Novi ugao fer-pleja: Anri i Kant

Način na koji se Francuska plasirala na završnicu Svetskog prvenstva u fudbalu privukao je veliku pažnju i ne prestaje da interesuje svetsku javnosti.

Izvor: Politika Francuska
Podeli

Kontraverzni potrez francuskog reprezentativca Tjerija Anrija, zahvaljujući kome su 'trikolori' stigli do izjednačujućeg pogotka ovoga puta se našao pod lupom sociologa. 'Najvažnija sporedna stvar na svetu' ovoga puta ostaje u drugom planu, pošto najnovija socijološka dimenzija Anrijevog postupka akcenat stavlja na moral i ulogu institucija. .

Najubedljivija odbrana Anrijevog postupka sastojala se u sledećem: igranje rukom jeste kršenje pravila, ali to nije različito od namernog faula, ili simulacije da bi se iznudio penal. U svakoj utakmici fudbaleri pokušavaju da pribegnu svim mogućim sredstvima, uključujući i prekršaje, da bi pobedili.

Pobediti: to je njihov zadatak. Zadatak sudija, to jest institucija, jeste da im to dozvole jedino kada ne krše pravila. Otuda Anrijevo igranje rukom nije njegov problem, već problem neefikasnih institucija, u konkretnom slučaju lošeg sudije čiji je zadatak da takvo ponašanje spreči. Znači, da bismoimali pošteniji fudbal treba poboljšati institucije, recimo uvođenjem više sudija ili upotrebom video-snimaka.

Podsetimo, prve reakcije svetske javnosti su bile žestoke; od protesta irskih igrača na terenu, do neslaganja između irskih i francuskih političara, zahteva za ponavljanje utakmice i, konačno, molbe irskog fudbalskog saveza da, vanredno, Irska bude uključena u Svetsko prvenstvo

Naravno,sve se završilo kako se obično takve stvari završavaju, onom narodnom „Pojeo vuk magarca”: Francuzi su otišli na prvenstvo, Irci ostali kod kuće.

Fudbal

strana 1 od 2 idi na stranu