Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 27.05.2010.

17:48

Otkriven spomenik Rajku Mitiću

U Beloj Palanci je u četvrtak otvoren spomenik legendi srpskog fudbala i prvoj Zvezdinoj zvezdi Rajku Mitiću.

Izvor: AG

Autor: AG

Default images

Spomenik je otkrio predsednik Crvene zvezde Vladan Lukić uz prisustvo Dragana Džajića, Vladimira Petrovića, predstavnika opštine Bela palanka, kao i članova porodice Mitić.

Na otvaranju spomenika okupilo se nekoliko hiljada ponosnih građana koji se i dalje sećaju svog Rajka poznatog među Zvezdašima po nadimku „Rajko – majko“.

“Velika mi je čast da prisustvujem ovakvom skupu i da stojim ispred spomenika velikoj legendi Crvene zvezde. Čika Rajko nam je svima bio i biće uzor. Bio je gospodin u kopačkama i najviše je doprineo stvaranju velikog imena Crvene zvezde. Želim da izrazim veliku zahvalnost potpredsedniku našeg kluba Aleksandru Antiću koji je umnogome zaslužan što je ovaj spomenik pred nama kao i livnici „Jeremić“ koja je izlila umetničko delo, delo koje simbolizuje srpski fudbal”, rekao je Vladan Lukić.

U ime Crvene zvezde pred velikim skupom govorio je predsednik vetarana našeg kluba Vladica Popović.

“Rajko je bio veliki i sada je veliki. Mislim da smo svi ućili od njega i uživali u njemu. Imali smo tu sreću da je čitav život proveo uz svoju Zvezdu i pomogao joj da postane velika. Iškolovao je mnogo igrača i trenera i svi građani Srbije treba da budu ponosni što su ga imali. Nastavićemo da se sećamo Rajka Mitića i na ovakav način”, rekao je Popović.

Rajko Mitić je rođen u Radovom Dolu, pored Bele Palanke. U Crvenoj zvezdi je nastupao od 1945-1958, na 572. utakmice i postigao je 262 gola.

Debitovao je 4. marta 1945. godine u prvoj zvaničnoj Zvezdinoj utakmici protiv KNOJ-a (3:0). Poslednji meč je odigrao 29. novembra 1958. godine, protiv Veleža u finalu Kupa (4:0). Učestvovao je u osvajanju 5 titula državnog prvaka i 4 trofeja pobednika Kupa.

Kao trener u Zvezdi je radio od 1960-1966. Za reprezentaciju je odigrao 59 utakmica i postigao 32 gola. Ujedno je bio i član selektorske komisije na 34 utakmice od 1966-1970.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve