Selektor Egipta želi samo muslimane

Selektor Egipta Hasan Šehata izjavio je da u timu želi samo igrače islamske veroispovesti i da odabir fudbalera vrši "podjednako prema veštinama i pobožnosti".

Izvor: B92, Beta Afrika
Podeli

Šehata je u izjavi egipatskim medijima rekao da veština fudbalerima ne garantuje mesto u reprezentaciji, koja brani titulu na Afričkom kupu nacija u Angoli. Rekao je da je "religiozno" ponašanje glavni uslov za mesto u reprezentaciji.

"Bez toga nikada nećemo izabrati igrače u reprezentaciju, bez obzira na njihov potencijal. Oduvek sam se trudio da oni koji igraju za Egipat budu pobožni ljudi", rekao je on.

Selektor Egipta rekao je da ne želi da zove u tim napadača Ahmeda Mida jer ne ispunjava te uslove.

Mido je trebalo da zaigra za reprezentaciju jer su se povredili Amr Zaki i Muhamed Abutrika, ali je Šehata ipak promenio odluku. Mido je rekao da je "veoma uvređen" zbog toga.

Selektor "faraona" često i od navijača traži da se mole za nacionalni tim, a pohvalio se da je napadača Mohameda Zidana ubedio da se redovno moli.

"Nije mi se svidelo njegovo odvajanje od saigrača. Ubedio sam ga da su molitve veoma važne. On se od tada redovno moli", rekao je on.

Šehata će sa Egiptom pokušati da osvoji treću uzastopnu titulu na Afričkom kupu nacija. Egipat je odbranu titule počeo u utorak, pobedom nad Nigerijom od 3:1.

Međutim, Egipat nije uspeo da se plasira na Svetsko prvenstvo u Južnoj Africi, pošto je u baraž meču izgubio od Alžira sa 0:1. Poslednji put Egipat je učestvovao na Mundijalu 1990. godine.