Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 02.07.2009.

14:48

Georgi Popesku radio za Sekuritateu

Bivši fudbalski reprezentativac Rumunije Georgi Popesku priznao je da je za vreme režima Nikulaea Čaušeskua radio kao doušnik tajne policije Sekuritatee.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Popesku je pre samo tri dana, kada su se pojavile prve optužbe, demantovao takve navode štampe uz tvrdnju da je to velika laž. Ipak, bivši kapiten Rumunije je u četvrtak priznao da je, kao fudbaler ekipe Univerzitatea iz Krajove, napisao i dostavio tajnoj policiji četiri izveštaja o svojim saigračima.

Popesku je prvobitno tvrdio da je 1985. godine potpisao dokument u kojem se samo obavezao da će braniti nacionalne interese. On je pokušao da se opravda rekavši da je u izveštajima pisao samo pozitivne stvari i hvalio ljude koje je pratio, dodavši da svojom saradnjom sa tajnom policijom nikome nije naneo štetu.

"U izveštajima koje sam slao policiji, pisao sam dobre stvari i hvalio ljude", objasnio je Popesku.

Za vreme vladavine Čaušeskua tajna policija održavala je kontakte sa sportistima, pogotovo sa onima koji su se često takmičili i boravili u inostranstvu. Prema pisanju rumunskih medija, Popesku je za Sekuritateu radio sve do 1989. godine, kada je pao režim komunističkog diktatora Nikulaea Čaušeskua.

Popesku je za reprezentaciju Rumunije odigrao 115 utakmica, a pored Univerzitatee, igrao je i za rumunske klubove Steauu i Dinamo, holandski PSV Ajndhoven, engleski Totenhem, špansku Barselonu, italijanski Leće i nemački Hanover. U karijeri je igrao na prvenstvima sveta u Italiji 1990, SAD 1994. i Francuskoj 1998, kao i šamponatima Evrope 1996. u Engleskoj i 2000. godine u Holandiji i Belgiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve