Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 26.10.2009.

20:36

"Gasprom arena" u Ljutice Bogdana?

Stadion Crvene zvezde mogao bi da promeni ime u Gaspom Arena, piše dnevni list Sport.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Ruski naftni gigant pregovara sa rukovodstvom beogradskog kluba o sponzorstvu već više od nedelju dana, o čemu je javnost u Srbiji obaveštena. Činjenica da je informacija tokom pregovora procurela u javnost uticala je na nezadovoljstvo u rukovodstvu Gasproma, zbog čega bi po nekim informacijama dogovor mogao da bude odložen do sledeće godine.

Dodatni problem u pregovorima predstavlja odluka koja će od "sestrinskih" kompanija u okviru Gasproma ući na srpsko tržište, jer će se njeno ime naći na dresovima fudbalera Crvene zvezde.

Finansijska strana ugovora je još uvek pod znakom pitanja, a mediji u Srbiji barataju sumama u rasponu od 500 hiljada do pet miliona evra po sezoni, u zavisnosti od toga kakav paket će biti dogovoren (samo regularno sponzorstvo ili preimenovanje stadiona u Ljutice Bogdana, uz eventualni pogled ka budućoj privatizaciji).

Stadion Crvene zvezde nikada nije dobio drugo zvanično ime, iako kolokvijalno već decenijama nosi nadimak Marakana. Ranije su postojale inicijative o promeni imena, a najviše pažnje privukla je ona po kojoj bi stadion nosio ime prve Zvezdine zvezde Rajka Mitića.

Crvena zvezda ima dug koji je u prvoj polovini godine iznosio preko 20 miliona evra (Zvezda je dugovala oko 29 miliona, a njoj je bilo dugovano oko 6 i po). Sadašnja uprava kluba nije saopštila koliki je tačan iznos duga, uz opasku da je on nešto umanjen u odnosu na proleće.

Gasprom je trenutno vlasnik Zenita iz Sankt Peterburga, u koji je uložio ogromne sume novca tokom prethodnih pet godina, kada je Zenit osvajao titulu šampiona Rusije i Kup UEFA. Ta kompanija je generalni sponzor nemačkog Šalkea 04 iz Gelzenkirhena, sa kojim ima astronomski ugovor od 125 miliona evra za pet i po godina saradnje.

Razlozi za toliko visoku svotu novca bili su i strateški, jer se kroz sponzorstvo Šalkea naftna kompanija probila na nemačko tržište. Jasno je da Crvena zvezda ne može da računa ni na približno veliku sumu novca, i ako aranžman bude sklopljen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

233 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve