Da li je 2:0 najopasniji rezultat?

Fudbaleri Partizana i Crvene zvezde pokušaće u revanš utakmicama 3. kola kvalifikacija za Ligu šampiona i Ligu Evrope da nadoknade prednost protivnika od 2:0.

Izvor: B92 Srbija
Podeli

Partizan je u klupskoj istoriji četiri puta 'jurio' 0:2 i nijednom nije bio uspešan. Crvena zvezda je u pet pokušaja dva puta prošla, tri puta eliminisana.

U sezoni 1983/84 berlinski Dinamo slavio je u tadašnjoj Istočnoj Nemačkoj tim rezultatom. U revanšu je bilo 1:0 za Partizan, Nemci su prošli dalje.

'Crno-beli' su u jesen 1987. godine poraženi u Valoni od Fljamurtarija, u revanšu u Beogradu bilo je 2:1 za Partizan i Albanci su prošli dalje. Četiri godine kasnije tim iz Humske je u Hihonu izgubio od Sportinga 2:0, revanš je igran u Istanbulu a posle 90 minuta i produžetaka bilo je 2:0 pa se 'sa kreča' odlučivalo o tome ko će dalje. Uspešniji su bili Španci.

Poslednje Partizanovo suočavanje sa 'najnezgodnijim rezultatom' dogodilo se u avgustu 1999. godine. Spartak je u Moskvi slavio rezultatom 2:0, u Beogradu su Rusi pobedili, 3:1, i otišli u Ligu šampiona.Nadu fudbalerima i navijačima Partizana daju dva prolaska u sledeću rundu, 1965. godine je posle praških 1:4 Partizan pobedio 5:0, a 1984. je posle poraza od 6:2 u Londonu Kvins Park Rendžers u Humskoj savladan rezultatom 4:0.

'Crveno-beli' su u prva dva slučaja kada su imali zaostatak od dva gola bez pogotka slavili. Prvo je Ujpešt Doža u sezoni 1970/71 prvi meč dobila rezultatom 2:0 ali je u Ljutice Bogdana bilo 4:0 za Zvezdu a samo četiri godine kasnije 2:0 nije bilo dovoljno ni madridskom Realu. Istim rezultatom završena je utakmica u Beogradu a jedanaesterce su bolje izvodili fudbaleri Crvene zvezde.

Početkom osamdesetih, u sezoni 1981/82 Banjik je u Ostravi pobedio Zvezdu (3:1) ali su tadašnji Čehoslovaci u Beogradu primili tri gola, nisu postigli nijedan.

Atinski AEK je u sezoni 1975/76 prvi meč dobio rezultatom 2:0, Zvezda u revanšu pobedila sa nedovoljnih 3:1, a tri godine kasnije je Bajern došao sa 2:0 a tek u drugom poluvremenu revanša na 'Marakani' stigao do prihvatljivog poraza od 3:2 i plasmana u sledeću rundu.Poslednji put u Beograd je sa 2:0 stigao Slovan iz Libereca. Česi su pobedili i u Beogradu, 2:1.

Partizan će sledeće srede sa APOELom pokušati prvi put u istoriji da 'preskoče' 0:2, dan kasnije će Crvena zvezda dočekati Dinamo iz Tbilisija i krenuti iz identičnog minusa.

Fudbal