Vokri: "Partizan pravi izbor"

Predsednik FS Kosova Fadilj Vokri je osamdesetih i početkom devedesetih godina prošlog veka bio centarfor Prištine, Partizana, turskog Fenerbahčea i Nima.

Izvor: B92, Deutsche Welle Srbija
Podeli

Vokri u izjavi za „Dojče vele“ kaže da ga za Beograd vežu lepe uspomene.

“Sreća je moja i zato sam i izabrao Partizan i Beograd, jer uvek je u njemu bilo i kosovskih igrača, a i publika Kosova je u velikom broju, da ne kažem 70 posto, navijala za Partizan u to vreme. Nosim odlične uspomene jer sport je iznad svih drugih stvari“.

Kosovski sportisti ne bi smeli da budu diskriminisani zbog politike, smatra Fadilj Vokri. On poručuje da Albanci i Srbi treba da se okrenu budućnosti jer je to u interesu oba naroda.

Neprihvatanje sportskih saveza sa Kosova u članstvo svetskih organizacija predstavlja diskriminaciju kosovskih sportista, kaže za Dojče vele Fadilj Vokri, najbolji kosovski fudbaler svih vremena. Vokri ističe da je za članstvo jedne zemlje u Evropskom fudbalskom savezu - UEFA, uslov članstvo u Ujedinjenim nacijama, dok to ne važi i za prijem u Svetsku fudbalsku organizaciju - FIFA. Zato je, prema njegovom mišljenju, učlanjenje Kosova u FIFU samo pitanje vremena.

“Nažalost, iako FIFA promoviše da politika u sport ne treba da se meša, ovo je tipična diskriminacija što Fudbalski Savez Kosova nije primljen, iako je država Kosovo priznata od 69 najjačih super-sila na svetu”.

Na Kosovu se danas igra slabiji fudbal u odnosu na onaj koji je igran u bivšoj Jugoslaviji, ali mladih talenata i te kako ima, ocenjuje Vokri. Puno mladih kosovskih fudbalera igra u evropskim klubovima i šestorica kosovskih Albanaca su reprezentativci Republike Albanije, kaže Vokri i ističe da je za odlazak kosovskih igrača u inostranstvo otežavajuća okolnost, opet, činjenica da Kosovo nije član FIFA i UEFA.

“Kad nisi priznat i interesovanje evropskih ekipa je manje, to je otežavajuća okolnost za naše igrače. Mada imamo obećanja svetskih faktora, kao što je FIFA, da će od ove godine naši igrači moći nesmetano da prelaze u druge klubove”.

Vokri ističe da mu je žao što se delegacija Fudbalskog Saveza Srbije nije pojavila na sastanku sa kosovskom delegacijom u sedištu FIFA.

“Delegacija iz Fudbalskog Saveza Srbije nažalost nije došla ili nije mogla da se izdigne iz političkih presija. Ja sam ih pozvao i preko beogradskih novina da bi najbolje bilo da reperezentacija Kosova odigra protiv Srbije i da ne treba gledati unazad, nego treba gledati u budućnost, i mislim da je to interes i regiona i u interesu je oba naroda”.

Fudbalska reprezentacija Srbije se zaluženo plasirala na Svetsko prvenstvo u Južnoj Africi, smatra Vokri. Međutim on tipuje na Španiju.

“Moj favorit je Španija, ali mislim da Engleska iz drugog plana može da bude dobro iznenađenje”.

Fudbal

Pobeda Srbije pred put u Afriku

Fudbalska reprezentacija Srbije pobedila je selekciju Kameruna sa 4:3 (4:2) u poslednjoj proveri pred Svetsko prvenstvo u Južnoj Africi.

Fudbal subota 5.06. 22:29

Stiv Neš - novinar u Južnoj Africi

Voli fudbal i rođen je u Južnoj Africi, to je dobitna kombinacija koja je preporučila portalu CBSsports.com da Stiva Neša akredituje za Svetsko prvenstvo u JAR.

Fudbal subota 5.06. 18:57

Drogba operisan, možda igra na SP

Kapiten Obale Slonovače Didije Drogba podvrgnut je operaciji ruke i postoji mogućnost da će se, ipak, naći na Svetskom prvenstvu u Južnoj Africi.

Fudbal subota 5.06. 23:21

SAD rutinski protiv Australije

Edson Badl postigao je svoje prve golove u dresu reprezentaciju Sjedinjenih Država a tim Boba Bredlija savladao je Australiju rezultatom 3:1.

Fudbal subota 5.06. 18:49

Mikael Esijen, očekivan kraj sezone

Mikael Esijen, najveća zvezda reprezentacije Gane rođen je u Akri 3. decembra 1982. igra na nekoliko pozicija na sredini terena, a dobro se snalazi i u odbrani.

Fudbal subota 5.06. 14:06

Kaka: "Spreman sam da budem lider"

Brazilski fudbaler Kaka rekao je da nije zabrinut zbog svoje forme pred SP, kao i da je spreman da preuzme odgovornost kao vođa svog tima na turniru u JAR..

Fudbal subota 5.06. 09:49
strana 1 od 2 idi na stranu