Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 04.05.2009.

20:24

Srbi u Evropi: Bomba Kačara

Nastupe srpskih internacionalaca proteklog vikenda širom Evrope obeležio je Gojko Kačar sjajnim golom koji je Herti doneo bod u meču sa Hamburgom.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Pored Kačara golove su postigli i Danko Lazović i Milan Obradović. Kup Grčke osvojio je Olimpijakos, a Inter, kijevski Dinamo i Barselona prakitčno su overili titule u svojim prvenstvima.

Derbi 30. kola nemačke Bundes lige odigrali su Hambugr i Herta. Meč je završen rezultatom 1:1, a jedini gol za goste iz Berlina postigao je Gojko Kačar koji je u 67. minutu fantastičnim udarcem postavio konačan rezultat nakon asistencije Marka Pantelića. Kačar je još jednom potvrdio da ulazi u sve bolju formu nakon oporavka od povrede i na terenu je proveo svih 90 minuta, isto kao i Marko Pantelić. Herta je treća na tabeli sa četiri boda manje od prvoplasiranog volfsburga.



Keln je pobedio Verder na svom terenu 1:0 golom Milivoja Novakovića, a u domaćem sastavu do 89. minuta igrao je Nemanja Vučićević. Sa druge stranre, Duško Tošić presedeo je utakmicu na klupi.

U Frankfurtu je domaći Ajntraht izgubio od Borusije iz Dortmunda 2:0. Dortmund je sada šesti sa 52 boda. U ekipi Jirgena Klopa svih 90 minuta veoma dobro je odigrao Neven Subotić, dok je u domaćem sastavu ceo meč na klupi presedeo Nikola Petković.

Neprijatno iznenađenje svojim navijačima priredio je Šalke koji je na Auf Šalke areni izgubio od Leverkuzena 2:1. Mladen Krstajić bio je kapiten Šalkea i odigrao je svih 90 minuta dobivši žuti karton.

U italijanskoj Seriji A proteklog vikenda odigrano je 34. kolo. Prvoplasirani Inter pobedio je u derbiju kola Lacio na svom terenu 2:0. U ekipi Žozea Murinja nije bilo kapitena Srbije Dejana Stankovića zbog suspenzije, dok je levi bek Lacija Aleksandar Kolarov odigrao svih 90 minuta za goste.

Gradski derbi igran je u Đenovi, gde je istoimeni klub savladao Samprodiju sa 3:1. Meč su obeležila tri crvena kartona (dva za domaće) i het-trik Argentinca Dijega Milita. Boško Janković presedeo je meč na klupi kod domaćina.

Ekipa Udinezea je na svom terenu savladala Atalantu 3:0. Tim Paskvala Marina je sada deveti, a sastavu domaćina poslednjih pet minuta odigrao je Aleksandar Luković. Pobedu na svom terenu zabeležila je i Fiorentina koja je pobedila Torino sa minimalnih 1:0. Svih 90 minuta za ljubičaste odigrao je Zdravko Kuzmanović.

Ređina pobedila Bolonju u gostima 2:1. Pozajmljeni igrač Salcburga Milan Rakić nije bio u kombinaciji za sastav gostiju. Rakić je ove sezone odigrao 174 minuta za Ređinu koja je ovim trijumfom sačuvala šanse za opstanak. Na terenu je nepokon bio i Dušan Basta, doduše samo nekoliko poslednjih minuta. Njegova ekipa Lečea izborila je remi sa Juventusom u Torinu (2:2), a Basta je u igru ušao u poslednjim trenucima umesto arijatija.

Mančester junajted pobedio je Midlzbro u gostima 2:0 i tako zadržao tri boda veiše uz utakmicu manje u odnosu na Liverpul. Aleks Ferguson je na teren poslao kombinovan tim, ali verovatno najbolji igrač sezone Nemanja Vidić nije mogao da izostane. Bivši kapiten Zvezde ponovo je perfektno odradio svoj posao, pa domaći napadači praktično nisu stvorili ozbiljniju priliku za gol. Junajted je pobedio 2:0 golovima Rajana Gigsa i Korejca Parka.

Rezerve Junajteda pobedile su rezerve Sandrlenda 2:0. Zoran Tošić odigrao veoma dobro svih 90 minuta. Imao je odličan pokušaj iz slobodnog udarca, i učestvovao je u kod prvog gola ’crvenih đavola’..

Sigurnu pobedu na svom terenu ostvario je Čelsi koji je u malom gradskom derbiju pobedio Fulam 3:1. Golove za tim Gusa Hidinka postigli su Anelka, Maluda i Drogba, a srpski reprezentativac Branislav Ivanović u domaćem sastavu odigrao je drugih 45 minuta.

U centru pažnje 34. kola španske Primere bio je El Klasiko, gde je Barselona na Bernabeu ponizila Real Madrid sa 6:2. Sjajnu formu zadržao je Espanjol koji je na svom terenu pobedio Valensiju 3:0. Bivši kapiten Partizana Milan Smiljanić ponovo je presedeo meč na klupi.

Poraz u 34. kolu doživeo je Hetafe na gostovanju Majorci 2:1. Golman reprezentacije Srbije Vlada Stojković je posle nekoliko odličnih izdanja bio najveći krivac za poraz svoje ekipe pošto je kod drugog gola domaćina loše ispucao loptu koja je došla pravo do Adurica koji je postigao pogodak.

Neočekivani poraz doživeo je Santander na svom terenu od Almerije (2:0). Gosti su oba gola postigli u prvih 12 minuta, i Santander nakon toga nije uspeo da se vrati u meč. Napadač Srbije Nikola Žigić odigrao je svih 90 minuta u timu Huan Ramon Lopes Muniza, ali nije uspeo da postigne 12. gol. Žigić je imao dobre prilike u 29. i 63. minutu ali je mreža Almerije ostala netaknuta.

Sevilja je posle nekoliko loših izdanja slavila na gostovanju Viljarealu – 2:0 golovima Kanutea i Fabijana. Ivica Dragutinović u igru je ušao u 89. minutu za goste iz Sevilje.

U francuskom šampionatu odigrano je 34. kolo, a od osme uzastopne titule praktično se oprostio Lion koji je poražen na gostovanju Valensijenu 2:0. Ekipa Kloda Puela sada ima sedam bodova manje od prvoplasiranog Marseja. Jedan od najzaslužnijih što Valensijen nije primio gol bio je bivši fudbaler Zvezde Milan Biševac koji je u domaćem sastavu odigrao svih 90 minuta.

Poraz je doživeo i Pari Sent Žermen koji je na svom terenu izgubio od Rena 1:0. Mateja Kežman odigrao je poslednjih pola sata za domaći sastav. Duel Grenobla i Nice završen je bez golova, a za domaće nije nastupio Milivoje Vitakić koji je utakmicu presedeo na klupi. Neugodan poraz na svom terenu pretrpeo je Nant od Avra (2:1). Stefan Babović je odigrao poslednjih 25 minuta za domaćina, dok Filip Đorđević nije bio u protokolu.

U Belgiji je nastavljena borba Anderlehta i Standarda koji imaju po 71 bod dva kola pre kraja. Anderleht je napravio kiks pošto je remizirao sa ekipom tubizea 1:1. Bivši fudbaler Partizana Nemanja Rnić nije bio u sastavu gostiju.

Kiks je napravio i Standard koji je u gstima sa Culte-Varegemom igrao bez golova. Za goste je svih 90 minuta odigrao Milan Jovanović ali se nije upisao u strelce.

U ruskoj Premijer ligi odigrao je sedmo kolo, a na čelu je branilac trofeja Rubin iz Kazanja. CSKA iz Moskve pobedio je ekipu Krila Sovjetov u gostima 3:1, a gostujućem sastavu nije bilo Miloša Krasića.

Drugoplasriana ekipa ruskog šampionata je Moskva za koju nastupa Zvonimir Vukić. Moskva je u sedmom kolu savladala Amkar u gostima 1:0, a Vukić je na terenu proveo poslednjih 20-ak minuta. Pobedu na svom terenu zabeležio je Tomsk koji je savladao Terek 2:1. U sastavu domaćina bivši igrač OFK Beograda Đorđe Jokić odigrao je svih 90 minuta. Himki i Kuban odigrali su bez pobednika – 2:2. U ekipi Hinkija svoje mesto na sredini terena zauzeo je Miodrag Jovanović koji je na terenu proveo svih 90 minuta.

U Grčkoj je ovog vikenda u centru pažnje bilo finale kupa u kojem su se sastali Olimpijakos i AEK. Slavili su atinski ’crveno-beli’ posle fantastične utakmice. Regularnih 90 minuta završeno je sa nerešenih 3:3, posle 120 je bilo 4:4 uz dva crvena kartona za Olimpijakos, a goleada je nastavljena i pri izvođenju jedanaesteraca.

Olimpijakos je na kraju trijumfovao sa neverovatnoh 15:14, i tako osvojio 24. kup u istoriji kluba. Legenda Olimpijakosa Predrag Đokrđević, koji igra poslednju sezonu u karijeri, na teren je ušao u 60. minutu, i propustio je priliku da ranije reši pitanje pobednika pošto je promašio penal u petoj seriji. ’Crveno-beli’ su tako potvrdili dominaciju u grčkom fudbalu osvojivši još jednu duplu krunu.

U Holandiji je već dva kola poznat šampion, a to je AZ Alkmar. U pretposlednjem, 33. kolu viđena su dva velika iznenađenja. AZ je poražen od Tventea 3:0, a Ajaks je izgubio od Sparte u Roterdamu sa ubedljivih 4:0. Na meču u Roterdamu reprezentativac Srbije Miralem Sulejmani odigrao je svih 90 minuta.

U Ajndhovenu PSV je remizirao sa NEC-om 1:1, a jedini gol za domaćina postigao je Danko Lazović iz penala u 52. minutu. Bio je to osmi gol Lazovića u prvenstvu i 11. ove sezone. Lazović je šest minuta nakon pogotka isklučen zbog drugog žutog kartona.

U Ukrajini je odigrano 26. kolo, a kijevski Dinamo sada ima osam bodova prednosti u odnosu na Šahtjor. Tri dana posle međusobnog duela u polufinalu Kupa UEFA Dinamo i Šahtjor osvojili su bodove u šampionatu minimalnim pobedama. Reprezentativac Srbije Miloš Ninković u igru je ušao sredinom drugog poluvremena u sastavu Dinama koji je slavio na gostovanju Zorji.

Šahtjor je slavio u Krivom Rogu iako je celo poluvreme odigrao bez isključenog Žadsona. Jedini gol na utakmici postigao je Seleznjov, a Igor Duljaj zamenjen je u 86. minutu.

Ekipa Metalista iz Harkova, konkurent Šahtjoru za drugo mesto koje vodi u kvalifikacije za Ligu šampiona, pobedila je na gostovanju u Kijevu, a jedan gol je postigao nekadašnji igrač niškog Radničkog i Obilića Milan Obradović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve