Nova vest
Fudbal

Sreda, 15.04.2009.

22:41

Ubedljivi Arsenal u polufinalu

Fudbaleri Arsenala plasirali su se u polufinale Lige šampiona pošto su revanšu četvrtfinala na svom Emirejtsu pobedili Viljareal 3:0.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Prvi meč u Španiji završen je rezultatom 1:1, pa je Arsenal dalje prošao sa ukupnih 4:1. To je ekipi Arsena Vengera drugo polufinale najjačeg evropskog takmičenja nakon što su u sezoni 2005/06 poraženi u finalu od Barselone.

Golove za sigurnu pobedu Arsenala u revanšu postigli su Volkot u desetom, Adebajor u 60. i Van Persi u 69. minutu iz penala. Protivnik Arsenala u borbi za finale u Rimu biće Mančester junejted koji je savladao Porto u gostima 1:0. Prvi meč na programu je 29. aprila na Old Trafordu.

Oba trenera pred ovaj duel imala su puno problema sa povredama. Arsen Venger je morao da u startnih 11 uvrsti iskusnog Mikaela Silvestrea i debitanta Kirana Gibsa na levom beku, a na drugoj strani nije bilo glavnog kreatora igre Markosa Sene. U startnoj postavi Viljareala našao se i Rober Pires koji je najbolje igračke godine proveo upravo u Arsenalu.

Arsenal je pred revanš na Emirejtsu bio blagi favorit zbog datog gola u gostima, ali i zbog sjajne forme u kojoj se nalazi ekipa Arsena Vengera. To je potvrđeno već u 10. minutu kada je mladi Tio Volkot doneo prednost domaćinu.

Bila je to prelepa akcija u Arsenalovom stilu – Ebue je poslao pas po desnoj strani, Sesk Fabregas je prelepim potezom petom prebacio za Volkota, a ovaj je divim dodirom lobovao golmana Dijega Lopesa.

Rani gol ulio je domaćinu smirenost i samopouzdanje, i to se videlo u nastavku prvog dela. Viljareal u prvih 45 minuta nije stvorio nijednu pravu priliku.

Najbliži šansi bio je Godin u dva navrata – u devetom i 45. minutu. U oba slučaja Viljareal je zapretio nakon prekida, ali Fabijanski je ostao nesavladan. Sa druge strane, ni pred golom Lopesa nije bilo previše zaniljivo. Dobru šansu domaćin je imao u 29. minutu kada je Van Persi odlično šutirao iz slobodnog udarca.

Lopes je sjajno intervenisao, ali je samo odbio loptu na koju je natrčao Adebajor. Ipak, kapiten Togoa nije bio uspešan iz mnogo lakše pozicije od one iz prvog meča kada je postigao evrogol.

Početak drugog dela ličio je na veći deo prvog, i bilo je očigledno da Arsenal ipak kontroliše situaciju. Uvodnih 15 minuta proteklo je bez šansi, a onda je u 60. minutu Arsenal rešio sve dileme drugim golom. Pponovo se pokazalo koliko je domaćinu falio sjajni Sesk Fabregas tokom većeg dela sezone.

Mladi Španac započeo je akciju i dodao do Van Persija, a Holanđanin je proigrao Adebajora. Visoki Togoanac pobegao je Godinu i smireno savladao Lopesa za 2:0. Nakon drugog gola domaćin se potpuno opustio, a u takvim situacijama Arsenal igra možda i najbolji fudbal u Evropi.

Samo devet minuta nakon drugog, Arsenal je postigao i treći gol. Volkot je utrčao u kazneni prostor, Godin je uklizao u pokušaju da mu oduzme loptu, ali sudija Volfgang Štark je pokazao na penal.

Da nevolja nikada ne dolazi sama potvrdio je i Eugren koji je zbog prigovora Štarku zaradio drugi žuti karton, i Viljareal je do kraja igrao sa desetoricom.

Ipak, Arsenal je u preostalih 20 minuta bio milostiv, i nije do kraja postigao nijedan gol više. Arsenu Vengeru u tim trenucima je verovatno bio u mislima i meč sa Čelsijem za vikend u polufinalu FA kupa, pa je odmorio Adebajora, Van Persija i Volkota.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve