Nova vest
Fudbal

Petak, 16.04.2010.

20:11

CZ povećava bezbednost na stadionu

Fudbalski klub Crvena zvezda je posle tragedije koja se desila u sredu na 'Marakani' odlučio da dodatno reaguje kako bi se povećala bezbednost posetilaca.

Izvor: SO

Autor: SO

Default images

Posle osude svega što se desilo, FK Crvena zvezda je u nastojanju da podigne nivo bezbednosti na najveći mogući nivo kupila sedam KD vrata (kontradiverziona vrata za otkrivanje metala), koja će biti postavljenja do početka kvalifikacija za evropska takmičenja, kao i ručne detektore za metal na svim ulazima.

Do kraja godine bi trebalo da bude nabavljen i ostali broj potrebnih KD vrata na svim kapijama.

"Ono što se desilo u sredu na utakmici sa OFK Beogradom i pored teške finansijske situacije u kojoj se nalazimo, primoralo nas je da reagujemo vrlo brzo i da u roku od 40 dana postavimo najmoderniji sistem ulazaka na naš stadion. Prema našim saznanjima ni jedan stadion u jugoistočnoj i uostalom u celoj Evropi nema kontradiverzioni sistem ulaska na stadion, izuzev međunarodnih utakmica visokog rizika kada se ovaj sistem postavlja. Svi znamo koliko je Crvena zvezda uradila po pitanju vraćanja publike na stadion i mislim da nema potrebe da ponavljam (FK Crvena zvezda je samo u ovoj sezoni u infrastrukturu na svom stadionu uložio oko 2,5 miliona evra). Ubedljivo imamo najveći prosek gledalaca (samo na našem stadionu 15 utakmica je pratilo 275.280 gledalaca, što iznosi u proseku 18.352 gledalaca po utakmici). Oživeli smo sve tribine na stadionu i počeli da vraćamo porodice i decu na stadion. Klub je jasno dao do znanja šta misli o onome što se desilo i mislim da nema mesta nikakvim spekulacijama i prostora bilo kakvoj zameni teza", kaže poslovni direktor Đorđe Stefanović.

"Postoje navijači i postoje kriminalci, kojima se zna gde je mesto. Do sredine leta, odnosno do početka evropskih kvalifikacija imaćemo sedam KD vrata. U dogovoru sa bezbednosnim službama, ta vrata će biti postavljana na mesta gde su najpotrebnija po pitanju bezbednosti. Nadamo se da ćemo do decembra imati KD vrata na svih 20 kapija, kako bi sprečili gužve na ulazima. Potrebno je istaći da je KD vrata posle ulaska na stadion moguće pomeriti kako ne bi smetala pri izlasku", dodaje Stefanović.

On smatra da je Zvezda postigla dogovor sa jednom od najboljih kompanija u oblasti bezbednosti.

"Naš klub je angažovao ako ne najbolju, onda jednu od najboljih firmi koja se bavi bezbednošću i procesu ulaska na stadion. Ako je firma FTO dobra državnom trezoru Narodnoj banci Srbije, Privrednom sudu ili Univerzijadi, ne znam zašto ne bi bila dobra Zvezdi. Radi se o visokim profesionalcima, a kolika je njihova odgovornost utvrdiće nadležni organi. Crvena zvezda da će sarađivati sa svima sa kojima je potrebno, kako bi se utvrdilo kako je došlo do incidenta i da oni koji su to učinili budu kažnjeni. Sigurni smo da 99,9 posto Zvezdinih navijača nije kao što je osoba koja je uspela da u drugi plan baci sve ono što smo uradili od početka sezone"

Crvena zvezda ponavlja da preuzima sve što je u njenoj moći, ali i da ostali organi moraju da urade svoj posao.

"Crvena zvezda nije organ represije i sile. Nemamo obeveštajane službe i instrumente da se bavimo nečim što nije naš posao. Ne možemo da zabranimo nekome ulazak na stadion, ukoliko taj nema neku pravosnažnu meru protiv sebe. Ti ljudi su tako reći 'sa ulice'. Dolaze na stadion kao slobodna lica. Da su uhapšeni, ne bi bili na stadionu. U toku je istraga i ne želimo da se mešamo u posao nadležnih organa. U potpunosti smo se dali u saradnju sa organima reda. Mi smo kao organizatori uradili sve što nam zakon nalaže, pa čak i više od toga. Svaku utakmicu i kada nije, tretiramo kao utakmicu visokog rizika. U interesu svih je da što pre sazna uzrok zbog kojeg je došlo do incidenta na našem stadionu"

Klub je u saopštenju od četvrtka rekao da oni koji su počini incident nisu navijači, nego kriminalci.

"Jasno smo rekli da razlikujemo one koji su navijači i one koji su kriminalci. Mi smo klub sa ubedljivo najvećim brojem navijača. Nije realno da mi kao klub znamo dosije svakog od milionskog broja navijača. Kao organizatori smo učinili i činimo sve što možemo. I ovaj novi sistem bezbednosti je dokaz koliko nam je do toga stalo, iako u nam u ovoj finansijkoj situaciji to ne ide na ruku. Ovu investiciju nam ne plaća niko drugi, već ćemo odvojiti od svojih resursa. Kada se sve završi, koštaće nas preko 100.000 evra, što jeste mnogo za nas u ovom trenutku, ali je malo u poređenju sa ljudskim životom. Zakon takođe nalaže i policijsko zadržavanje u toku utakmice, a koliko znamo do sada to nije primenjivano. Zna se ko izriče te mere i kod koga su dosijei o tako reći problematičnim osobama i kako se sprovodi zakon. Nije realno da mi pregledamo svaku osobu na stadionu i pronalazimo one za koje dobijemo podatke ili fotografije da su problematični. To se zove upravo zamena teza i ono o čemu smo govorili u našem saopštenju. Podržavamo sve državne mere koje se sprovode, ali tu smo da to radimo zajedno. Zvezda sama ne može da pretresa ljude. Pretres vrši obezbeđenje, a ne pregled, što se veoma razlikuje. Kada bi smo mi to radili, bio bi haos. Kada uvedemo KD vrata, kapije stadiona ćemo i otvarati mnogo ranije nego sada", rekao je Stefanović.

Crvena zvezda redovno komunicira sa svim potrebnim organima, sa kojima ima i redovne, ali i vanredne sastanke.

"Pred utakmicu u Kupu smo imali tri sastanka. Prvobitno smo imali redovan sastanak na kojem smo konstatovali da će meč biti normalnog rizika. Zatim smo na dan utakmice imali sastanak na kojem je utvrđeno da je utakmica visokog rizika i na kraju smo imali sastanak pred sam početak meča na našu inicijativu, gde smo još više povećali nivo bezbednosti", zaključio je Stefanović.

 

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve