljive rezultate jedan protiv drugog, ali sam uspeo da ga nadmudrim nekoliko puta. Očekujem veliku borbu, a poraz od Kaljarija sa 5:1 će nam biti velika motivacija“, istakao je Ranijeri.

U drugom meču grupe E Kluž dočekuje Bazel, a oba tima u taj meč ulaze sa velikim željama. Rumunskog šampiona će prvi put sa klupe voditi Sorin Kartu, koji je na tom mestu zamenio Andreu Mandorlinija, a Kluž ima visoke ciljeve pred novu sezonu elitnog takmičenja.

Pokušavamo da pristupimo ovom meču kao da je svaki drugi. Verujem svojim igračima i verujem da je samo igranje u Ligi šampiona velika motivacija za njih. Naše iskustvo u ovom takmičenju je prednost za nas, ali Bazel ima kvalitetan sastav“, rekao je Kartu.

Trener Bazela Torsten Fink očekuje teško gostovanje u prvom kolu, pošto će njegov tim biti oslabljen neigranjem nekolicine igrača, ali da i pored toga švajcarski klub želi drugo mesto u grupi.

Biće ovo teška utakmica za nas jer ne znamo šta da očekujemo od njih zbog promene trenera. Ne postoje mali timovi u Ligi šampiona, Kluž je dobra ekipa i sve je moguće u fudbalu. Naš cilj je drugo mesto u grupi, iako smo bili među trećim nosiocima, ali ni treće mesto ne bi bilo tragično za nas“, rekao je Fink.

Grupa F

Marsej: Olimpik – Spartak Moskva
Žlina: Žilina – Čelsi

U prvom meču grupe G Marsej na svom terenu dočekuje moskovski Spartak, a zbog povrede ramena u sastavu se neće naći Lejti N’Diaje, dok se Soulejman Diavara vratio treninzima.

Spartak je veoma dobar u napadima, igrači vole da imaju loptu u svom posedu i znaju da to iskoriste i imaju mnogo problema kada je situacija suprotna. Želimo da odemo što dalje u ovom takmičenju, ali za sada smo koncentrisani samo na pobedu u prvom meču“, rekao trener Marseja Didije Dešamp.

S druge strane, crnogorski fudbaler Nikola Drinčić se vratio treninzima, ali tek treba da debituje za Spartak. Sigurno je da za moskovski klub neće igrati ni Kiril Kombarov, koji nije trenirao sa timom zbog povrede članka, dok Nikita Bazenov nije ni otputovao u Francusku. Trener Spartaka Valeri Karpin je dobar znalac sa francuskim klubom, a nada se ’trećoj sreći’, pošto je prethodna dva puta gubio sa 2:1 na gostovanj.

Izgubio sam svoje prve dve utakmice u Marseju, nadam se da će mi ovaj treći put doneti sreću. Marsej je dobar tim, nisu imali dobar start sezone, ali je Liga šampiona potpuno drugalije takmičenje i željni su dokazivanja“, rekao je Karpin.

U drugom meču prvog kola sve osim pobede Čelsija protiv Žiline bi bilo pravo iznenađenje. S jedne strane, šampion Engleske je svoj najveći uspeh u Ligi šampiona ostvario ulaskom u finale 2008. godine, u kojem je izgubio od Mančester Junajteda, dok s druge Žilina debituje u elitnom takmičenju.

U dosadašnjem delu sezone Čelsi je ostvario sve četiri pobede u prva četiri kola i postigao je 17 golova, uz primljen samo jedan i to je samo jedan od razloga zašto je apsolutni favorit u tom susretu, iako Karlo Anćeloti neće moći da računa na Didijea Drobgu, koji je suspendovan, kao ni Frenka Lamparda, Ešlija Kola i Žozea Bosinfva, dok će se u tim vratiti kapiten Džon Teri.

Prošle godine smo ispali rano Sada želimo da uradimo više“, rekao je Anćeloti.

U Žilini, koja je u osam kola u šampionatu Slovačke, ostvarila po četiri pibede i remija, respektuju velikog protivnika, ali i traže svoju šansu.

Čelsi je izuzetno težak protivnik, ali u fudbalu je sve moguće. Svi se radujemo susretu, biće to sjajno iskustvo za nas i borićemo se za pobedu“, rekao je trener Žiline Pavel Hapal.

Grupa G

Madrid: Real Madrid – Ajaks
Milano: Milan – Okser

U novoj sezoni Lige šampiona grupa G će sigurno biti ’grupa smrti’ pošto su svi klubovi, sem Oksera, do sada bili šampioni Evrope. Milan, Real Madrid i Ajaks imaju zajedno 20 titula šampiona ’starog kontinenta’, a bar jedan od tih timova će posle grupne faze morati da se oprosti od sna o povratku na tron Evrope.

Već u prvom kolu u Madridu će se sastati Real i Ajaks, a ta utakmica će biti prva u elitnom takmičenju na kojoj će se na klupi kluba iz glavnog grada Španije naći Žoze Murinjo. Real ove sezone juri svoju desetu titulu šampiona Evrope, a Portugalac svoju treću, pošto je prethodno to učinio sa Portom i Interom.

Postoji šest, sedam ili osam klubova koji imaju ono što je potrebno za osvajanje titule. Iako je ovo naša prva zajednična sezona, ako prođemo prvu rundu samo možemo da budemo jači i pozitivniji što se tiče budućnosti. Uvren sam u naš prolaz i verujem u ono što radim“, istakao je Murinjo.

Prvi veliki izazov ’kraljevski klub’ ima u Ajaksu, a ukoliko ga bude preskočio sve će dalje biti lakše. Ipak, sigurno je da se Holanđani neće predavati u svojoj prvoj sezoni u elitnom takmičenju posle pet godina i utakmica na stadionu „Santijago Bernabeu“ će sigurno biti specijalna za klub.

Ništa manje nije važan duel u Milanu između bivšeg višestrukog šampiona Evrope i francuskog Oksera. S jedne strane Masimiliano Alegri, a sa druge Žan Fernandez će debitovati na klupama svojim timova u Ligi šampiona.

Iako su propustili meč sa Ćezenom u Seriji A Alesandro Nesta i Klarens Sedorf će se vratiti u tim, dok je Tijago Silva po znakom pitanja. Milan je izgubio od Ćezene sa 2:0 u subotu, a Alegri očekuje još jednu tešku utakmicu svog tima u sredu.

Moral nam je visok, mnogo smo razgovarali i analizirali utakmicu protiv Ćezene. Bio je to čudan meč, nismo igrali dobro, a uvek se od timova kakav je Milan očekuje više. Protiv Oksera moramo da budemo pažljivi, sigurno je da nas ne očekuje laka utakmica, ali ne smemo da pravimo greške, posebno ne u odbrani”, istakao je Alegri.

Trener Oksera smatra da postoji mogućnost da će njegovi igrači osetiti pritisak igranja na “San Siru”, ali da je cilj tima jasan, a to je pobeda.

Milan ima kvalitetne igrače, ali mi dolazimo da pobedimo. Ako Milan bude igrao na svom najvišem nivou biće nam teško, ali su oni odigrali samo dve utakmice ove sezone i možda još uvek nisu spremni. Moramo da budemo koncentrisani tokom svih 90 minuta, a možda i više i da iskoristimo njihove greške”, istakao je Fernandes.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

8 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve