Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 09.02.2009.

16:44

Stanković i Jovanović strelci

Dejan Stanković i Nemanja Vidić obeležili su proteklu nedelju kada su u pitanju nastupi srpskih internacionalaca u evropskim ligama.

Izvor: Uroš Živković

Autor:Uroš Živković

Default images

Kapiten srpske reprezentacije postigao je gol i dodao lep jubilej na blistavu karijeru u Seriji A, dok je Vidić pomogao saigraču da postavi novi rekord u britanskom fudbalu, istovoremeno uzevši još jedno u nizu priznanja od kako je stigao u Mančester Junajted. Milan Jovanović ponovo je bio strelac u dresu Standarda, dok je Antonio Rukavina debitovao za novi klub u Nemačkoj, Minhen 1860.

Dejan Stanković obeležio je fudbalski vikend i to iz najmanje dva razloga. Ponovo je dao gol u pobedi svog tima nad Lećeom (3:0), i odigrao svoj 200. meč za milanski Inter.

Stanković je prošle nedelje zadobio lakšu povredu, ali je na vreme stigao da se stavi na raspolaganje treneru Žozeu Murinju. Puno poverenje portugalskog stručnjaka, odlična forma i sve češći golovi višestruko se vraćaju kapitenu reprezentacije Srbije koji je sjajnim udarcem glavom u 82. minutu postigao četvrti gol u ligi ove sezone, a ukupno 27. od kada je 2005. godine došao u Inter.

"Veoma sam srećan zbog jubileja. Atmosfera je uvek vrela u Lećeu, ali smo mi odigrali skoro savršen meč, bez većih problema. Zadovoljan sam igrom ekipe, moramo da nastavimo da pobeđujemo", rekao je Stanković kome su navijači Intera na zvaničnom sajtu dodelili najveću ocenu u timu. Za tačno deceniju u italijanskom fudbalu Stanković je odigrao 345 utakmica u Seriji A i 78 u evrokupovima nastupajući za Lacio i Inter. Postigao je 68 golova. Osvojio je Kup kupova, jednu duplu i jednu triplu krunu.

Pored Stankovića svih 90 minuta igrali su Aleksandar Kolarov, njegov imenjak Luković, kao i Boško Janković. Kolarov je sa Lacijom poražen u Firenci gde je jedini gol na meču postigao Alberto Đilardino. Zdravko Kuzmanović igrao je do 60. minuta za goste, a "viola" je na kraju uspela da iskoristi rano isključenje gostujućeg fudbalera.

Janković je u dresu Đenove odigrao ceo meč na gostovanju u Rimu gde je Roma oduvala "zmajeve" sa 3:0. Reprezentativac Srbije našao se u izglednoj situaciji pred golom Rome, a imao je i jedan udarac koji je završio u rukama golmana Rome Donija.
Fudbaleri koji minulog vikenda nisu ustajali sa klupe bili su Vlada Avramov (Fiorentina) i Đorđe Rakić čija je Ređina priredila prvorazredno iznenađenje otkinuvši dva boda Milanu na San Siru – 1:1.

Real Madrid upisao je minimalnu pobedu nad Rasing Santanterom, a napadač srpske reprezentacije Nikola Žigić nije uspeo da se upiše u strelce na još jednom gostovanju. Visoki golgeter predvodio je navalu gostiju tokom cele utakmice, ali to nije bilo dovoljno da se zatrese mreža najboljeg golmana u 2008. godini Ikera Kasiljasa.

Novi trener Espanjola Maurio Poketino ponovo je stavio Milana Lolu Smiljanića u prvu postavu i ostavio ga na terenu tokom cele utakmice. Espanjol je na gostovanju Hetafeu odigrao 1:1, a prvi golman “orlova” Vladimir Stojković proveo je meč na klupi. Baš kao i pozajmljeni čuvar mreže Sportinga iz Lisabona, Ivica Dragutinović sa klupe je posmatrao poraz Sevilje od gradskog rivala Betisa – 1:2.

Marko Pantelić je zbog povrede kolena zadobijene prošle nedelje prekočio duel protiv Arminije, baš kao i Gojko Kačar koji ima problema sa Ahilovom tetivom. Kada se tome pridoda i odsustvo kapitena Arnea Fridriha, kao i još nekolicine standardnih prvotimaca onda bod protiv neugodnog Bilefelda i nije loš – 1:1.

Ekipa Jirgena Klinsmana dobila je Dortumund sa 3:1, uz standardnih 90 minuta Nevena Subotića u dresu "milionera". Neven je zajedno sa svojim saigračem iz odbrane Santanom imao pune ruke posla, a greška njegovog partnera omogućila je dvostrukom strelcu Kloseu da prelomi meč i baci senku na odličnu predstavu celog tima Borusije. Pored Subotića ceo meč odradili su Nemanja Vučićević u dresu Kelna i Nikola Petković u dresu Ajntrahta. Ajntraht je pred svojim navijačima u dva navrata imao vođstvo, ali je Keln posle isključenja defnzivca domaćih i realizovanog penala kući poneo jedan bod - 2:2. Solidnim partijama Vučićevića i Petkovića u nedelju se pridružio Ivica Ilijev koji je odigrao 70 minuta za Kotbus protiv Hanovera.

Mladen Krstajić i Duško Tošić nisu igrali u ovom kolu, a međusobni duel Šalkea i Verdera posmatrali su sa klupe. Domaći su pobedili sa 1:0, a iako su tek deveti na tabeli uspeli su da po osmi put ove sezone sačuvaju svoju mrežu, što nije pošlo za rukom nijednoj ekipi u Bundesligi.
Trener Štutgarta Markus Babel više nije imao živaca za "brojne ispade" i "neprofesionalno ponašanje" bivšeg reprezentativca SCG Danijela Ljuboje. Temperamentni napadač suspendovan je do kraja sezone, a kako stvari stoje karijeru će nastaviti u nekoj drugoj zemlji, jer se u dresovima Hamburgera, Štutgarta i Volfsburga nije snašao.

Antonio Rukavina debitovao je u nemačkoj drugoj ligi odigravši svih 90 minuta za svoj novi klub, Minhen 1860. Popularne "lavove" je pojačao i Nikola Gulan (presedeo na klupi ceo meč) koji je pozajmljen od Fiorentine, a sve to posle dolaska Miroslava Stevića na funkciju sportskog direktora.

Na gostovanju Larisi, klub iz grčke prestonice AEK izvukao je bod u sudijskoj nadoknadi. Domaćin je poveo minut pre isteka regularnih 90. minuta, a Đebur je malo pre poslednjeg sudijskog zvižduka doneo bod svojoj ekipi. Nekadašnji kapiten Partizana Saša Ilić u 86. minutu je zamenio pojačanje iz premijer lige, Janakopulosa.
Derbi 21. kola grčkog prvenstva između Panatinaikosa i PAOK-a pripao je domaćinima – 3:0, a u timu iz Soluna ni među rezervama nije bilo Vladimira Ivića. Dan ranije u novoj pobedi Olimpijakosa nad Pantrakikosom, Predrag Đorđević igrao je od 55. minuta.

Posle mesec dana pauze počeo je i prolećni deo švajcarske Akspo Superlige, ali nije dobro krenulo po ekipu Bazela koja je u Bernu izgubila od Jang bojsa sa 3:2. Ivan Ergić odigrao je svih 90 minuta za goste, dok je Marko Perović dobio priliku u 62. minutu i samo dva minuta kasije kao na tacni poslužio visokog Marka Štrelera koji je smanjio na 2:1.
Od srpskih internacionalaca u Švajcarskoj na teren je izlazio i bivši fudbaler Partizana Goran Obradović. Kapiten Siona napustio je igru u 84. minutu, a njegovi sagrači do kraja nisu uspeli da dođu do izjednačenja protiv domaće Belincone – 1:0.

U 19. kolu turske lige dva predstavnika Srbije nisu uspeli da zabeleže pobede sa svojim timovima koji se trenutno nalaze u donjoj polovini tabele. Bojan Isailović branio je gol Genčlerbirligija koji je kod kuće poražen od Burse sa 2:1, dok je Miloš Mihajlov u dresu Konje zaradio žuti karton za 90 minuta meča protiv Bešiktaša (0:0).

Vidić igrač meseca Premijer lige

Nemanja Vidić iz kola u kolo potvrđuje odličnu formu, a Mančester junajted nastavlja da vodi trku za tiitlu u Premijer ligi. "Đavoli" su pobedili Vest Hem sa 1:0, uz 90 minuta Vidića koji je sa nekoliko odličnih intervencija u pomogao svom saigraču Edvinu Van der Saru da postavi novi rekord u britanskom fudbalu. Holandski veteran nije primio gol na prethodnih 13 mečeva, odnosno 1212 minuta.

Vidić je prvi put u karijeri proglašen za najboljeg fudbalera Premijer lige u januaru mesecu. Odlične partije u prvom mesecu nove godine, a pogotovo golovi protiv Vest Bromviča i Čelsija zasluženo su donele našem reprezentativcu prvu "Player of the month" nagradu u karijeri.

Pobedu Junajtedu protiv Vest Hema obezbedio je Rajan Gigs koji je postigao prvi gol u ligi ove sezone i u svojoj 36. godni nastavio uspešnu tradiciju – najmanje jedan ligaški gol po sezoni od počtka Premijer lige 1992. godine. Zoran Tošić, bivši fudbaler Partizana, nije bio u kombinaciji za tim.

I dok Mančester zajedno sa Liverpulom nastavlja borbu za titulu, Čelsi je sve dalje posle razočaravajućeg remija protiv Hala u Londonu – 0:0. Bane Ivanović meč je posmatrao sa klupe, a Čelsi je prepustio treće mesto Ason Vili i sada ima pet bodova manje od Liverpula i čak sedam od Mančestera koji ima i meč manje u odnosu na najbliže rivale.

Fudbaleri u Holandiji bili su prilično zauzeti protekle nedelje, pa su u tri dana odigrni mečevi 21. i 22. kola. Odlazak Huba Stevensa sa klupe PSV-a očigledno je prijao fudbalerima koji su u samo tri dana dali čak 11 golova. Najpre je u četvrtak Den Hag pobežen sa 6:0 na "Filips areni" da bi u nedelju ekipa Bena Lodevijgsa kao gost brojala do pet protiv volendama – 5:3!

Dok se rezultati kluba kreću uzlaznom putanjom, status Danka Lazovića, i dalje je isti. Danko nije ulazio u igru protiv Haga, a protiv Volendama dobio je priliku da u 90. minutu tek prtokolarno isparti iz igre Ibrahima Afelaja koji je u pomenutoj utakmici protiv Haga odigrao 100. meč za "filipsovce". Ajaks je u očajnoj formi, a u prethodna četiri susreta osvojili su samo jedan bod.
"Kopljanici" su sredinom nedelje odigrali tek 2:2 sa Heraklesom kod kuće, uz pogodak Miralema Sulejmanija u 72. minutu za 1:2. Uprkos dobroj igri dvojice najvažnijih igrača rezultat je izostao, a kompletan tim i trener dugo će pamtiti nedelju u Arnhajmu gde je Vitese ponizio četvorostrukog prvaka Evrope sa 4:1!

Sulejmani je bio u timu celu utakmicu, Suarez je opet dao gol, ali ništa nije vredelo, jer su fudbaleri Vitesea proturali loptu kroz odbranu “kopljanika“ kad god su hteli. Ajaks je posle očajne serije značajno umanjio šanse da stigne AZ Alkmar, jer sada više nije ni drugoplasirani tim na tabeli.
Tim Luja Van Gala, u međuvremenu, nije sedeo skrštenih ruku, a posle trijumfa nad Rodom (1:0) i Viljemom (3:1) otišao je na "plus 11" u odnosu na ekipu Marka Van Bastena.
Defanzivac Čelsija Slobodan Rajković odigrao je dva meča po 90 minuta (Breda 4:1, De Grafšap 2:2), a sa četiri od šest mogućih bodova ekipa Stiva Meklarena preskočila je Ajaks na drugom mestu. Treba istaći i da je Rajković od početka proleća u Holandiji odigrao svih 360 minuta na dosadašnje četiri utakmce.
Četiri boda od mogućih šest tokom prošle nedelje osvojio je i Groningen. Goran Lovre odigrao je 66 minuta protiv NEK Nijmegena (2:0), da bi utakmicu protiv Fejnorda u Roterdamu završio pet minuta pre kraja (0:0).

Milan Jovanović je postigao svoj osmi ligaški gol i igru napustio u 90. minutu, a Standard i dalje ima dva boda više i meč više u odnosu na drugoplasrani Anderleht.
Nemanja Rnić nije bio u kombinaciji za najtrofejniji tim Belgije koji je ostao u konurenciji sa Standardom posle velikog preokreta protiv Monsa – od 0:2 na 3:2.
Sa fantastičnm igrama u šampionatu Belgije nastavio je Gent koji je posle pobede nad Muskronom (2:0) vezao treću uzastopnu pobedu. Posle gola koji je dao prošle nedelje Miloš Marić je ovaj put dosta dobro učestvovao u igri tokom svih 90 minuta, dok je golman Bojan Jorgačević manje više bio besposlen. Golman Genta primio je tri gola na poslednja tri dobijena meča, ali je zato napad bio na nivou sa čak devet postignutih.

Mateja Kežman je sredinom nedelje počeo meć protiv Bordoa u Liga Kupu (0:3), ali je besan zbog izmene u 64. minutu bacio dres na zemlju što je trener Pol Le Guen protumačio kao nepoštovanje prema klubu i kaznio ga dvonedeljnom suspenzijom sa terena.
Bivši napadač Partizana je počeo da odrađuje kaznu već protiv Nanta u subotu, a njegovi saigrači preslišali su "kanarince" kao gosti rezultatom 4:1. Filip Đorđević ponovo je započeo utakmicu, a igru je napustio u 75. minutu, dok Stefana Babovića ni ove nedelje nije bilo ni na klupi.
Grenobl i Valensijen odigrali su utakmicu bez golova, Milan Biševac je u nedelju odigrao svoju 21. utakmicu u ligi ove sezone, dok se posle meča pauze prošle nedelje, Milivoje Vitakić po 18. put našao u prvoj postavi Grenobla.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve