Nova vest
Fudbal

Subota, 29.05.2010.

19:59

25. godišnjica tragedije na Hejselu

U Briselu je u subotu održana komemoracija povodom 25. godišnjice tragedije na stadionu Hejsel.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images

Tada je za vreme finala Kupa šampiiona između Liverpula i Juventusa, zbog pucanja tribina, poginulo 39 fudbalskih navijača.

Do incidenta je došlo kada su navijači Juventusa, u pokušaju da pobegnu huliganima Liverpula, prešli na jednu tribinu, preopteretivši je, zbog čega je došlo do rušenja zaštitnog zida i masovne pogibije i povređivanja oko 600 ljudi.

Komemoracija je počela polaganjem venaca na spomen ploču posvećenu žrtvama tragedije, od kojih su većina bili navijači Juventusa.

Zbog nasilništva koje je prouzrokovalo smrt 39 ljudi na stadionu Hejsel procesuirano je 14 navijača Liverpula, a engleskim klubovima je izrečena petogodišnja zabrana učešća na takmičenjima pod okriljem Evropske fudbalske unije (UEFA), dok je Liverpulu zabrana produžena na još godinu dana.

U Torinu je takođe održana komemoracija, a predsednik UEFA Mišel Platini je tom prilikom rekao da će učiniti sve kako bi se dalje unapređivala bezbednost na stadionima.

Bezbednost stadiona i borba protiv nasilja u sportu je moj prioritetni zadatak”, izjavio je Platini, koji je bio jedini strelac utakmice iz 1985. godine, kada je Juventus osvojio Kup šampiona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

2 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve