Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 26.08.2010.

23:08

Partizan već slavio protiv Šahtjora

Šahtjor iz Donjecka, jedina je ekipa u "H" grupi sa kojom je Partizan igrao u zvaničnim mečevima pod okriljem Evropske fudbalske unije.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Pre godinu dana, na stadionu Partizana "crno-beli" su prekinuli seriju poraza u Ligi Evrope i trijumfovali rezultatom 1:0. Pre toga Šahtjor je u Donjecku bio ubedljiv (4:1).

Od tog 16. decembra krenula je impozantna serija šampiona Srbije u evrokupovima, pošto su na narednih sedam mečeva ostali neporaženi (pet pobeda i dva nerešena rezultata).

Nakon godinu dana "crno-beli" će ponovo odmeriti snage sa Ukrajincima, koji su prošle godine preuzeli primat u domaćim takmičenjima od tamošnjeg najpopularnijeg kluba - kijevskog Dinama.

Šahtjor (u prevodu sa ukrajinskog "rudar") je klub iz bogatog basena na istoku zemlje koji je doživeo veliki uspon od dolaska magnata Rinata Ahmetova na čelo uprave.



Ahmetov je aktuelnog prvaka Ukrajine preuzeo 1996. godine i od tada su "narandžasti" osvojili pet titula državnog prvaka, šest trofeja u domaćem Kupu i tri nacionalna Superkupa.

Najdraži pehar, namenjen poslednjem osvajaču Kupa UEFA, osvojen je 2009. godine.

Kao finasijski stabilan i za transfere brojnih internacionalaca veoma izdašan klub Šahtjor nije prinudjen da često menja igrački kadar.

Uprava kluba veoma drži do stava iskusnog rumunskog trenera Mirčee Lučeskua, koji je u munulih šest sezona uprkos narušenom zdravlju neprekidno na klupi Šahtjora.

Nosioci igre Šahtjora u novoj sezoni su Brazilci Žadson, Luis Adrijano, Vilijan i Fernandinjo, kapiten Hrvat Darijo Srna, Rumun Razvan Rat, a od domaćih aduta Oleksej Gaj, Oleksandar Kučera, Vjačeslav Ševčuk i povratnik iz Barselone Dmitro Čigrinski.

Najveće pojačanje Lučeskuovog tima u letnjem prelaznom roku je dolazak naturalizovanog Hrvata Eduarda da Silve, koji će već u prvoj sezoni igrati protiv bivšeg kluba - londonskog Arsenala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve