Nova vest
Fudbal

Subota, 08.05.2010.

18:59

Za koga će navijati Hrvati na SP?

Novinari hrvatskog "Jutarnjeg lista" uradili su mini anketu sa pitanjem "Za koga ćete navijati na predstojećem Svetzskom prvenstvu?".

Izvor: Uroš Ž.

Autor:Uroš Ž.

Default images

Na sajtu "Jutarnjeg lista" u toku je anketa sa istim pitanjem, do sada je glasalo 1700 posetilaca sajta, od kojih će 24% njih navijati za Srbiju, 17% za Nemačku dok će 13% njih navijati za Argentinu koju sa klupe vodi Dijego Maradona.

Hrvatski pisac Miljenko Jergović objašnjava zašto će navijati za Srbiju i Sloveniju na Svetskom prvenstvu.

"Više je razloga zbog kojih ću na ovome Svetskom prvenstvu navijati za Srbiju i Sloveniju. Ja mislim da je za vlastito mentalno i emocionalno zdravlje dobro biti na strani suseda. Zamislite kako bi to bilo zgodno kada bi 11. jula, nakon odigrane finalne utakmice, Hrvati izašli na glavne gradske trgove, pa kada bi se Zagrebom, Splitom i Osijekom prolomila pesma: “Neka pati koga smeta, komšija je prvak svijeta…”

Jergović će navijati za reprezentacije susednih država i zbog svojih nacionalistički orijentisanih sunarodnika.

"Navijaću za Srbiju i Sloveniju zbog svih onih s kojima delim državljanstvo i nacionalnu pripadnost, a koji su ojađeni činjenicom da su se susedi plasirali na Svetsko prvenstvo. Navijaću za Srbiju i Sloveniju zbog onih kojima će u Južnoj Africi smetati Srbi, njihov grb s ocilima i zastava; zbog onih koji, misle da su Hrvati bolji, pametniji i darovitiji od Slovenaca; zbog onih koji će biti tužni i nesretni što im nisu pri ruci zastave susjeda, da ih spale. Navijaću za njih, misleći na sve koji su nesretni što nisu u prilici s južnoafričkih tribina skandirati ono ubij Srbina ili pjevati ono oj hrvatska mati, Srbe ćemo klati; navijat ću za njih, guštajući nad tugom i očajem nogometnih reportera HTV-a…"

Još jedan od razloga što će hrvatski pisac navijati za Srbiju i Sloveniju je što su oni autsajderi.

"Osim toga, Srbija i Slovenija su autsajderi, a u prirodi je ljudskoj da bude na strani autsajdera. Nešto nije u redu s čovekom koji navija za predestinirane pobednike. Od autsajdera se učimo kulturi poraza, što je za civilizovane i kulturne ljude jedno od važnijih socijalnih iskustava i znanja. Nepristojno je prepuštati se euforiji pobednika, a još je nepristojnije misliti da smo svoje pobjede zaslužili. Puno je lepše nadati se pobedama suseda, u veri da bi nas njihove pobede mogle učiniti boljima."

Tomislav Židak navijaće za Holandiju jer ih smatra večitim luzerima kao i reprezentaciju svoje zemlje.

"Navijati za Brazil, kao da se kladite na Federera. Znate da će dobiti! Navijati za Maradonu, najvećeg igrača kojega sam video i jednog od najlošijih trenera koji će se pojaviti u Južnoj Africi - nakon “Božje ruke” sve podseća na prevaru. Navijati za Italiju je kao kad u restoranu naručite picu - svaka je dobra, ali, to je jelo za siromašne. Engleska? “Uvijek vam fali jedan broj za sedmicu na lotu.” Španija je u modi i to je najsigurnija oklada, ali - koga zanimaju oklade bez hazarda. “Strast je gubiti”, rekao je Dostojevski. Navijaću za Nizozemsku! Oni su kao Dinamo, večiti luzeri! Sjajni igrači, dobar nogomet, velika imena i samo jedan trofej."

Ostali anketirani novinari "Jutarnjeg lista navijaće za Brazil (Milorad Bibić Mosor), Sloveniju (Zlatko Šimić), Italiju (Romana Eibl), Englesku (Boris Dežulović), Argentinu (Tomislav Čadež).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

82 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve