Nova vest
Fudbal

Utorak, 19.05.2009.

19:01

Saragosa plaća Šahtjoru 12 miliona

Sud za arbitražu u sportu (CAS) naložio je Saragosi da Šahtjoru iz Donjecka plati 12 miliona evra za trensfer Brazilca Matuzalema iz jula 2007. godine.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

CAS je presudu obrazložio saopštivši da je Franselinjo da Silva Matuzalem jednostrano raskinuo ugovor sa Šahtjorom. Matuzalemov petogodišnji ugovor sa Šahtjorom sadržao je i klauzulu po kojoj bi brazilski igrač mogao da promeni klub samo uz obeštećenje od 25 miliona evra.

Saragosa i Šahtjor, međutim, nisu mogli da se dogovore o obeštećenju, pa je Matuzalem iskoristio pravilo FIFA koje igraču dozvoljava da napusti klub u kome je već odslužio tri godine iz ugovora.

CAS je, ipak, ocenio da član 17 pravilnika FIFA o transferima igrača ne dozvoljava fudbaleru ili klubu da tek tako raskine ugovor. Isto pravilo FIFA je 2006. godine već iskoristio škotski odbrambeni fudbaler Endi Vebster, koji je otkupio ugovor od Hartsa i prešao u engleski klub Vigan.

CAS je u Vebsterovom slučaju kasnije smanjio nadoknadu koju su igrač i njegov novi klub morali da isplate Hartsu, što je FIFA kritikovala ocenivši da je takva odluka štetna za sport.

Najviša sudska instanca u sportu je u presudi Vebsteru iz januara 2008. godine navela da je na njenu odluku ključno uticao loš odnos između igrača i njegovog kluba.

CAS je u slučaju Matuzalema, ipak, primetio da je Brazilac bio kapiten Šathjora, koji se kvalifikovao za učešće u Ligi šampiona.

Šahtjor je pravdu prvo zatražio kod FIFA, koja mu je dodelila 6,8 miliona evra nadoknade. Ukrajinski klub je, međutim, želeo više, pa se obratio CAS-u.

Saragosa je, inače, ponudila svega 2,36 miliona evra, ali će, ipak, morati da Šahtjoru isplati 11,86 miliona evra plus kamate.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve