Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 23.03.2009.

23:22

Liga bez briga, epizoda 1: Singapur

„Liga bez briga“ je nova rubrika na sportskom sajtu B92, koju ćete moći da pratite svakog ponedeljka.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Ideju za pokretanje dobili smo iz brojnih komentara u kojima su se čitaoci interesovali za zbivanja u manje poznatim fudbalskim ligama na svim meridijanima. Koncepcija je jednostavna: svake nedelje predstavićemo vam trenutno stanje u fudbalskom šampionatu neke egzotične zemlje i kratko vas upoznati sa istorijom tamošnjeg fudbala. Prilozi čitalaca koji žive u zemljama o kojima pišemo više su nego dobrodošli.

Predstavljanje manje poznatih liga širom sveta počinjemo iz Singapura. Najviši rang tamošnjeg šampionata je S-liga, koja ima 12 timova. Raspored takmičenja u Singapuru ne poznaje dan za igranje kola (kao subota u Srbiji, Engleskoj ili Nemačkoj, ili nedelja u Italiji i Španiji), već se mečevi igraju gotovo svakog dana.

U ponedeljak je odigrana jedna utakmica u kojoj je Balestijer Halsa pobedila Gejlang junajted sa 2:1. U prvom meču šestog kola S-lige vođstvo gostima na stadionu Toa Pajoh doneo je Slovak Rastislav Beličak (ex-Košice), izjednačio je Brazilac Itamar Rangel (ex-Fluminenze), a preokret je kompletirao Sjakir Sulajman.

Peto kolo (četvrtak – nedelja):
Gombak United - Young Lions 1:0
Balestier Khalsa - DPMM FC 0:1
Geylang United - Tampines Rovers 0:2
Albirex Niigate FC - Home United 1:0
Armed Forces FC - Woodlands FC 2:3

Singapur: S-liga
Gombak United 5 4 1 0 7 1 6 13
SAFFC 5 4 0 1 12 5 7 12
DPMM FC 5 3 2 0 6 3 3 11
Tampines Rovers 5 2 3 0 7 3 4 9
Albirex Niigata (S) 5 2 0 3 5 7 -2 6
Home United 5 1 2 2 5 5 0 5
Super Reds 5 1 2 2 5 6 -1 5
Geylang United 6 1 2 3 6 9 -3 5
Woodlands Wellington 5 1 2 2 6 9 -3 5
Balestier Khalsa 6 1 2 3 4 10 -6 5
Sengkang Punggol 5 1 1 3 5 8 -3 4
Young Lions 5 0 3 2 2 4 -2 3



U utorak se igra sledeći meč S-lige, u kojem se na stadionu "Hasanal Bolkijah" u Bandar Seri Begavanu sastaju trećeplasirani i do sada neporaženi DPMM i Sengkang Punggol, pretposlednji tim lige.

Uvod u singapurski fudbal

Fudbal se u Singapuru organizovano igra još od 1904. godine, ali sve do 1995. nije postojala profesionalna liga jer se tamošnji tim Singapur lajons sa velikim uspehom takmičio u ligi i kupu Malezije (ukupno 27 trofeja, drugi najuspešniji tim u istoriji).

S-liga osnovana je 1996. godine, najpre sa osam klubova, koji su igrali po sistemu sličnom južnoameričkom – dve odvojene polovine sezone, posle kojih pobednici igraju finale. Već sledeće godine prešlo se na sadašnji format – 12 ekipa, tri kruga takmičenja.

Singapurskim fudbalom dominira vojni tim SAFFC (FK Oružanih snaga Singapura), koji je osvojio 7 titula i 4 puta bio vicešampion.

Houm junajted, Tampines Rovers i Gejlang junajted imaju po dve titule, dok je Tanđong Pagar junajted tri puta bio viceprvak.

Vudlends Velington i Balestiujer Kalsa jedine su ekipe uz četiri šampiona koje su nastupale u svakoj od 13 sezona S-lige, a brunejski DPMM je 21. ekipa koja je do sada nastupala u ligi.

DPMM (Duli Pengiran Muda Mahkota) je klub iz Bandar-Seri-Begavana u Bruneju, čak 1100km od Singapura, gde igra utakmice. Formalno je član FS Malezije, a vlasnik mu je Al-Muhtadi Bilah, princ i naslednik sultana od Bruneja. Igrali su kao gosti u Kupu Singapura prethodnih 5 godina, a ove sezone debituju u ligi.



U S-ligi već godinama redovno nastupaju ekipe smeštene izvan zemlje, povezane sa stranim klubovima ili sačinjene isključivo od stranih igrača. Pored DPMM-a ove sezone nastupaju još dve strane ekipe: Albireks je filijala istoimenog kluba iz japanske J-lige, a Super reds je klub sastavljen isključivo od korejskih igrača u dogovoru sa korejskom ambasadom. U poslednjih šest šampionata nastupala su tri kineska tima i jedan sastavljen samo od Afrikanaca.

Najbolji strelac u prethodne dve sezone je Aleksandar Đurić, reprezentativac Singapura rođen u Doboju, a čak pet puta najbolji strelci S-lige dolazili su iz Hrvatske (Jure Eres, Goran Paulić i tri puta Mirko Grabovac). Grabovac (sada trener Mosora u drugoj HNL) i Đurić dele rekord sa po 33 gola u jednoj sezoni (oba po dva puta), a isti učinak imao je i Brazilac Peres de Oliveira.

Naši u Singapuru

Radojko Avramović selektor je Singapura već punih šest godina. Za to vreme on je od totalnog autsajdera stvorio tim koji je dva puta u nizu bio prvak Jugoistočne Azije, a pobeđivao je i mnogo jače selekcije kao što su Irak i Kuvajt. U kvalifikacijama za SP 2010. godine Singapurci su stigli do treće faze, u kojoj su osvojili treće mesto, iza Saudijske Arabije i Uzbekistana, a ispred Libana, kojeg su oba puta pobedili. Avramović je fudbalsku karijeru počeo u Borcu iz Čačka, a proslavio se na golu Rijeke. Posle toga branio je za Nots Kaunti i Koventri, pre povratka u Srbiju i OFK Beograd.

Bosanski Srbin Aleksandar Đurić reprezentativac je Singapura (7 golova, od kojih 4 u kvalifikacijama za SP 2010. godine), čije je državljanstvo dobio 2007. godine. Đurić je karijeru počeo u Slogi iz rodnog Doboja, posle koje je igrao za Seged, a zatim nastupao za 8 australijskih i 4 singapurska kluba. Osim fudbala bavio se kajakom i čak bio olimpijski reprezentativac BiH 1992. u Barseloni.

Bio je treći igrač u istoriji S-lige koji je postigao 100 golova (2003) i treći koji je stigao do 200 golova (2007). Proglašen je za najboljeg igrača lige 2007. Prošle godine bio je nominovan za najboljeg fudbalera Azije. Uprkos tome što će u avgustu napuniti 39 godina, Đurić je fenomenalno fizički spreman, a u prvih pet kola nove sezone već je dao tri gola iako je u decembru preživeo prelom noge.



Fahrudin Mustafić prvi je naturalizovani Singapurac koji je poneo kapitensku traku reprezentacije te zemlje. Momak rođen u Novom Pazaru pre 27 godina debitovao je pre tri godine protiv Danske, a u decembru je protiv Kambodže bio kapiten Singapura. Mustafić igra za Kampinas Rovers, u kojem je već sedam godina. Zadnji vezni igrač počeo je karijeru u FK Novi Pazar (trenirao ga Ljutvo Bogućanin, takođe je igrao u Singapuru), za koji je igrao do 21. godine, kada ga je u Singapur pozvao Sead Muratović, tadašnji fudbaler Kampinasa (u decembru se preselio na Maldive). U detinjstvu idol mu je bio Predrag Mijatović.



Sead Muratović igrao je šest godina za Kampinas. Tridesetogodišnjak je već bio član singapurske ekipe, kada se vratio u Novi Pazar, da bi učestvovao na turniru u malom fudbalu povodom Ramazana. Tokom jedne od utakmica potukao se sa Fahrudinom Mustafićem, ali su se zatim pomirili i sprijateljili, i konačno završili zajedno u Singapuru. Muratović je pre toga još jednom privukao pažnju sukobom na terenu – 1997. njega je u meču juniorskih reprezentacija udario Majkl Oven, posle čega je Englez dobio jedini crveni karton u karijeri (meč u Roderamu završen bez golova). Igrao je u istoj generaciji mladih reprezentativaca SR Jugoslavije kao Igor Duljaj, Ardijan Đokaj, Ivica Ilijev, Mateja Kežman...

Za vodeći tim S-lige Gombak junajted nastupa Goran Šubara, australijski Srbin, koji je ranije igrao za Bele orlove iz Boniriga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve
Fudbal

Španski sud blokirao račun Pikeu

Španski sud naložio je zamrzavanje bankovnog računa kompanije koju vodi Đerar Pike, dok traje istraga o poslovnom dogovoru da se takmičenje domaćeg Superkupa prebaci u Saudijsku Arabiju.

Beta

23:47

11 h

U fokusu

Vidi sve