Ivica Osim podržava regionalnu ligu

Bivši selektor fudbalera Jugoslavije Ivica Osim ocenio je da bi formiranje regionalne lige donelo višestruku korist svim državama nastalim raspadom SFRJ.

Izvor: B92, Sportski žurnal Srbija, Crna Gora, Makedonija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Slovenija
Podeli

Osim je za 'Sportski žurnal' rekao da je, za podizanje kvaliteta fudbala u zemljama bivše Jugoslavije, potrebno i da se što pre reguliše vlasnička struktura klubova.

"Siguran sam da fudbaleri u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, po svom potencijalu, spadaju u sam evropskih vrh. Ubeđen sam da bi zajednička liga donela mnogo koristi svima. Smeta mi što se narodom na prostoru SFRJ toliko dugo manipulisalo. Međutim, upravo su kvalifikacije za Svetsko prvenstvo u Južnoj Africi pokazale koliko se dobar fudbal igrao u nekadašnjoj Jugoslaviji", istakao je Osim.

On je podsetio na činjenicu da se i u košarci, kao i u vaterpolu već igraju regionalna takmičenja, zbog čega i reprezentacije u tim sportovima beleže dobre rezultate.

"Od takve lige bi i klubovi mnogo više zarađivali prilikom prodaje igrača. Radio sam dugo napolju i znam mnogo trenera koji tvrde da je nekadašnja Jugoslavija rasadnik talenata. U takvu ligu bi ulagali i razni biznismeni u svim zemljama bivše SFRJ. Verujem da bi, posle nekog vremena, i UEFA prvaku tog takmičenja dala mesto u Ligi šampiona", naveo je on.

Osim se složio sa kritikama da bi bezbednost na utakmicama te lige mogla da predstavlja problem, ali ne i nepremostivu prepreku.

"Na Balkanu se, nažalost, godinama mnogo ulagalo u nasilje i nesreću. Previše je onih koji su podržavali ratove, destruktivaca koji su zarađivali na tuđoj bedi i nesreći. Mislim da je vreme tih ljudi prošlo. Dosta je bilo nasilja i gluposti", poručio je Osim.

On je dodao da je trenutno stanje u klubovima bivše SFRJ, gde je nejasna vlasnička struktura, idealna prilika za ljude koji bi u fudbalu da zarade koji dinar, a kojima je taj sport na poslednjem mestu.

"Mora da se zna ko je gazda i koliko novca daje za klub. Bez čistih računa, nema napretka. Bugari i Rumuni su po tom pitanju napravili korak napred i rezultati se jasno vide. Skoro svake godine neki od njihovih klubova igra u Ligi šampiona. Kada bi se i to pitanje regulisalo, uz formiranje jedinstvene lige, fudbal na ovim prostorima bi procvetao", zaključio je Osim.

Osim je sa reprezentacijom Jugoslavije osvojio peto mesto na Mundijalu 1990. godine u Italiji. U trenerskoj karijeri vodio je još sarajevski Željezničar, beogradski Partizan, Šturm iz Graca i selekciju Japana.

strana 1 od 2 idi na stranu