Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 27.04.2009.

01:15

PFA: Rajan Gigs igrač sezone

Velšanin Rajan Gigs proglašen je za najboljeg igrača Premijer lige u ovoj sezoni, u izboru Asocijacije fudbalskih profesionalaca.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Gigs je do prve takve nagrade u 19-godišnjoj briljantnoj karijeri stigao u konkurenciji četiri klupska druga – Nemanje Vidića, Rija Ferdinanda, Edvina van der Sara i prošlogodišnjeg dobitnika Kristijana Ronalda, kao i kapitena Liverpula Stivena Džerarda. Najbolji mladi igrač u ligi je Ešli Jang iz Aston Vile, a čak 6 igrača Junajteda (među kojima je Vidić) nalazi se u idealnoj postavi lige.

Ešli Jang je zahvaljujući fenomenalnoj formi u prve dve trećine sezone u borbi za naslov najboljeg mladog igrača iza sebe ostavio Gabrijela Agbonlaora (Aston Vila), Džonija Evansa i Rafaela da Silvu iz Mančester Junajteda, Arona Lenona (Totenhem) i zvezdu Mančester Sitija Stivena Ajrlenda.

Žiri ovog izbora čine svi članovi Asocijacije fudbalskih profesionalaca,

Izbor Gigsa stručnjaci tumače kao odavanje priznanja za životno delo najtrofejnijem igraču u istoriji engleskog fudbala, koji se ove sezone bori za 11. titulu i treći trofej u Ligi šampiona., uz već osvojenih 7 domaćih kup-trofeja.

Gigs je tokom većeg dela sezone bio najveći favorit za naslov uz Nemanju Vidića, ali je pogledom na njegov učinak u sezoni (u 33 dosadašnja meča Junajteda 12 puta starter, 7 puta na terenu svih 90 minuta, ukupno na terenu 1223 minuta, gotovo duplo manje nego pre godinu dana i više nego duplo manje u odnosu na Vidića) izbor predstavlja iznenađenje.

Ipak, činjenica da Velšanin kojeg mnogi smatraju najboljim levim krilom svoje generacije i koji je uzornim ponašanjem na terenu i van njega postao idol navijača Mančester Junajteda, ali i stekao pštovanje ostalioh ljubitelja fudbala, do sada nije osvajao prestižne individualne nagrade još od kada je 1992. i 1993. dva puta u nizu bio najbolji mladi igrač lige, svakako je uticala na izbor kolega.

U ostalim rangovima nije bilo mnogo iznenađenja. Šampioni Čempionšipa Vulvsi imaju tri fudbalera u postavi drugog ranga, uključujući i igrača i prvog strelca sezone Silvana Ibanks-Blejka (još jedan izdanak fudbalske škole Mančester junajteda), a oba velška kluba imaju po dva igrača u prvoj postavi lige.



U Ligi jedan najviše pažnje privlače igrač i strelac sezone Mati Frajat (šampionski Lester Siti) i tinejdžer Fabijan Delf (Lids), ali nema druge mlade zvezde Jorkširaca Džermejna Bekforda.



U Ligi dva pored igrača sezone Granta Holta (Šruzberi) istakao se Dani N'Gesan, momak koji je iz škole Oksera došao u mali Linkoln. Tri igrača imaju Vikom Vonderersi, lideri u većem delu sezone, a nijednog ekipa Brentforda, koja se prva izborila za promociju.



Najbolje postave sva četiri engleska profesionalna ranga:

Premijer liga: Edvin Van der Sar (Mančester Junajted), Glen Džonson (Portsmut), Rio Ferdinand (Mančester Junajted), Nemanja Vidić (Mančester Junajted), Patris Evra (Mančester Junajted), Ešli Jang (Aston Vila), Stiven Džerard (Liverpul), Ryan Gigs* (Mančester Junajted), Kristijano Ronaldo (Mančester Junajted), Nikola Anelka (Čelsi), Fernando Tores (Liverpul)

Čempionšip: Kiren Vestvud (Koventri), Kajl Noton (Šefild Junajted), Rodžer Džonson (Kardif), Ričard Stirman (Vulvs), Danijel Foks (Koventri), Majkl Kajtli (Vulvs), Stiven Hunt (Reding), Džo Ledli (Kardif), Žordi Gomes (Svonzi), Silvan Ibanks-Blejk** (Vulvs), Džejson Skotland (Svonzi).

Liga Jedan: Džo Marfi (Skantorp), Nil Erdli (Oldam), Džek Hobs (Lester), Šon O'Hanlon (MK Dons), Din Luington (MK Dons), Fabian Delf (Lids), Mat Oukli (Lester), Kris Tejlor (Oldam), Džordž Bojd (Piterboro), Riki Lambert (Bristol Rovers), Mat Frajat** (Lester).

Liga Dva: Skot Širer (Vikom), Nil Ostin (Darlington), Sajmon King (Džilingam), Dejvid MekKraken (Vikom), Tom Kenedi (Ročdejl), Omar Dejli (Bredford), Dani N'Gesan (Linkoln), Ben Dejvis (Šruzberi), Tomi Doerti (Vikom), Endi Bišop (Beri), Grant Holt** (Šruzberi).

* – igrač sezone u Premijer ligi u izboru PFA

** – Fudbalska liga Engleske proglasila je ovog igrača za najboljeg u svom rangu prošlog meseca.

Rajan Gigs - "Velški čarobnjak"

Rajan Gigs rođen je 29. novembra 1973. godine u Kardifu kao Rajan Vilson (kao tinejdžer uzeo majčino prezime), a u Mančester se preselio sa šest meseci. Fudbal je počeo da trenira kao dečak, a Mančester Siti propustio je priliku da ga dovede u vreme kada je na čelu Gigsove škole fudbala bio jedan Sitijev skaut. Njegov talenat primetili su i skauti Mančester Junajteda, za koji je Velšanin navijao, a na 14. rođendan njegovu kuću posetio je ser Aleks Ferguson i pobrinuo se da Gigs potpiše stipendijski ugovor sa klubom.



Ostatak je istorija: Gigs je bio predvodnik „Fergijevih poletaraca“, generacije koja će tokom 90-ih učiniti Mančester Junajted najmoćnijim engleskim klubom. On je 1992. bio kapiten tima koji je osvojio omladinski FA kup (igrali Bekam, braća Nevil, Skols, Bat, Robi Sevidž, Kit Gilespi...), još pre toga je kao 17-godišnjak ušao u prvi tim, a naši ljubitelji fudbala mogli su da ga vide prvi put u meču Superkupa Evrope sa Crvenom zvezdom, novembra 1991.

Tokom 90-ih Gigs je najpre iz tima istisnuo Lija Šarpa, zatim postao jedan od ključnih igrača tima koji je osvojio tri duple krune u pet godina i krunisao to Ligom šampiona 1999. godine. Njegov pogodak u polufinalu FA kupa te godine protiv Arsenala izabran je za najlepši u istoriji najstarijeg takmičenja na svetu.



Gigs je od početka karijere bio sklon povredama, a ta sklonost učinila je da po odlasku Roja Kina iz Junajteda, u novembru 2005, kapitensku traku umesto njega dobije godinu dana mlađi Gari Nevil. Ipak, to kao da je ureklo Nevila, pa će Gigs najčešće nositi traku, predvodeći novu generaciju Junajteda ka dve vezane titule i Ligi šampiona u Moskvi, gde je besprekorno izveo poslednji penal za svoj klub.

Ove sezone Gigs je igrao odlično u srednjem delu prvenstva, a njegov gol protiv Vest Hema označio je da je i u 19. uzastopnoj sezoni ušao na spisak strelaca, što nikome u istoriji engleskog fudbala nije uspelo.

U karijeri on je za Mančester Junajted odigrao 799 utakmica (rekorder postao upravo u Moskvi), postigao 148 golova i nikada nije dobio nijedan crveni karton!

Koliko je Gigs superioran u engleskom fudbalu govori i statistika - Rajan je 1. marta osvojio Karling kup, 21. trofej u karijeri (sve u Mančester Junajtedu); u 137 godina dugoj istoriji takmičarskog fudbala u Engleskoj osim njegovog kluba samo su Liverpul, Arsenal , Everton i Totenhem osvojili više trofeja, a Aston Vila je ih je izborila upravo toliko.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

81 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve