Nova vest
Fudbal

Subota, 22.08.2009.

18:48

Partizan: Neće biti kazne UEFA

Fudbalski klub Partizan demantovao je napise pojedinih medija da toj ekipi preti kazna zbog incidenata na utakmici sa slovačkom Žilinom.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Partizan je u četvrtak sa Žilinom igrao 1:1, u plej of rundi kvalifikacija za Ligu Evrope. Partizan je u saopštenju ocenio da većih incidenata nije bilo, i optužio pojedine medije da imaju zlu nameru i da je u njima "senzacionalizam postao dominantan stil". Saopštenje prenosimo u celosti:

Iznenađeni velikom količinom neistina objavljenih u više medija o tobožnjim incidentima na utakmici FK “Partizan” – FK “Žilina” koji se nisu dogodili, prinuđeni smo da se obratimo javnosti da bi smo demantovali sve te napise i upoznali ljubitelje fudbala sa istinitim činjenicama.

Pre svega želimo da istaknemo da je FK “Partizan” uvek otvoren za saradnju sa svim medijima i ako neko objavljuje informacije o FK “Partizan”, a pre toga njihovu istinitost ne proverava kod nadležnih u klubu, onda takav pristup jedino možemo da tumačimo zlom namerom.

Očigledno je pokrenuta medijska kampanja koja za cilj ima stvaranje paralele između događaja u Češkoj pre i za vreme utakmice FK “Slavija” – FK “Crvena Zvezda” i navodnih događaja na utakmici FK “Partizan” – FK “Žilina”. Sa događajima u Češkoj nismo upoznati, niti je naše da ih komentarišemo, ali verujemo saopštenju naše ambasade u Pragu i FK “Crvena Zvezda” i nadamo se da su napisi po kojima FK “Crvena zvezda” preti izbacivanje iz evropskih kupova deo senzacionalizma koji je, nažalost, u pojedinim medijima postao dominantan stil.

Što se tiče utakmice FK “Partizan” – FK “Žilina”, od strane delegata UEFA konstatovano da je organizacija utakmice bila izvanredna i da je ponašanje navijača bilo dobro, u skladu sa pravilima, što je bio slučaj na svim evropskim utakmicama koje je FK “Partizan” igrao u poslednjih godinu dana. Zabeležen je samo jedan manji incident /preskakanje ograde od strane jednog navijača sa istočne tribine/.

Kada su u pitanju navodni događaji posle utakmice želimo da podvučemo da nije bilo ulaska navijača u autobus sa igračima, nije bilo odlaska navijača na SC “Partizan-Teleoptik” i nije bilo ulaska navijača u klupske postorije i kancelarije. Nije nam poznat izvor tih laži, ali njihovo organizovano plasiranje u javnosti mozemo da tumačimo samo kao namerni pokušaj unošenja nemira u Klub.

U vezi informacija o navijačima koji imaju službene legitimacije redara, želimo da istaknemo da je preporuka nadležnih organa UEFA da se redari na navijačkim tribinama imenuju i biraju iz njihovih redova, jer je pretpostavka da će se na taj način lakše održati red na tribinama. FK “Partizan” je postupio po navedenoj preporuci i, između ostalog i zbog te mere, na evropskim utakmicama našeg kluba nema pirotehnike, nema upada navijača u teren, nema lomljenja stolica i drugih incidenata koji su se događali prethodnih godina. U funkcionisanju tog sistema mogu ponekad da se dogode propusti koji se ispravljaju i koji ne mogu da zasene ostvareni napredak.

Ne možemo da opravdamo potrebu za senzacionalizmom i izmišljanjem vesti. Ali, prizivanje kazni za srpske klubove od strane srpske medijske scene je nešto mnogo gore - prvoklasni skandal i odsustvo minimuma ne samo profesionalne stručnosti i etike nego i svesti o interesima srpskog fudbala i sporta.

Naravno, svesni smo da na fudbalskim utakmicama u Srbiji još uvek ima incidenata i nepropisnih događaja i da ponašanje navijača u određenim situacijama zaslužuje osudu, ali senzacionalizmom i lažima se te pojave neće iskoreniti, već, naprotiv, umnožiti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve