Nova vest
Fudbal

Utorak, 24.08.2010.

20:43

Partizan ponovo sa penala do LŠ!

Fudbaleri Partizana plasirali su se u Ligu šampiona pošto su nakon 2:2 u revanšu sa Anderlehtom, kao i pre sedam godina rivala eliminisali na penale!

Izvor: Aleksandar Kovačević

Autor:Aleksandar Kovačević

Default images

Partizan je sjajno igrao prvih sat vremena, koristio svaku šansu koju je dobio i preko najjačeg oružja Brazilca Klea vodio sa 2:0.

Međutim, Belgijanci su iskoristili inicijativu, umor "crno-belih" i uz malo sreće do 72. minuta izjednačili golovima Lukakua i Žilea. U produžecima nije bilo golova, a Belgijanci su očajno izvodili penale pa je Partizan slavio sa 3:2.

Trešće se ponovo u Humskoj 1 mušema Lige šampiona, "grobari" će ponovo gledati najveće evropske klubove i najskuplje igrače na svetu. Sedam godina posle epskog dvomeča sa Njukaslom, Partizan je ponovo eliminisao favorita i pored rezultatskog deficita iz prvog meča sa svog terena. Aleksandar Stanojević potpuno je taktički nadigrao svoga rivala Jakobsa, te i bez "motora" tima Almamija Moreire i povrede Saše Ilića u ranoj fazi meča, uspeo da odvede svoj tim među 32 najbolje ekipe na "Starom kontinentu". Kleo je ponovo bio neumoljiv u protivničkom šesnaestercu, a Mladen Krstajić je dominirao u svom. Radiša Ilić je "očima branio šuteve rivala sa penala", a neiskusni Stanković pokazao kako se izvodi udarac sa "kreča" u najnapetijem trenutku. 



Već u drugom minutu Partizan je prvi put ugrozio Protoa. Iliev je odlično prošao po levoj strani, ušao u kazneni prostor i centrirao u sredinu, ali je golman Anderlehta uhvatio loptu koja je išla po zemlji ka Kleu i njegovom čuvaru.

Nastavili su "crno-beli" sa dobrom igrom i u petom minutu stigli do još bolje šanse. Posle drugog kornera koji je sa leve strane izveo Ilijev, lopta je od Klea stigla na 6-7 metara od gola ispred Krstajića koji je odmah šutirao, ali je lopta išla pravo u Protoa.

Sledećih nekoliko minuta Anderleht je kontrolisao loptu, ali domaći fudbaleri nisu ni jednom uspeli da priđu kaznenom prostoru Ilića. Partizan je nastavio sa ofanzivnijom igrom i u 14. mitnu izborio novi korner. Ilijev je ponovo ubacio, lopta je preletela Krstajića, a u sredini šesnaesterca na nju naleteo sa druge stative fantastični Brazilac Kleo i postigao novi gol u kvalifikacijama za Ligu šampiona, ukupno osmi na sedam utakmica u sezoni.

Međutim, nije sve krenula sjajno za Stanojevića, samo tri minute kasnije morao je da izvede iz igre Sašu Ilića zbog povrede. Umesto njega ušao je Aleksandar Davidov. U 21. minutu golman Radiša Ilić ponovo je mogao da bude tragičar. Najbolji igrač Anderlehta Busufa je šutirao sa distance, a Ilić loše reagovao ne uspevši da uhvati loptu. Ipak, bio je brži od rivala pa je spasao gol.

Sredina prvog dela protekla je u inicijativi domaćih koji su pokušavali da sa krilnih pozicija uposle Lukakua u sredini šesnaesterca, ali su Mladen Krstajić i njegova odbrana dobro pokrivali prostor i čuvali talentovanog napadača.

Partizan je pre svega čuvao svoj gol, a u napad je išao najviše sa četiri igrača. Iliev, Tomić i Davidov su bezuspešno pokušavali da probiju po krilu kako bi pokušali da uposle dobro čuvanog Klea u sredini.

I Anderleht je postepeno smanjivao tempo napada, ali je u 36. minutu ipak uspeo da preko Biljie i Suaresa ugrozi Ilića. Prvi je sjajnom loptom uposlio Suaresa na ivici kaznenog prostora sa leve strane, ovaj je ušao unutra i skrenuo ka sredini, a onda spoljnim delom desne noge loptu poslao pored desne stative.

Partizan je odgovorio brzom kontrom preko Tomića i Lazevskog koji nije uspeo da dobro centrira, a nekoliko minuta kasnije Polak je dobro šutirao sa 25 metara, ali je Ilić odlično intervenisao i uhvatio loptu.

U prvom poluvremenu sudija Tompson je odlično vodio meč, imao je podjednak kriterijum, a nije podlegao pritisku domaćih navijača pa je sankcionisao svaki nesportski potez fudbalera Anderlehta. Tako je i Kujate zbog simuliranja dobio žuti karton. Sa druge strane kažnjeni su Petrović, zbog kontakta sa golmanom rivala, i Stevanović koji je laktom u skoku udario Polaka.

Početak drugog poluvremena protekao je u apsolutnoj inicijativi domaćeg tima, Partizan je sve do 52. minuta igrao samo na svojoj polovini, a usput su žute kartone zaradili Jovanović i Davidov. Tek u sedmom minutu nastavka, "crno-beli" su se oslobodili pritiska, došli do gola rivala i posle dugog napada poveli sa velikih 2:0.

Posle kornera sa leve strane, odbrana Anderlehta je izbacila loptu iz šesnaesterca, ona je došla na desnu stranu do Davidova koji ju je vratio u kazneni prostor na drugu stativu gde je bio sam Kleo, a Partizanov heroj iskoristio ovaj poklon za novi gol.

Anderleht nije odmah uzvratio "crno-belima", drugi gol kao da je sasekao rivala, ali je domaćin ipak uskoro uspeo da se vrati u meč iznenadnim golom Lukakua. Nije imao Anderleht rešenje za odbranu Partizana, Busufa je poslao još jednu loptu u kazneni prostor, ali su ovaj put defantivci sepskog šampiona zaboravili Lukakua koji je neometan sa oko sedam metara glavom savladao nemoćnog Ilića.

Već u sledećem napadu Partizan je mogao da stigne do trećeg gola, ali je Iliev, iako sam na levoj strani posle centaršuta šutuirao pravo u Protoa.

Na krilima ovog gola domaći su još jače pritisli gol Partizana i u 72. minutu fenomenalnim golom Žilea sa desne strane izjednačili na 2:2.

Odmah posle izjednačenja Anderleht je stigao i do trećeg gola preko Lukakua, ali je on poništen zbog ofsajda u kojem se našao još jedan fudbaler Anderlehta.

Izjednačenje Anderlehta potpuno je poremetilo igru Partizana u odbrani, pa je Suares nekoliko puta uspeo da vrlo lako dođe do kaznenog prostora. Lukaku je poušao i sa distance, ali je Ilić dobro odbranio. U međuvremenu je Stanojević odlučio da pojača odbranu pa je umesto Tomića u igru uveo Vojislava Stankovića. Dva minuta pre kraja Anderleht je propustio najbolju šansu na utakmici, neprecizan sa sedam metara bio je Ležer.

Tompson je meč produžio tri minute, ali u nadoknadi vremena ni jedan tim nije uspeo da stigne do gola.

Prvih pet minuta prvog prodožetka Anderleht je napadao, dolazio do gola Ilića koji je sjajno branio. Posle gomile šansi koje su propustili Lukaku, Ležer i ostali, Iliev je u 100. minut došao do najbolje prilike u produžetku, ali je snažan udarac sa leve strane zaustavio Proto. Odmah posle toga zamenio ga je Bogunović.

Do kraja produžetka Anderleht nije vratio inicijaticu, verovatno ne želevši da rizikuje da primi gol poučen šansom Ilieva, pa je Partizan kontrolisao loptu u poslednjih pet minuta. Međutim, bez pravog organizatora igre, i sa manjkom ofanzivnih igrača, "crno-beli" nisu uspeli da nadigraju defanzivnu liniju rivala.

Drugi produžetak odigran je u znatno nižem tempu, Anderleht je naravno imao inicijativu ali su i domaći igrači bili premoreni pa je Krstajić dominirao kaznenim prostorom. Sa druge strane, pokušavao je samo Bogunović, dok Kleo nije mogao ni da dotrči do kaznenog prostora prilikom povremenih pokušaja.

Uspeli su "crno-beli" da se odbrane i izbore penale, kao i pre sedam godina u Njukaslu.

Kleo je prvi šutirao i hladnokrvno poslao loptu po zemlji u suprotnu stranu od golmana. Usledio je katastrofalni šut Suaresa preko gola. Ipak, revanširao mu se kapiten Partizana Krstajić čiji je čut zaustavio Proto. Onda je Biljia šutirao kao i njegov zemljak iz Argentine Suares preko gola. Grešku Krstajića ispravio je Petrović sigurnim udarcem uz levu stativu. Prvi gol za Anderleht postigao je Žile. Davidov nije uspeo da savlada Protoa, a onda je pogodio Ležer. Potom je mladi Stanković zakucao loptu pod prečku, a Partizan je u Ligu šampiona poslao Busufa novim udarcem pod oblake!

Anderleht – Partizan 2:2 (0:1), (prvi meč 2:2) - penali 2:3
Lukaku 64, Žile 72 - Kleo 15, 53

Penali:
Suares x - Kleo 1
Biljia x - Krstajić x
Žile 1 - Petrović 2
Ležer 2 - Davidov x
Busufa x - Stanković 3

Anderleht: Proto - Žile, Juhaš, Mazuh, Dešaht - Suarez, Biljia, Kujate (Ležer 60'), Polak, Suarez - Busufa - Lukaku

Partizan: R. Ilić - Stevanović, Marko Jovanović, Krstajić, Lazevski - Tomić (Stanković 82'), Petrović, Smiljanić, S. Ilić (Davidov 18') - Iliev (Bogunović 101'), Kleo

Žreb za Ligu šampiona održaće se u četvrtak u Monaku od 18 časova. Partizan će biti u najslabijem, četvrtom "šeširu". Pre sedam godina Partizan je igrao protiv budućeg šampiona Evrope Porta, Real Madrida i finaliste Kupa UEFA Olimpika iz Marseja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

952 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve