Nova vest
Fudbal

Petak, 12.02.2010.

19:05

Preminuo Nikola Bugarčić

U Beogradu je u četvrtak 11. februara, u 89. godini umro Nikola Bugarčić (25. 2. 1921 – 11. 2. 2010), nekadašnji predsednik Skupštine FK Crvena zvezda.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Bugarčić je više od devet godina (29.01.1968. – 20.05.1977. ) bio član najužeg klupskog rukovodstva u jednom od Zvezdinih najtrofejnijih perioda, krajem šezdesetih i tokom sedamdesetih godina prošlog veka kada je igrala generacija predvođena Draganom Džajićem.

U to vreme Nikola Bugarčić je u tandemu sa generalnim sekretarom Slobodanom Ćosićem predvodio klub. Podjednako su bili uspešni i igrači na terenu i klupska administracija.

„Presrećan sam što je u vreme moga mandata na čelu Skupštine kluba dovršena izgradnja stadiona, a posebno se ponosim činjenicom da smo postavili reflektore. Zvezda četiri-pet puta godišnje napuni stadion, što je još jedan podatak za ponos“, pričao je Bugarčić svojevremeno, u jednom od intervjua u kojem je analizirao sopstveni rad.

Na početku predsedničkog mandata objavio je i cilj koji će Crvena zvezda imati:

„Bar jedan domaći trofej i obavezan izlazak u Evropu, po mogućstvu da to bude Kup šampiona“.

Tako je i bilo. Četiri šampionske titule osvojene su u vreme njegovog predsedničkog mandata, još tri pehara u Kupu Jugoslavije, a 1971. godine stiglo se i do polufinala Kupa šampiona.

Znalo se još nešto u to vreme, odlukom Nikole Bugarčića...

„Fudbal mora da bude Zvezdin vodič, ali pažnju treba da imaju i ostali članovi Sportskog društva, njih ne smemo zaboraviti“, ponavljao je.

Kad je, jednom prilikom, upitan da ipak izdvoji najveći uspeh tokom vođenja kluba, Bugarčić je odgovorio:

„Uspeo sam da nagovorim Rajka Mitića da se vrati u Zvezdu. On je 1966. napustio klub, a pet godina kasnije nam se vratio“.

Komemoracija povodom smrti jednog od najuspešnijih predsednika FK Crvena zvezda održaće se u sredu, 17. februara u podne, u Medija centru stadiona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

6 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve