Nova vest
Fudbal

Sreda, 03.06.2009.

22:39

Blater odlaže pravilo 6+5

Predsednik FIFA Sep Blater saopštio je u sredu da će FIFA za najmanje godinu dana odložiti primenu spornog 6+5 pravila.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Blater je na kongresu FIFA na Bahamima saopštio da će mu trebati još godinu dana da ispita pravnu održivost propisa, po kojem bi klubovima bilo dozvoljeno da imaju samo po 5 stranih igrača u postavama. Ideja je izazvala žestoku reakciju grupe najvećih klubova, koji su zapretili Švajcarcu evropskim sudom, koji ne dozvoljava ograničenja broja zaposlenih iz bilo koje države EU.

Blater se nada da bi posle jednogodišnjeg odlaganja propis mogao da bude napravljen u skladu sa Evropskim zakonom o radu.

Evropska unija više ne priča o tome da je takav predlog po zakonu, već od nas traži da proverimo da li kršimo zakon. To je veliki napredak“, tvrdi Sep Blater, koji nade polaže u ratifikaciju Lisabonskog sporazuma, jer taj ugovor daje sportu donekle izdvojen status u odnosu na ostale delatnosti.

Primena sporazuma moguća je jedino ukoliko bi ga sve države prihvatile. Republika Irska je na ranijem referendumu odbacila sporazum, ali je za novembar zakazano njegovo ponavljanje.

Blater smatra da veliki broj igrača iz inostranstva dovodi do podela u svlačionici.

Trenerima su potrebni prevodioci. Da li je to fudbal? Ja mislim da nije“, rekao je Blater, koji se kao igrač fudbalom bavio kao amater u nižim švajcarskim ligama.

Pretpostavlja se da bi uvođenbje tog pravila imalo ogroman uticaj na Premijer ligu i Bundesligu, dok je u Primeri situacija nešto bolja.

Kritičari Blaterove ideje navode da bi klubovi mogli da propise izigraju na jednostavan način – pribavljajući državljanstva igračima sa drugih kontinenata, što u Portugalu i Belgiji funkcioniše još od kada je Bosmanovim pravilom 1995. ukinuto ograničenje broja igrača sa državljanstvom neke od članica EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve