Nova vest
Fudbal

Subota, 10.10.2009.

20:43

'Petarda' briljantne Srbije za SP!

Fudbalska reprezentacija Srbije plasirala se na Svetsko prvenstvo u Južnoj Africi, pošto je pobedila Rumuniju rezultatom 5:0.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Prvi gol dao je Nikola Žigić u 37. minutu posle kornera Krasića. Početkom drugog poluvremena ponovo je asistent bio Krasić, a Pantelić je duplirao prednost naše selekcije. U 78. minutu Srbija je rešila sve dileme u vezi sa pobednikom, pošto je rezervista Zdravko Kuzmanović dao treći gol. U samom finišu Milan Jovanović postigao je dva gola za konačnih, fantastičnih 5:0 i plasman na SP!

Srbija je napadačkom igrom dominirala tokom celog meča i na kraju zasluženo došla do ubedljivog trijumfa.

Već na samom startu šut Stankovića sa 30-ak metara završio je malo pored stative, a evidentna je bila energija sa kojom je srpski tim ušao u meč. Pantelić je potom u dva navrata propustio solidne prilike – prvo se se iznenada našao u dobroj situaciji, ali se spotakao na loptu na 14 metara od gola, a posle odličnog centaršut Jovanovića sa leve strane, Pantelić je za malo zakasnio na drugoj stativi.

Posle još dve poluprilike Srbija propušta prvu veliku šansu - Sjajan pas Jovanovića 'spoljnom' do Krasića. Fudbaler CSKA sa nekih osam metara iskosa šalje oštru loptu, ali Pantelić nije uspeo da je sprovede u gol.

Rumuni su tek u 24. minutu prvi put ozbiljnije pripretili, kada je Mutu iz slobodnog udarca uhvatio Stojkovića na pogrešnoj nozi, ali je lopta završila pored gola.

Srpski tim kontrolisao je sredinu terena, Jovanović i Kolarov su lako probijali rivala po levom boku, ali pogodak je ipak došao posle prekide - Nikola Žigić se sjajno kretao, sačekao loptu na prvoj stativi i poslao felš glavom u 'malu mrežu' na suprotnoj stativi.

U završnici prvog dela igre Rumuni su propustili dve solidne šanse – Kristea je loše zahvatio loptu posle ubacivanja Joanea, a Mutu je poslao loptu daleko preko gola iz 'slobodnjaka'.

Na početku drugog poluvremena Srbija uspeva da postigne i drugi gol, a Marko Pantelić da prekine seriju od 25 reprezentativnih utakmica bez pogotka – Krasić je oduzeo loptu na sredini terena, pretrčao 20-ak metara i dodao loptu do Marka Pantelića. Fudbaler Ajaksa je dobro primio loptu i sa 7-8 metara iskosa sa desne strane pogodio suprotni ugao.

Jovanović je bio nezaustavljiv na levom, baš kao i Krasić na desnom boku. Posle još nekoliko propuštenih prilika, Srbija stiže do trećeg pogotka - posle dubinske lopte Žigić glavom prebacuje loptu sa leve na desnu stranu, Pantelić u trku dodaje do Zdravka Kuzmanovića, koji maestralno reaguje i levom nogom sa 6-7 metara šalje loptu pod prečku.

Tada je već postalo jasno da Srbija ide na Svetsko prvenstvo, a rezignirani Kristijan Kivu dobio je crveni karton karton zato što je u skoku laktom udario Žigića.

U samoj završnici Milan Jovanović je solo-minijaturom na najlepši način okončao meč. U 88. minutu posle gužve na desnoj strani Krasić je izašao na 'čistinu', dodao loptu do Milana Jovanovića, koji se okrenuo i sa 17 metara pogodio donji levi ugao golmana Rumunije.

U nadoknadi vremena Pantelić je petom odložio loptu za Jovanovića, koji po ko zna koji put dribla odbranu Rumunije, a zatim preciznim udarcem pogađa donji desni ugao za neverovatnih 5:0.

Srbija: Stojković, Ivanović, Kolarov, Vidić (od 73' Subotić), Luković (od 46' Dragutinović), Krasić, Jovanovič, Milijaš (od 64' Kuzmanović), Stanković, Žigić, Pantelić
Rumunija: Koman, Maftei, Rac, Kivu, Radoju, Apostol, Joane, Kristea, Varga, Mutu, Marika

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

573 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve