Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 16.04.2009.

12:09

Zvezda duguje 22,3 miliona evra

Generalni sekretar fudbalskog kluba Crvena zvezda Saša Kozić izjavio je da klub duguje 22,3 miliona evra.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Dug je u stvari i veći i iznosi oko 28,5 miliona evra, s tim što i Zvezda potražuje oko 6,2 miliona evra. Kozić je na konferenciji za novinare kazao da su rashodi kluba značajno povećani od 2005. do 2007. godine kada je predsednik Crvene zvezde bio Dragan Stojković Piksi. Novinarima su objaveljene i sume koje su pojedini finansijeri poklonili ili pozajmili klubu i objavljen plan za oporavak.

Kozić je na konferenciji za novinare izjavio da su dugovi Zvezde počeli da se stvaraju 2005. godine u kojoj je gubitak iznosio 6,9 miliona evra, iako je uprava predvođena Stojkovićem revalorizacijom klupske imovine "ispeglala" bilans, pa je ispalo da je prihod bio veći od rashoda.

Realan nedostatak novca, naveo je on, pokriven je bankarskim kreditom od 10 miliona evra.

Generalni sekretar Zvezde je naglasio da je, tokom dvogodišnjeg Stojkovićevog mandata, klub potrošio oko 49 miliona evra većinom stečenih rasprodajom kompletnog igračkog kadra "crveno-belih".

"Najblaža reč koju mogu da iskoristim je da kažem da se tadašnja uprava ponašala neodgovorno i da se nedomaćinski ophodila prema Zvezdi", rekao je Kozić, koji je kao i sadašnji predsednik Zvezde Dobrivoje Tanasijević, bio u Stojkovićevom Upravnom odboru.

Kozić i Tanasijević su, međutim, izjavili da je Upravni odbor Zvezde u to vreme samo aminovao odluke Stojkovića.

"Zarade zaposlenih u klubu su za dve godine porasle za 100 odsto, u 2007. iznosile su oko 2,3 miliona evra. Ugovori i nagrade za igrače i trenere porasli su za 80 odsto, u 2007. su bili oko 5,5 miliona evra", naveo je Kozić.

"Najveći problem prave oni kojima dugujemo najmanje"

"Troškovi reprezentacije, koji obično iznose nešto iznad 100.000 evra, tokom te dve godine bili su ukupno oko 1,1 milion evra. U poslednjih šest meseci oni se mere stotinama hiljada dinara. Dugovanja prema dobavljačima su sa dva miliona porasli na 7,9 miliona evra na kraju 2007. godine", dodao je Kozić.

Rukovodstvo Zvezde bi tokom četvrtka trebalo da objavi plan kojim namerava da prebrodi finansijsku krizu i proba da izmiri dugove. Obaveze prema dobavljačima, među kojima su i menadžeri, trenutno iznose oko 8,3 miliona evra, igračima se duguje još oko dva miliona evra, a bankama oko 13,5 miliona evra.

Najviše se duguje Marfin banci - oko 6,6 miliona evra. Kozić je, međutim, istakao da taj dug, ali i većina ostalih bankarskih, trenutno ne opterećuju Zvezdu, uglavnom jer su pokriveni novcem od prodaje igrača ili pozajmica finansijera.

"Najmanje razumevanje imamo od Komercijalne banke, kojoj dugujemo najmanje - 200.000 evra, ali su nam računi najčešće blokirani upravo zbog neplaćanja rate od 27.000 evra", rekao je Kozić.

"Bez rezultata nema ni prihoda"

"Došli smo u Zvezdu u situaciji u kojoj zbog loših rezultata praktično nismo imali prihode od prodaje prava na televizijske prenose i ulaznica", rekao je Kozić misleći na rano ispadanje Zvezde iz Kupa UEFA.

"Radio-televizija Srbije Zajednici Superligaša za prenose cele sezone plaća 300.000 evra, a nama ide tek mali deo. Odvojeno smo zaradili još 50.000 evra zbog derbija sa Partizanom na našem stadionu. Tada smo zaradili i na ulaznicama, koje u susretima sa drugim protivnicima iz Srbije ne pokrivaju ni organizacione troškove", dodao je Kozić.

Generalni sekretar "crveno-belih" je ocenio i da zbog loših rezultata, ali i loših medijskih napisa, Zvezda trenutno nije atraktivna sponzorima sa kojima se ugovori i inače ne sklapaju zimi.

Kozić je kazao da će Zvezda zato morati da se rekonstruiše i u igračkom smislu, ali i u organizacionom.

"Moramo da popravimo sportske rezultate kako bismo u budućnost ostvarivali očekivane prihode. Treba i da reprogramiramo dugove bankama, kako nas oni ne bi opterećivali, da radimo na razvoju omladinskog pogona", naveo je Kozić.

"Podrazumeva se maksimalno kresanje troškova, što i sada činimo", izjavio je Kozić, koji je istakao da je najveći dug napravljen od 2005. do 2007. godine, kada je funkciju predsednika Zvezde vršio Dragan Stojković.

"Tadašnja uprava je mesečno trošila 1,5 pa i dva miliona evra mesečno, a mi oko 700.000 evra. Štednja je jedini način da stanemo na noge", kazao je Kozić.

Planirano je i da se od uvođenja članarine, koja bi koštala od 120 evra do čak 10.000 evra, godišnje zarađuje oko tri miliona evra.

Predsednik Dobrivoje Tanasijević nada se da će navijači pomoći upravi kluba da izađe iz krize, iako je prethodno kritikovao njihovo ponašanje.

"Neke gluposti navijača mi mnogo smetaju. Sramota me je svaki put kada pale stolice. Oni i nisu svesni koliko takvim ponašanjem vređaju igrače i uništavaju imidž kluba", kazao je Tana.

Prvi čovek Zvezde je kritikovao i medije zbog navodno netačnih napisa o "crveno-belima".

"Nije, recimo, tačno da je Filip Cepter odbio našu ponudu da nam bude sponzor. Zvao me je i rekao da je i dalje zainteresovan i već za nekoliko dana ćemo razgovarati sa njegovim ljudima", istakao je on.

"Mišković dao 2,9 miliona, Mićović 650.000"

Član Upravnog odbora Zvezde Dragan Simović istakao je da netačno i da to telo namerno urušava klub pred privatizaciju, dok je njegov kolega Dragoljub Lekić bio još konkretniji i naveo da kompanija "Delta" ne planira da kupi klub i sruši mu stadion kako bi gradila na ekskluzivnoj lokaciji.

Čelnici Zvezde su prvi put objavili i koliko su članovi Upravnog odbora izdvojili za klub.

Najviše je Zvezdi dao sin Miroslava Miškovića, vlasnika "Delte", Marko Mišković, koji je "crveno-belima" beskamatno pozajmio 2.875.209 evra, ali je još četiri miliona evra položio kao depozit prilikom podizanja kredita kod Univerzal banke.

Drugi finansijer kluba Dragi Mićović pozajmio je Zvezdi 543.000 evra i još 100.000 bespovratno poklonio. Tana je pozajmio oko 600.000 evra.

"Kroz sponzorske ugovore svi smo Zvezdi dali mnogo više od tih pozajmica. U mom slučaju oko 25 puta više", dodao je član Upravnog odbora Ljubomir Šćepanović, koji je i član UO kompanije "Centroproizvod".

"Te pozajmice će se poslednje vraćati. Kada budete čuli da Zvezda duguje oko 4,5 miliona evra znaćete da je to dug finansijerima", istakao je Tana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

175 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve
Fudbal

Rakitiću lepo u Rijadu

Fudbaler Al Šababa Ivan Rakitić rekao je da će, ako bude sve u redu, produžiti ugovor sa saudijskim klubom jer je zadovoljan ulogom u klubu i životom u Rijadu.

B92.sport

18:05

5 h

U fokusu

Vidi sve