Nova vest
Fudbal

Petak, 29.05.2009.

10:25

Punoletstvo Barija

Fudbalski klub Crvena zvezda u petak obeležava 18-godišnjicu osvajanja Kupa evropskih šampiona u Bariju.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Zvezda je 29. maja 1991. godine postala prvak Evrope pošto je u finalu na stadionu ’Sveti Nikola’ pobedila francuski Olimpik iz Marselja posle boljeg izvođenja jedanaesteraca. Najtrofejniji sprski klub će ’punoletstvo’ Barija obeležiti na svečanom prijemu i koktelu koji će se održati na stadionu u Lutice Bogdana u loži "Pet Zvezdinih Zvezda" sa početkom u 15 časova.

Domaćini ove proslave biće Zvezdine legende i bivši igrači, među kojima će biti i član generacije iz 1991. godine i novoizabrani predsednik Vladan Lukić i kapiten Stevan Dika Stojanović.

Zvezda je te sezone u Kupu šampiona do velikog finala stigla nakon pobeda nad Grashopersom, Rendžersom, Dinamom iz Drezdena i Bajernom iz Minhena.

Taktika Zvezde u finalu je bila sačuvati mrežu, prvi put u sezoni.

„Jeste, prvi put, ali se pokazalo ispravno. Tačno je da su Francuzi imali terensku inicijativu, međutim, na kraju su izgubili. I danas mislim da je to bila dobra taktika. Da smo igrali nekako drugačije, ko zna kako bi prošli“, smatra Slobodan Marović, koji je te finalne večeri bio zadužen za glavnog kreativca igre Olimpika, engleskog asa Krisa Vodla.



Ostaće zapamćen dijalog iz Zvezdine svlačionice kad je Dragiša Binić upitao pre meča:

„Pa kako ćemo da ih pobedimo ako ne budemo dali gol?“

„Lepo, odgovorio je Ljupko Petrović. – Igraćemo 0:0, a kad se budu izvodili penali Dika će jedan da odbrani i pobedićemo!“

Tako i bi. Stojanović je zaustavio prvi šut Amorosa i do kraja su svi pogađali u mrežu.

Kad je Darko Pančev trebao da izvede peti jedanesterac, vreme kao da je za trenutak stalo. Sekundi kao večnost...

„Čekao sam da vidim na koju će stranu krenuti golman Olmeta, ali je on predugo stajao mirno. Na kraju mu je klecnulo koleno i to mi je bio dovoljan znak. Zategao sam nogu i pogodio cilj“, prepričavao je odlučujući penal Darko Pančev.

Kad se lopta zakoprcala u mreži, usledilo je neopisivo slavlje. „Sveti Nikola“, stadion u Bariju, i sve posle toga, bilo je obojeno u crveno-belo.

„Kad se samo setim atmosfere, tih ljudi na trajektu, njihove radosti, pa dočeka u Beogradu, sve je bilo nezaboravno“, prepričava Ilija Najdoski, koji je u Bariju potpuno neutralisao najopasnijeg francuskog strelca, Žan-Pjer Papena.

„Mi smo ljudima bili lek, dolazili bi na stadion da zaborave svoje probleme i uživaju u fudbalu.“

Crvena zvezda – Olimpik Marsej 0:0 ( penalima 5:3)

Bari, 29. maj 1991. Sudija: Tulio Laneze (Italija). Stadion: Sveti Nikola. Gledalaca: 50 000.
Strelci iz jedanaesteraca: Prosinečki, Binić, Belodedić, Mihajlović, Pančev (Crvena zvezda), Kazoni, Papen, Mozer (Olimpik).

CRVENA ZVEZDA: Stojanović, Jugović, Marović, Šabanadžović, Belodedić, Najdoski, Prosinečki, Mihajlović, Pančev, Savićević (Stošić), Binić.
OLIMPIK MARSEJ: Olmeta, Amoros, Di Meko (Stojković), Boli, Mozer, Kazoni, Žermen, Vodl, Papen, Abedi Pele, Furnije (Verkris).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

129 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve