Nova vest
Fudbal

Sreda, 26.05.2010.

16:14

Gubitaši ne mogu u evrokupove

Izvršni biro UEFA u četvtak će usvojiti tzv. "finansijski fer-plej", koji predviđa da klubovi koji posluju sa gubicima ne mogu da učestvuju u evrokupovima.

Izvor: B92, Beta

Autor:B92, Beta

Default images

Predviđeno je da novi propis stupi na snagu 2012. godine, a klubovi bi mogli da budu isključivani iz evrokupova i na period od tri godine.

Plan koji je predložio predsednik UEFA Mišel Platini u načelu je usvojen u septembru prošle godine, a u međuvremenu ga je bivši premjer Belgije Žan Lik Dean usaglasio sa svim odredbama evropskog zakonodavstva.

Pravilo se ne bi odnosilo na domaća takmičenja, koja su u nadležnosti nacionalnih saveza.

Predviđeni su i izuzeci i oni će se odnosti na klubove koji su u minusu zbog izgradnje stadiona ili otvaranja fudbalske akademije.

Prema rečima Platinija, ideja nije samo da se najveći klubovi spreče da troše ono što nemaju, već i da se stavi do znanja manjim klubovima da ne mogu veštački tražiti priključak sa najboljima, tako što će kupovati igrače koji daleko prevazilaze njihove finansijske mogućnosti.

"Ne pokušavamo da napravimo uranilovku. Želimo samo da zaustavimo trend da klubovi srednje veličine nemilice troše novac koji objektivno nemaju da bi mogli da se nose s najvećima Osnovna ideja je da više niko neće moći da troši više nego što je zaradio ", rekao je Platini.

Generalni sekretar UEFA Đani Infantino je ranije saopštio podatak da je evropska kuća fudbala analizirala poslovanje 650 klubova iz svih evropskih država i da je utvrđeno da svaki drugi iz godine u godinu ostvaruje gubitke. Pritom svaki pet klub troši najmanje 20 odsto više nego što zarađuje.

Predsednik UEFA kaže da će novim propisom biti zaštićeni pre svega klubovi koji se trude da posluju domaćinski.

"Postoji u Evropi veliki broj klubova koji posluju na zdravim osnovama i ne troše ono što nemaju, ali im je sve teže da opstanu zbog onih čiji transferi uveliko premašuju njihove mogućnosti. Novim propisom oni će biti zaštićeni i konačno stavljeni u ravnopravan položaj sa konkurencijom", kaže Platini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve
Srpski fudbal

Piksi na EURO misiji – prva stanica Torino

Dok fudbalska Evropa odbrojava do početka samita najboljih kontinentalnih selekcija koji se održava u Nemačkoj od 14. juna, selektor Dragan Stojković sa najbližim saradnicima radi na pripremama za najveći fudbalski događaj u 2024. godini.

FSS

13:29

3 h

U fokusu

Vidi sve