Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 27.05.2010.

20:13

UEFA: "Trošiš koliko zaradiš"

Na sastanku Izvršnog odbora UEFA u Nionu usvojen je finansijski fer-plej po kojem će klubovi moći da troše samo onaj novac koji i zarade.

Izvor: AK

Autor: AK

Default images

Ova odluka trebalo bi da izvuče ekipe širom Evrope iz velikih dugova u kojima prednjače giganti kao što je Mančester junajted.

Ovo će svakako mnogo uticati na visine transfera koji u budućnosti ne bi trebalo da budu na nivou sadašnjih. Mančester siti, Čelsi, Real i drugi neće moći da nude blaga za igrače koje žele.

Pravilo će se početi primenjivati od 2012. godine, a vlasnici klubova će samo u prve tri sezone moći "pokrpiti" minuse do maksimalno 45 miliona evra godišnje. Prve sankcije bi klubove koji se ne budu pridržavali pravila mogle zadesiti u sezoni 2014/2015. Najteža kazna za najbogatije klubove mogla bi biti izbacivanje iz UEFA takmičenja.

"Radili smo na ovome konceptu zajedno s klubovima. Naša namera nije bila kazniti ih, već spasiti. Sve smo dogovorili. Osnovna je filozofija da ne možeš potrošiti više nego što zaradiš", rekao je predsednik UEFA Mišel Platini, dok je Karl-Hajnc Rumenige, izvršni direktor Bajerna i predsednik Udruženja europskih klubova (ECA), dodao:

"Ovo je zaista velika stvar. U ime ECA želim zahvaliti UEFA, a posebno Platiniju, na inicijativi koja će evropski fudbal, uveren sam, odvesti u pravom smeru. Udruženje evropskih klubova u potpunosti stoji iza ovog plana".

UEFA je na sastanku odlučila i da od jeseni u utakmicama Lige šampiona i kvalifikacija za EP 2012. uvede dvojicu dodatnih sudija.

UEFA je sa ovim eksperimentom počela prošle sezone u utakmicama Lige Evropa, a dodatne sudije, koje stoje pored gola, u Ligi šampiona "debitovaće" u četvrtom kolu kvalifikacija. Evropska fudbalska unija poručila je i nacionalnim savezima da mogu da uvedu dodatne sudije, ali da to nije obavezno.

Eksperiment sa šest sudija trajaće još dve godine, a u Ligi Evrope sudiće od grupne faze. Dodatne sudije sudiće i na Evropskom prvenstvu 2012. godine, kao i u Superkupu Evrope u avgustu.

UEFA je takođe uvela pravilo da u baražu kvalifikacija za EURO 2012 godine nosioci budu domaćini u revanšu, pa će se to od sada određivati žrebom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve