Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 18.12.2008.

22:47

Kežman odveo PSŽ među najbolja 32

Golom i asistencijom Mateja Kežman je bio jedan od najzaslužnijih za plasman PSŽ-a u narednu rundu Kupa UEFA.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

U grupi C, u kojoj je igrao i srpski predstavnik Partizan, plasman dalje su obezbedile ekipe Sampdorije i Štutgarta, što znači da je dvostruki uzastopni osvajač Kupa UEFA, španska Sevilja, ispala. Dalje je prošao i holandski NEC, kao i Olimpijakos koji je ubedljivo pobedio direktnog konkurenta za plasman, berlinsku Hertu.

Grupa A:

Pari Sen-Žermen prošao je među 32 najbolje ekipe u Kupu UEFA zahvaljujući dva gola u finišu utakmice sa Tventeom. Pre poslednjeg kola, Rasing iz Santandera i PSŽ imali su po dva osvojena boda, ali je španski tim imao za jedan gol bolju gol razliku. PSŽ je poveo u osmom minutu golom Lujindule. Vođstvo je duplirao Sesenjon posle duplog pasa sa Matejom Kežmanom. Srpski internacionalac imao je priliku da vođstvo svog kluba poveća na 3:0 u 61. minutu, ali je promašio jedanaesterac koji je dosuđen posle faula nad Lujindulom. Ipak, bivši fudbaler Partizana iskupio se za promašaj u 84. minutu kada je iskoristio centaršut Seare i povisio na 3:0. Četvrti gol za PSŽ i definitivan prolaz dalje obezbedio je Lujindula u 86. minutu svojim drugim pogotkom na utakmici. Slobodan Rajković presedeo je meč na klupi za rezerve.

Rasing iz Santandera imao je u 55. minutu rezultat koji ga je vodio dalje. Španski klub vodio je protiv Mančester Sitija sa 3:0 golovima Pereire u 18, Serana u 30. i Esprina u 55. minutu. Ipak, furiozan finiš PSŽ-a i gol 20-godišnjeg fudbalera Sitija Felipa Kaseida u 92. minutu sprečio je Santander da prođe u nokaut fazu.

Pari Sen-Žermen – Tvente 4:0 (Lujindula 8’, 86’, Sesenjon 23’, Kežman 84’)
Rasing Santander – Mančester Siti 3:1 (Pereira 18’, Serano 30’, Esprin 55’ – Kasiedo 90plus2)

1. Mančester Siti 7
2. Tvente 6
3. PSŽ 5
4. Rasing 5
5. Šalke 4

Grupa B

Olimpijakos je ubedljivo savladao Hertu u Atini sa 4:0 i time obezbedio plasman u narednu rundu. Pre ovog meča, Olimpijakos je imao tri, a Herta dva boda, što je značilo da je klubu Marka Pantelića i Gojka Kačara potrebna pobeda, a da je Grcima dovoljan i remi. Ipak, atinski klub je išao na pobedu i do prvog gola došao u 54. minutu kada je Predrag Đorđević izveo slobodan udarac koji je Dudu Searense glavom pretvorio u gol. Srpski fudbaler izašao je šest minuta kasnije. Ubedljivu pobedu obezbedili su golovima Galeti u 68. minutu iz penala, Torosidis u 87. i Santo minut kasnije. Darko Kovačević ušao je u igru u 84. minutu. Marko Pantelić odigrao je ceo meč za Hertu, dok je Gojko Kačar povređen.

U drugom meču grupe B, Metalist je u gostima savladao Benfiku sa 1:0 golom Rikuna u 85. minutu. Ukrajinski klub je tom pobedom obezbedio prvo mesto u grupi ispred Galatasaraja.

Benfika – Metalist Harkov 0:1 (Rikun 85’)
Olimpijakos – Herta 4:0 (Dudu Searense 54’, Galeti 68 penal, Torosidis 86', Santo 88')

1. Metalist 10
2. Galata 9
3. Olimpijakos 6
4. Herta 2
5. Benfika 1

Grupa C

U grupi C, Sevilja koja je na papiru imala verovatno najjači sastav, ispala je iz daljeg takmičenja. Sevilji je bio dovoljan i bod da prođe dalje, pošto je imala šest bodova, dok su Štutgart i Sampdorija imali po četiri. U direktnom okršaju, Sampdorija je savladala Sevilju, za koju je ceo meč odigrao Ivica Dragutinović, sa 1:0 golom Botinelija petnaest minuta pre kraja utakmice. Reto Cigler je izveo slobodan udarac sa desne strane, a Botineli je nebranjen na drugoj stativi lako ubacio loptu iza nemoćnog Palopa. Ovaj rezultat bio je dovoljan Sampdoriji da prođe dalje, ali ne i Sevilji pošto je Štutgart u drugom meču pobedio Standard sa 3:0. Nemci su poveli već u petom minutu golom Kedire, a strelci su još bili i Hilbert u 49. i Marika u 72. minutu. Standard, koji je još ranije obezbedio prolaz, nije uputio nijedan udarac na gol Lemana. Milan Jovanović odigrao je svih 90. minuta za belgijski klub.

Sampdorija – Sevilja 1:0 (Botineli 75’)
Štutgart – Standard 3:0 (Kedira 5’, Hilbert 49’, Marika 72’)

1. Standard 9
2. Štutgart 7
3. Sampdorija 7
4. Sevilja 6
5. Partizan 0

Grupa D:

U grupi D bilo je od ranije poznato da su prolaz u top 32 obezbedili Udineze i Totenhem. Pred poslednju rundu, NEC je imao tri boda, a Spartak iz Moskve dva, tako da su Rusi u svakom slučaju morali da pobede. Utakmica je dobro počela za moskovski klub. Artem Dzuba je u 23. minutu oduzeo loptu neodlučnom Žilbertu i proturio je loptu kroz noge golmanu Gomesu za vođstvo Spartaka u Londonu. Isti igrač je deset minuta kasnije prvo proturio loptu kroz noge Didijeu Zokori, a zatim zaobišao Gomesa i doneo rezultat koji bi u tom momentu vodio Spartak u narednu rundu. Ipak, nade Moskovljana počele su da padaju u vodu u finišu utakmice. Prvo je Luka Modrić u 67. minutu postigao svoj prvi gol u dresu Totenhema, posle sjajnog prodora i dodavanja Arona Lenona. Samo sedam minuta kasnije, Tom Haldston iskorišćava centaršut Dejvida Bentlija i postavlja konačan rezultat utakmice.

U drugom meču, NEC je u finišu sa dva brza gola došao do pobede nad Udinezeom i plasmanom dalje. Prvo je Kolins Džon u 75. minutu pogodio gornji ćošak gola za vođstvo od 1:0, a onda je samo tri minuta Jon van Bekering postavio konačan rezultat. Aleksandar Luković igrao je za Udineze od 61. minuta.

NEC – Udineze 2:0 (Džon 75’, Van Bekering 78)
Totenhem – Spartak Moskva 2:2 (Dzuba 23’, 33’ – Modrić 67’ Hadlston 74’)

1. Udineze 9
2. Totenhem 7
3. NEC 6
4. Spartak Moskva 4
5. Dinamo 3

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

69 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve