Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 26.08.2010.

23:01

Arsenal - Englezi francuskog šarma

Arsenal nikada nije osvojio titulu prvaka Evrope, a najveći domet "tobžija" koje već 12 godina predvodi francuski trener Arsen Venger je finale 2006. godine.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Klub iz severnog dela Londona stigao je do finala u sezoni u kojoj se opraštao od starog stadiona "Hajberi".

U znak sećanja na ranije uspehe Vengerovi učenici su uobičajene "crveno-bele" dresove te godine zamenili purpurnim.

Time su želeli da podsete navijače na stare replike dresova iz perioda kada je ovaj klub osnovan.

Baš kao i Partizan 1966. godine u finalu Kupa evropskih šampiona protiv madridskog Reala i Arsenal je četiri decenije kasnije odlučujuću bitku za najvredniji pehar u Evropi vodio protiv španskog predstavnika, Barselone, a još mnogo detalja ukazuju na sličnost izmedju ta dva finala.

Poraženi timovi su poveli, ali su njihovi rivali uspeli da se izdignu i preokrenu rezultat. Obe utakmice završene su rezultatom 2:1, a nijedan klub nakon tih uspeha nije ponovio najbolji rezultat u istoriji.

Arsenal je u domaćim okvirima osvojio 13 titula evropskog prvaka i deset pehara namenjenih pobedniku FA Kupa. Ovim trofejima treba pridodati još 12 osvojenih u Liga kupu, kao i još tri medjunarodna laureata - dva u Kupu pobednika kupova i jedan u nekadašnjem Kupu sajamskih gradova.

Arsenal je u sezoni 1978/79 igrao dvomeč u Kupu UEFA protiv Crvene zvezde.



Od dolaska Vengera na klupu Arsenala klub je postao poznat po orijentaciji na mlade i neafirmisane igrače i mnoštvu stranaca u ekipi za koje francuski trener predstavlja neosporni autoritet.

Ove sezone najbitniji igrači Arsenala su Sesk Fabregas, Tomaš Rosicki, Samir Nasri, Niklas Bedntner i brzonogi Teo Volkot.

Novajlije u timu, Loran Koscijelni i Maruan Čamah, vrlo brzo su se izborili za mesto u timu i opravdali Vengerovo poverenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve