Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 14.01.2010.

10:48

Poljska 'objavila rat' huliganima

Varšava je 'objavila rat' fudbalskim huliganima iz čijih redova se regrutuju često i članovi najopasnijih gradskih zločinačkih grupa.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Policija glavnog grada Poljske formirala je posebno Odeljenje za borbu protiv kriminala huligana. "Među navijačima su aktivne zločinačke grupe. Mnogi huligani su i članovi tih bandi", objasnio je za "Žiće Varšavi" komandant prestoničke policije Adam Mulaž zašto je osnovana posebna antihuliganska jedinica.

Poljska policija uvidela je da je nasilje na stadionima i to što huligani organizuju tuče navijača suparničkih klubova i provociraju krvave izgrede na ulicaman, samo deo problema koje oni stvaraju.

Jednaku pretnju predstavlja njihova povezanost sa organizovanim kriminalom, posebno švercom i prodajom droga, reketiranjem erotskih klubova, a takodje njihovo učešće u "kaznenim ekspedicijama" na kafiće, koje demoliraju ako vlasnik odbija da plati mafiji harač.

Huligani imaju i monopol na zabranjena doping sredstva koja povećavaju mišićnu masu, tvrdi poljska policija.

Novo Odeljenje i antihuliganska jedinica pored otkrivanja navijača prestupnika ima za cilj i da se infiltrira u udruženja navijača, kao što to čine njihove kolege iz jedinice za borbu protiv narkotika.

"U tom odeljenju biće i spoteri, policajci navijači, koji će javno sarađivati sa fudbalskim klubovima", kazao je Mulaž.

"Očigledno je da je policija uvidela da je takva jedinica potrebna. To je korak u ispravnom smeru. Računamo pre svega na dobru saradnju spotera s navijačima. Ako se preciznije izdvoji ko su huligani, prestupa će biti manje", pozdravio je osnivanje nove jedinice Jaroslav Ostrovski iz uprave fudbalskog kluba Legija Varšava.

Neka udruženja fudbalskih navijača, međutim, odbijaju kao nedopustivo da se medju navijače zbog huligana infiltrira policija, dok druga smatraju da nasilje na stadionima i kontrola mafija nad huliganima nanose štetu pre svega onim običnim, normalnim ljubiteljima fudbala, koji se zbog šačica kriminalaca boje da idu na utakmice.

"Prema huliganima i banditima na stadionima treba se ponašati jednako kao prema ostalim kriminalcima", kazao je Jacek Kaminjski iz navijačkog kluba Polonija 2011.

Najveći izgred u poljskoj prestonici organizovali su huligani Legije Varšava u septembru 2008. godine kada su poveli navijače u marš na stadion gradskog rivala Polonije, što se pretvorilo u krvavu masovnu tuču pred kapijama stadiona.

Policija je tada uhapsila 752 navijača, medju njima 64 maloletna, a tužilaštvo je za izgrede optužilo 688 osobe. Više od trećine njih, 253, dobrovoljno je pristalo na uslovnu kaznu od dve godine zatvora.

Poljska je prošle godine pooštrila kazne za izgrede na masovnim manifestacijama i fudbalskim utakmicama a osim kazni zatvora, drakonski je povećala i novčane kazne na po nekoliko stotina evra, recimo za unošenje konzerve piva na stadion.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve