Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 01.10.2009.

19:06

LE: Remi Tuluza, AEK dobio Benfiku

U mečevima drugog kola Lige Evrope u grupama G-L favoriti su uglavnom bili uspešni, a iznenađenja su pobeda Salcburga nad Viljarealom i poraz Benfike od AEK-a.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Lacio je nadigrao Levski 4:0 u grupi G. U grupi H Steaua i Tvente su remizirali 0:0, a Fenerbahče je pobedio Šerif 1:0. Everton je savladao BATE 2:1, a u Partizanovoj grupi J Tuluz i Briž su odigrali nerešeno 2:2. Kopenhagen je pobedio Spartu 1:0, baš kao i PSV Kluž u grupi K. U grupi L Verder je savladao Bilbao 3:1, a Austrija i Nasional igrali su 1:1.

Grupa G
Levski Sofija – Lacio 0:4
Matuzalem 22, Zarate 45, Megni 67, Roki 73
Salcburg – Viljareal 2:0
Janko 21, Čoi 84

Lacio je, posle neugodnog poraza od Salcburga kod kuće u prvoj rundi, bio pod imperaitvom pobede u Sofiji protiv Levskog. Rimljani su sa pritiskom izborili na najbolji način, postigli po dva gola u svakom poluvremenu i ubedljivo stigli do trijumfa.

Alžirac Murad Meni, Mauro Zarate i Tomazo Roki ostvarili su po gol i asistenciju, te su najzaslužniji za pobedu 'nebesko-plavih'. Srpski internacionalac Aleksandar Kolarov nije igrao za Lacio.

Salcburg je golovima Marka Janka i Somena Čoija došao do pobede nad Viljarealom. Gosti iz Španije su, ruku na srce, igrali u kombinovanom sastavu jer su meč na klupi počeli Sena, Nilmar, Pires i Havi Venta. Uprkos tome, malo ko je očekivao da Austrijanci, posle Lacija, mogu da savladaju još jednog favorita. Ipak, upravo to su ostvarili – Janko je na asistenciju Letgiba doveo domaće u vođstvo, a Čoi je na šest minuta do kraja postavio konačnih 2:0.

1. Salcburg 6
2. Lacio 3
3. Viljareal 3
4. Levski 0

Grupa H
Šerif – Fenerbahče 0:1
Aleks 52
Tvente – Steaua Bukurešt 0:0

Fenerbahče je bio u nezavidnoj situaciji posle poraza od Tventea u prvoj rundi, ali je uspeo da slavi u Tiraspolju protiv Šerifa. U početku nije bilo izglednih prilika, ali je Fener vremenom preuzimao kontrolu nad igrom. Posle propuštenih prilika Karlosa, Emrea Belezoglua i Šenturka, Aleks je u svom 50. nastupu u evrokupovima postigao odlučujući gol posle dodavanja Semiha Šenturka.

Napadači nisu briljirali u grupi H, pošto je postignut samo jedan gol. Heroj meča u Enšendeu bio je golman Steaue Robinson Zapata. Domaći Tvente bio je neuporedivo bolji tokom celog meča, ali je Zapata u završnici odbranio udarce Ruisa i Kufoa, pa je ostalo 0:0. Tim iz Bukurešta najbolu priliku imao je početkom drugog poluvremena, kada je odbrana Tventea loptu izbacila sa gol-linije posle šuta Kapetanosa.

1. Tvente 3
2. Fenerbahče 3
3. Steaua 2
4. Šerif 1

Grupa I
AEK – Benfika 1:0
Majstorović 43
BATE Borisov – Everton 1:2
Lihtarovič 16 - Felaini 68, Kejhil 76

Čovek odluke u Atini bio je Šveđanin srpskog porekla Danijel Majstorović. Iskusni štoper je u 43. minutu iskoristio centaršut Gustava Manduse, bivšeg igrača Benfike, i glavom smestio loptu u gol za vođstvo AEK-a. Pre toga je Ismael Blanko propustio nekoliko izglednih prilika za domaće, a Oskar Kardozo bio je najbliži pogotku kod Benfike.

Portugalci su u drugom delu igre bili bolji, šanse nisu realizovali De Marija, Saviola i Kardozo, a odličan na golu AEK-a bio je Dijego Sebastijan Saha. Georgeas je dobio drugi žuti karton, ali je tim trenera Dušana Bajevića odoldeo do kraja i osvojio sva tri boda.

BATE Borisov je protiv Evertona došao do prednosti posle 16 minuta igre, kada je vezni fudbaler Dmitrij Lihtarovič fantastičnim udarcem sa 35 metara savladao Hauarda.

U drugom poluvremenu domaći su imali više loptu u nogama sve do 68. minuta, kada je Bejns pronašao Marouna Felainija, a najskuplji igrač u istoriji Evertona glavom postiže izjednačujući gol. Osam minuta kasnije Tim Kejhil iskupio se za promašaj iz prvog poluvremena, kada je dao pobednosni pogodak.

Domaći su do kraja imali dve prilike preko Jureviča i Kriveca, ali ostalo je 2:1 za engleski sastav.

1. Everton 6
2. AEK 3
3. Benfika 3
4. BATE Borisov 0

Grupa J
Tuluz – Briž 2:2
Sisoko 54, Žinjak 84 - Akpala 52, Perišić 90
Šahtjor – Partizan 4:1
Lomić (auto-gol) 23, Luis Adrijano 38, Žadson 54, Rakicki 67 - Ljajić 86

U grupi J Šahtjor je savladao Partizan 4:1, a u drugom meču grupe Ivan Perišič doneo je Brižu bod u Tuluzu postigavši gol za 2:2. Posle prvog poluvremena u kojem je bilo vrlo malo prilika, već u prvih 10-ak minuta drugog dela igre viđena su dva gola. Gosti iz Belgije poveli su sjajnim pogotkom Žosefa Akpale sa 25m, ali samo dva minuta kasnije rezervista Musa Sisoko izjednačio je rezultat.

Andre-Pjer Žinjak, najbolji strelac francuske lige prošle sezone, kompletirao je preokret u 84. minutu posle loše reakcije odbrane Briža. Ipak, 20-godišnji Hrvat Ivan Perišić je u samoj završnici doneo Belgijancima prvi bod u ovogodišnjem takmičenju.

1. Šahtjor 6
2. Tuluz 4
3. Briž 1
4. Partizan 0

Grupa K
Kopenhagen – Sparta 1:0
N'Doje 25
PSV – Kluž 1:0
Bakal 8

Pitanje pobednika u duelu PSV-a i Kluža u Ajndhovenu rešeno je već u osmom minutu, kada je Otman Bakal iskoristio centaršut Džudžaka i glavom matirao Nuna Klara. Obe ekipe do kraja su imale po nekoliko prilika, a golman Kluža je u dva navrata sprečio srpskog reprezentativca Danka Lazovića da postigne gol. Lazović je odigrao svih 90 minuta za holandski tim.

Dame N'Doje dao je gol odluke u susretu Kopenhagena i Sparte i doneo Dancima prvu pobedu u Ligi Evrope. Do kraja utakmice obe ekipe imale su najbolje šanse posle prekida, ali ostalo je 1:0 za Kopenhagen,

1. PSV 4
2. Kluž 3
3. Kopenhagen 3
4. Sparta 1

Grupa L
Verder – Atletik Bilbao 3:1
Hunt 18, Naldo 41, Frings 90 (pen.) - Ljorente 90
Austrija Beč – Nasional Funšal 1:1
Šumaher 76 - Mikael 35

Verder iz dva kola ima šest bodova i već sada je vrlo blizu plasmana u narednu fazu takmičenja. U Bremenu je gostovao Atletik Bilbao, a već posle 18 minuta domaći su vodili posle voleja Arona Hanta. Krajem prvog poluvremena Naldo je duplirao prednost posle akcije Marina i Pisara.

Peter Nimajer ušao je u igru u drugom poluvremenu, ali je za samo četiri minuta (61-64) dobio dva žuta kartona. Bilbao je pokušavao da učini meč neizvesnim, ali nije bilo efekta sve do 90. minuta i gola Ljorentea. Ipak, nade gostiju ugasio je Torsten Frings pogotkom iz penala nakon faula nad Memetom Ozilom u kaznenom prostoru.

Iako ne mogu biti zadovoljni porazom u Bremenu, Baskijci su se sigurno obradovali rezultatu u Beču, gde su Austrija i Nasional remizirali 1:1.

U prvom poluvremenu Milenko Aćimović, bivši fudblaer Crvene zvezde, promašio je penal, što su gosti iz Portugala kaznili i preko Mikaela stigli do vođstva. Ipak, rezervista Šumaher je u 76. minutu nadmudrio odbranu rivala i doneo svojoj ekipi bod.

1. Verder 6
2. Atletik Bilbao 3
3. Nasional 1
4. Austrija 1

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve