Nova vest
Fudbal

Utorak, 16.03.2010.

23:52

LŠ:Barsa-Štutgart,Bordo-Olimpijakos

U sredu se igraju poslednja dva revanš meča 1/8 finala Lige šampiona–Barselona, posle 1:1, dočekuje Štutgart, dok Bordo protiv Olimpijakosa čuva gol prednosti.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Katalonci su apsolutni favoriti u duelu sa nemačkim Štutgartom, pošto 'Švabe' nikada nisu zabeležile pobedu na gostovanju u Španiji. Mnogo zanimljiviji meč se očekuje u Francuskoj gde će Olimpijakos pokušati da postane tek drugi klub u istoriji LŠ koji je prošao u narednu fazu takmičenja posle poraza na domaćem terenu, u prvom meču.

Barselona – Štutgart

Fudbaleri španske Barselone u sredu nastavljaju takmičenje u najelitnijem klupskom takmičenju, kada ih na stadionu ‘Kamp Nou’ očekuje revanš meč 1/8 finala Lige šampiona protiv nemačkog Štutgarta. Prvi meč iu Nemačkoj završen je bez pobednika (1:1). Katalonci su na domaćem terenu zabeležili devet pobeda u poslednjih devet duela sa bundesligašima, dok Štutgart, sa druge strane, nikada nije pobedio u Španiji.

Sportski director 'Švaba' Horst Heldt istakao je da igrači moraju da odigraju utakmicu karijere ukoliko žele da prođu Barsu i plasiraju se u narednu fazu takmičenja. Heldt je ubeđen da će samo perfektna igra obezbediti prolaz u četvrtfinale.

"Pred nama je nemoguća misija. Ukoliko želimo da ostvarimo nemoguće, moramo da odigramo prerfektnan meč, utakmicu karijere'', rekao je Heldt.

"U Barselonu sigurno ne putujemo kao turisti i ja verujem da imamo realne šanse da prođemo dalje'', dodao je on.

Štutgart će pokušati da se pridruži minhenskom Bajernu u četvrtini finala Lige šampiona, kao drugi predstavnik Nemačke u završnici tog takmičenja. Sa druge strane, Barsa će pokušati da izbegne sudbinu madridskog Rala, koji je eliminisan u dvomeču sa francuskim Lionom. Katalonci su veliki favoriti, ali Brazilac Dani Alveš smatra da ekipa zbog toga ne bi smela da se opusti.

"Ukoliko niste 200 odsto koncentrisani na meč, nećete proći dalje. Moramo napuniti baterije i biti spremni. Želim da prođem u narednu rundu. Imamo fantastičnu priliku da to učinimo pred našim navijačima i to ne smemo da prokockamo", rekao je Alveš.

"Svesni smo važnosti i težine meča pred nama. Najmanja greška može skupo da nas košta", dodao je on.

Alveš u prvi plan ističe važnost Lea Mesija, koji je tokom vikenda briljirao protiv Valensije, kada je postgao het-trik i stigao do 22 prvenstvenog pogodka.

"Oni gra u odličnoj form i uvek igra najbolje kada je to najpotrebnije. U timu imamo najboljeg igrača na svetu i to nam mnogo znači. On gura ekipu napred i uvek je spreman da preuzme odgovornost", ocenio je Alveš.

Bordo – Olimpijakos

Grčki Olimpijakos u sredu igra u Francuskoj protiv Bordoa i pred 'crvenima' je težak zadatak. Ukoliko želi da prođe u 1/4 finale tim iz Pireja mora da postane tek drugi tim u istoriji LŠ koji je nadoknadio poraz iz prvog meča, na domaćem terenu. Izabranici trenera Lorana Blana pobedili su u poslednjih šest mečeva LŠ, dok je Olimpijakos nije uspeo da postigne gol na poslednja tri gostovanja u grupnoj fazi najelitnijeg evropskog klupskg takmičenja.

Loran Blan smatra da je u kup takmičenjima sve moguće.

"U kup takmičenjima, čak i kada je u pitanju LŠ, svašta može da se dogodi. Dešava se da se u polufinale plasiraju isti timovi, koji su favoriti da osvoje ovo takmičenje, ali uvek može da se dogodi iznenađenje", rakao je Blan.

"Ne kažem da će baš Bordo napraviti to iznenađenje. Mi pre svega moramo da sačuvamo ono što smo već napravili i još jednom moramo pokazati kvalitet koji imamo. Neophodno je da fudbaleri ponovo pokažu istu onu želju za pobedom, koja nas je krasila tokom svih mečeva u LŠ", istakao je Blan.

Fudbaler Bordoa Joan Gurkuf sa netrpljenjem očekuje duel sa Olimpijakosom i nada se prolasku u četvrtfinale. Ukoliko se plasiraju u naredu rundu biće to prvo četvrtfinale LŠ za Bordo od 1988. godine.

"To bi bio veliki uspeh. Pritisak postoji, ali je sve to pozitivno. Osećamo se sjano pošto revanš meč 1/8 finala igramo pred našim navijačima", rekao je Gurkuf.

"Nalazimo sjajnoj situaciji i imamo veliku priliku da prođemo u četvrtfinale. Sada je sve na nama", dodao je on.

Gurkuf, međutim, ostaje veoma oprezan i veruje da se gosti neće tek tako predati.

"Izgubili su prvi meč i u revanšu nemaju šta da izgube. Za njih nema kalkulacija, pošto moraju da pobede i uradiće sve kako bi prošli dalje.Sa druge strane, mi moramio igrati inteligentno i kontrolisati dešavanja na terenu", ocenio je Gurkuf.

Kapiten Bordoa Alou Diarra vratio se u tim pošto je u prvenstvu Francuske protiv Monaka odigrao svih 90 minuta.

Istorija je protiv Olimpijakosa pošto se samo jedan tim u Ligi šampiona prošao u narednu rundu posle poraza na domaćem terenu, u prvom meču. Ajaks je 1996. godine u polufinalu, posle poraza kod kuuće (1:0), u Atini elminisao Panatinaikos.

Grci su samo dva puta pobedili na gostovanju u LŠ, a poslednji put to se dogodilo pre skoro tri godine

Izabranici trenera Božidara Bandovića pred sobom imaju težak zadatak, a situacija je dodatno otežana pošto u revanšu neće igrati Diogo, Dudu i Hesus Datolo.

Međutim, Olimpijakos će svim snagama pokušati da nadomesti ovosezonski neuspeh u grčkom prvenstvu. 'Crveni' trenutno zaostaju šest bodova za liderom Panatinaikosom, sa kojima igraju već narednog vikenda. Ukoliko ove sezone ne osvoje prvenstvo Grčke, to će biti tek drugi put u poslednjih 13 godina da Olimpijakos nije uzeo taj trofej.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve